Теми статей
Обрати теми

Зарплата працівників освіти з 1 вересня 2020 року

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Як із 1 вересня 2020 року підвищується оплата праці працівників освіти? Як оплачуватиметься праця педпрацівників у випадку запровадження дистанційного навчання?

Законом України від 25.08.2020 р. № 822-IX підвищено розмір мінімальної заробітної плати з 1 вересня 2020 року до 5000 грн*.

* Детальніше про це читайте на в статті «МЗП = 5000 грн: на що вплине підвищення» цього номера. — Прим. ред.

Постановою КМУ від 26.08.2020 р. № 750 (далі — постанова № 750) посадовий оклад (тарифну ставку) працівника 1-го тарифного розряду Єдиної тарифної сітки встановлено в розмірі 2225 грн**.

** Усі нюанси щодо такого підвищення ви знайдете в статті «Посадові оклади за ЄТС підвищено з 1 вересня 2020 року» цього номера. — Прим. ред.

У зв’язку з підвищенням розміру мінімальної заробітної плати з 1 вересня продовжується виплата доплати до нового розміру мінімальної заробітної плати тим працівникам, кому нарахована заробітна плата нижче мінімальної в розмірі 5000 гривень. Сума такої доплати визначається пропорційно виконаній нормі праці (робочого часу) згідно зі ст. 31 Закону про оплату праці.

Стосовно посадових окладів та ставок заробітної плати педагогічних працівників, то їх розміри визначаються з урахуванням підвищення на 10 %, встановленого постановою КМУ від 11.01.2018 р. № 22, а науково-педагогічних працівників — на 11 %, передбаченого постановою КМУ від 23.01.2019 р. № 36.

Визначені таким чином розміри посадових окладів та ставок заробітної плати є тими базовими, від розмірів яких визначаються всі інші виплати, а саме доплати, надбавки, винагороди, підвищення ставок та посадових окладів відповідно до нормативних актів.

Щодо встановлення стимулюючих виплат вчителям, викладачам закладів освіти за роботу в умовах дистанційного навчання Міністерство освіти і науки України в листі від 27.07.2020 р. № 1/11-5026 повідомляє, що відповідно до Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 (зі змінами), оплата праці педагогічних працівників установ і закладів освіти провадиться виходячи із встановлених ставок заробітної плати (посадових окладів) з урахуванням підвищень, фактичного обсягу педагогічної роботи, доплат та надбавок. Встановлена при тарифікації заробітна плата виплачується щомісячно незалежно від кількості тижнів і робочих днів у різні місяці року.

Вчителям, викладачам закладів освіти, які на період карантину були переведені на роботу в гнучкому та/або дистанційному режимі, виплачувалась заробітна плата на загальних підставах із розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації.

Наказом МОН від 26.09.2005 р. № 557 керівникам закладів надано право в межах фонду заробітної плати, затвердженого в кошторисах доходів і видатків, установлювати працівникам цих закладів конкретні розміри посадових окладів та доплат і надбавок до них.

Зокрема, працівникам закладів освіти, які проводять заняття в умовах дистанційного навчання, керівником закладу може бути установлена надбавка за складність і напруженість у роботі в розмірі до 50 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати, тарифної ставки).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі