Теми статей
Обрати теми

Звільняємо «розкрадача» майна підприємства

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
Яка процедура звільнення працівника за ініціативою роботодавця у зв’язку з вчиненням за місцем роботи розкрадання?

Вчинення за місцем роботи розкрадання майна власника, встановленого вироком суду, що набрав законної сили, чи постановою органу, до компетенції якого входить накладення адмінстягнення або застосування заходів громадського впливу, є підставою для розірвання трудового договору (п. 8 ч. 1 ст. 40 КЗпП).

За вчинення дрібного розкрадання (у 2020 році — 210,20 грн) передбачена адміністративна відповідальність (ст. 51 КпАП*). В інших випадках настає кримінальна відповідальність.

* Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Якщо розкрадання дрібне, роботодавець має право самостійно скласти протокол (ст. 255 КпАП). У протоколі про адмінправопорушення зазначають:

• дату і місце його складання;

• посаду, П. І. Б. особи, яка склала протокол;

• відомості про особу порушника;

• місце, час вчинення та суть адмінправопорушення;

• посилання на нормативний акт, що передбачає відповідальність за це правопорушення;

• П. І. Б., адреси свідків та потерпілих, якщо вони є;

• спосіб вчинення розкрадання;

• вартість викраденого майна та інші відомості;

• пояснення порушника.

При складанні протоколу порушникові роз’яснюють його права й обов’язки, передбачені ст. 268 КпАП, про що роблять відмітку в протоколі.

Протокол підписує особа, яка його склала, та особа, яка вчинила адмінправопорушення. Також бажано, щоб протокол був підписаний свідками.

Якщо працівник відмовляється підписати протокол, у ньому роблять запис про це. Складений протокол про адміністративне правопорушення направляють до суду. При виявленні розкрадання, що не є дрібним, роботодавець одразу повинен звернутися до органів внутрішніх справ.

Для звільнення за цією підставою достатньо, щоб вина працівника була встановлена. При цьому не має значення (п. 26 постанови № 9**):

** Постанова Пленуму ВСУ «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 06.11.92 р. № 9.

• чи застосовувалися раніше до працівника заходи дисциплінарного або громадського стягнення;

• у робочий або неробочий час вчинено розкрадання.

Важливо! Розірвати трудовий договір на підставі п. 8 ч. 1 ст. 40 КЗпП можна не пізніше 1 місяця з дня набрання чинності вироком суду або дня прийняття постанови про накладення адміністративного стягнення або заходів громадського впливу, не враховуючи часу звільнення працівника від роботи у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю або перебуванням у відпустці (ст. 148 КЗпП).

Отримувати згоду профспілки при звільненні за п. 8 ч. 1 ст. 40 КЗпП не потрібно. У день звільнення з працівником проводять остаточний розрахунок, видають йому копію наказу (розпорядження) про звільнення та трудову книжку із записом:

Цитата

Звільнений у зв’язку із вчиненням за місцем роботи розкрадання майна, установленого вироком суду, що набрав законної сили (постановою про притягнення до адміністративної відповідальності або про застосування заходів громадського впливу), п. 8 ч. 1 ст. 40 КЗпП України.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі