№20/1

Оплата праці, жовтень, 2020/№ 20/1 спецвипуск Інші номери журналу ›
  • Працівник захворів на COVID-19: дії роботодавця На відміну від наших законотворців, роботодавець не має права на помилку. Він повинен все знати, все вміти, про все здогадуватися й не порушувати права працівників. Він не може заплющити очі й просто чекати: «саме розрулиться». Він за кермом! Ситуація з коронавірусом на 100 % підтверджує сказане вище. Карантин триває вже більше пів року. Статистика щодо тих, хто заразився, лякає. Але роботодавець залишається сам на сам із COVID-19.
  • Звільнення за ініціативою роботодавця Конституція України гарантує кожному громадянинові захист від незаконного звільнення. Роботодавець, який вирішив звільнити працівника за своєю ініціативою, повинен дотримуватися обмеження на звільнення деяких категорій працівників, а також враховувати роль профспілкового органу. Про це розповімо в статті.
  • Скорочуємо чисельність/штат працівників правильно Порядок скорочення чисельності/штату працівників (п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП) зазвичай викликає багато запитань на практиці, оскільки до звільнення за цією підставою КЗпП висуває найбільшу кількість вимог. Усі проблемні моменти, пов’язані з розірванням трудового договору за цією підставою, розглянемо в статті.
  • Працівник не відповідає займаній посаді: як звільнити? Якщо працівник не відповідає займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок недостатньої кваліфікації або стану здоров’я, то роботодавець має право звільнити його на підставі п. 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП. Які моменти при цьому потрібно врахувати, обговоримо в статті.
  • Невиконання трудових обов’язків: як звільнити працівника? Систематичне невиконання працівником без поважних причин обов’язку чесно та сумлінно працювати, своєчасно і точно виконувати розпорядження роботодавця, дотримуватися трудової та технологічної дисципліни, вимог нормативних актів з охорони праці, пожежної безпеки, дбайливо ставитися до майна власника, з яким укладено трудовий договір (ст. 139 КЗпП), може стати приводом для його звільнення на підставі п. 3 ч. 1 ст. 40 КЗпП. Яких умов необхідно при цьому дотриматися, розглянемо в цій статті.
  • Звільняємо прогульника: дотримуємося процедури Працівник не виходить на роботу тривалий час і причини його непояви на роботі не відомі. Як його можна звільнити? Розбираємося.
  • Звільняємо «новачка» при поновленні «старичка», а сумісника — якщо взяли «основного» працівника Часто винесене судом рішення про поновлення колишнього працівника означає для роботодавця необхідність звільнити співробітника, який був прийнятий на це місце. Схожа ситуація виникає у випадку, коли на місце, зайняте сумісником, узяли «основного» працівника.
  • Чи звільняти співробітника, якщо він довго хворіє? Працівник установи хворіє вже більше пів року. Чи є якась законна можливість звільнити такого співробітника?
  • Звільняємо за появу на роботі в стані сп’яніння Працівник прийшов на роботу в стані алкогольного сп’яніння. Яка процедура звільнення у зв’язку з появою на роботі в нетверезому стані?
  • Звільняємо «розкрадача» майна підприємства Яка процедура звільнення працівника за ініціативою роботодавця у зв’язку з вчиненням за місцем роботи розкрадання?
  • Звільняємо працівника, який не пройшов строку випробування На що звернути увагу при звільненні працівника через незадовільні результати випробування?
  • Додаткові підстави для звільнення працівників Окрім підстав, передбачених ст. 40 КЗпП, у ст. 41 КЗпП установлено додаткові підстави для розірвання трудового договору. Проте застосовувати їх можна не до всіх, а лише до окремих категорій працівників. Про найпоширеніші підстави для звільнення зі ст. 41 КЗпП ми й поговоримо в цій статті*.
  • Відпустка за «шкідливість» & компенсація при звільненні Працівник звільняється 02.09.2020 р. За результатами атестації робочого місця, проведеної 10.04.2019 р., він має право на додаткову відпустку за роботу в шкідливих і важких умовах праці згідно зі Списком № 1 — 4 к. дн. У період з 10.04.2019 р. по 02.09.2020 р. він перебував: на лікарняному — з 20.01.2020 р. по 31.01.2020 р. (12 днів), у відпустці без збереження зарплати — з 17.02.2020 р. по 28.02.2020 р. (12 днів) і весь квітень 2020 року (30 днів). Також на підприємстві було введено простій з 16.03.2020 р. по 31.03.2020 р. Скільки днів додаткової відпустки належать працівникові при виплаті компенсації?
  • Зменшення педагогічного навантаження після відпустки для догляду за дитиною Чи можна зменшити навчальне навантаження вчительці, яка перебувала у відпустці для догляду за дитиною до 3 років?
  • Перелік професійних свят і пам’ятних дат у листопаді 2020 року
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі