Теми статей
Обрати теми

Об’єднана звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Грудень 2020 року буде останнім звітним періодом для роботодавців, за який подаватиметься ЄСВшна звітність за формою № Д4. А далі звітуватимемо з ПДФО, ВЗ та ЄСВ, подаючи єдину звітність. Мінфін на своєму сайті оприлюднив проєкт об’єднаної звітності. Тож пропоную розглянути його, щоб розуміти, з чим доведеться працювати.

Дива не сталося. Ми не отримаємо геть нову звітність. Проєкт Мінфіну — це така собі солянка зі Звіту з ЄСВ та 1ДФ.

За задумом Мінфіну, нова звітність складатиметься з титульного аркуша та 4 додатків до нього. Проте звичайні роботодавці формуватимуть лише титульний аркуш, який є аналогом таблиці 1 Звіту з ЄСВ, додаток 1 до нього — це аналог таблиці 6 Звіту з ЄСВ та додаток 4 — це аналог форми № 1ДФ.

Зверніть увагу! Таблиці 5 (трудові відносини) та 7 (спецстаж) Звіту з ЄСВ до мінфінівського проєкту об’єднаної звітності не потрапили. Чи означає це, що нам спростили життя? Навряд чи.

Тут є два варіанти. Або ці таблиці таки «запхнуть» до об’єднаного звіту, або з’явиться ще один звіт, який ми з вами будемо подавати окремо.

Пробіжимося звітом. Що відразу кидається в око? Оскільки запропонований Мінфіном звіт складений із двох існуючих сьогодні звітів, то частина інформації в ньому дублюється. Так, наприклад, інформацію про нараховану зарплату пропонується нам відображати у звіті тричі. Двічі — для ЄСВ-цілей загальною сумою та персоналізовано. Плюс ще раз персоналізовано для цілей ПДФО та ВЗ.

Йдемо далі. Знову додали граф до ЄСВшної таблиці (аналог таблиці 6). Це пов’язано зі зміною механізму виправлення помилок з ЄСВ. Зауважимо: сам механізм такого виправлення ускладнили. Тож після затвердження об’єднаного звіту проведемо його детальний аналіз та «розбір польотів».

Також Мінфін проїхався й додатком з ПДФО та ВЗ (аналог форми № 1ДФ). У новому звіті не тільки ПДФО, а й військовий збір будемо відображати персоналізовано. Тобто будемо за кожною особою зазначати з відповідною ознакою нарахований та виплачений їй дохід, утриманий/сплачений ПДФО з цього доходу та утриманий/сплачений військовий збір.

Головне — як же будемо звітувати?!

Подавати об’єднаний звіт будемо за основним місцем обліку щокварталу (протягом 40 календарних днів після закінчення звітного кварталу). Уперше — за підсумками I кварталу 2021 року.

Проте роботи менше не стане. Проєктом пропонується відображати не квартальні суми доходів та ПДФО, ВЗ і ЄСВ, а з розбиттям за місяцями кварталу. Навіть ПДФО та ВЗ.

Тобто кожен працівник, який відпрацює І квартал 2021 року, у вас засвітиться в шести таблицях. Трьох з ЄСВ — за січень, лютий та березень і трьох з ПДФО та ВЗ — також за січень, лютий, березень.

А що зі штрафами? Сьогодні ситуація зі штрафами на роботодавця у частині ЄСВ залишається у підвішеному вигляді. Річ у тім, що зміни, які планувалося внести з 01.01.2021 р. до штрафного п. 119.2 ПКУ, внесені не будуть. Причина — у травні цього року ст. 119 ПКУ була викладена у новій редакції. Тож інтрига зберігається.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі