Теми статей
Обрати теми

Карантин продовжено до 31 жовтня

Кабмін своєю постановою від 26.08.2020 р. № 760 продовжив карантин ще на 2 місяці.

Але це ще не все. Уряд дещо підкоригував перелік обмежень для територій із «зеленим» і «жовтим» рівнями епідемічної небезпеки. Зокрема, на «зелених» територіях тепер заборонено:

• проведення концертів (крім тих, що проводяться установами культури, для яких концертна діяльність протягом останнього року є основним видом діяльності), дискотек;

• роботу розважальних закладів (нічних клубів), діяльність закладів громадського харчування з організацією дозвілля (ресторанів, кафе, барів тощо).

Для «жовтих» заборонено роботу УСІХ суб’єктів господарювання, що надають послуги громадського харчування без організації дозвілля (ресторанів, кафе, барів тощо) після півночі до 7 годин ранку, крім діяльності з надання послуг громадського харчування із здійсненням адресної доставки замовлень та замовлень на винос.

«Карантинні» обмеження зарплати бюджетників НЕконституційні

Конституційний Суд України рішенням від 28.08.2020 р. у справі № 10-р/2020 визнав неконституційними деякі карантинні обмеження.

Серед найрезонансніших — визнання неконституційним обмеження граничного розміру зарплати, грошового забезпечення працівників, службових і посадових осіб бюджетних установ (включаючи органи державної влади та інші державні органи, ОМС) сумою 47230 грн. Отже, з 28 серпня такі обмеження вже не діють.

Щодо інших карантинних обмежень, наприклад, обмеження на проведення масових заходів; заборона роботи закладів громадського харчування тощо, то порадувати всіх тих, хто сподівався оскаржити «карантинні» штрафи, нема чим. Звісно, КСУ вказав, що подібні обмеження не може бути встановлено підзаконними актами (постановою Кабміну).

Поряд із цим, розглядаючи конкретну постанову КМУ, Суд закрив провадження у справі про її неконституційність на підставі втрати чинності окремими її положеннями. Відтак, на зміну цій постанові було прийнято вже нову, з подібними карантинними обмеженнями, проте її вже Суд не розглядав. Тож виходить, що вимог карантину все ж доведеться дотримуватись.

Електронна звітність у ДПСУ і ФСС по-новому

Розпочнемо з податкової звітності. З 1 вересня 2020 року набув чинності наказ Мінфіну від 1 червня 2020 року № 261.

Завдяки цьому документу юрособам, самозайнятим особам і податковим агентам стало набагато простіше приєднатися до договору про визнання електронних документів. Тепер для цього досить направити податківцям будь-який електронний документ у встановленому форматі (стандарті). Жодних заяв про приєднання більше писати не треба!

Особам, у яких вже є чинні договори, також нічого робити не треба. Вони продовжують діяти.

А ось для подання електронних документів у ФСС (зокрема, заяв-розрахунків на виплату лікарняних) роботодавцям, як і раніше, доведеться укладати відповідний договір. Форма такого договору викладена в новій редакції (див. наказ ФСС від 26.08.2020 р. № 415-од). При цьому «старі» договори про надання електронних документів у ФСС (укладені раніше) продовжують діяти й не вимагають переоформлення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі