Теми статей
Обрати теми

Зарплата менше мінімалки і диференціація оплати праці

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Як диференціювати оплату праці працівників закладів освіти, посадові оклади яких нижчі від мінімальної заробітної плати?

Законом України від 06.12.2016 р. № 1774-VIII суттєво змінено підходи до структури мінімальної заробітної плати.

Відповідно до ст. 31 Закону про оплату праці розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати. Частиною другою цієї статті встановлено, що при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.

Інші виплати, зокрема доплата за вислугу років та надбавка за складність і напруженість у роботі, включаються до мінімальної заробітної плати. Відповідно до ст. 8 Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» від 14.11.2019 р. № 294-IX розмір мінімальної зарплати з 01.01.2020 р. був встановлений у місячному розмірі — 4723 грн, а з 01.09.2020 р. — 5000 грн.

Посадові оклади працівників освіти, посади яких відносяться до 1 – 12 тарифних розрядів Єдиної тарифної сітки, є меншими від встановленого розміру мінімальної заробітної плати.

Тому тим працівникам, яким за виконану місячну норми праці нараховано заробітну плату, меншу від мінімальної заробітної плати, включаючи інші виплати, щомісячно провадиться доплата. Але з метою диференціації оплати праці працівників, які отримують однакову заробітну плату на рівні мінімальної, п. 2 постанови КМУ «Про оплату праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 28.12.2016 р. № 1037 керівникам установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери, зокрема й закладів освіти, надано право забезпечити диференціацію заробітної плати шляхом встановлення доплат, надбавок, премій з урахуванням складності та умов виконуваної роботи.

Аналогічне зобов’язання передбачене п. 2 наказу Міністерства освіти і науки України «Про внесення змін до наказу Міністерства освіти і науки України від 26 вересня 2005 року № 557» від 20 січня 2017 року № 81.

Тому керівники закладів освіти мають врегулювати підвищення заробітної плати працівникам, яким нараховується заробітна плата у розмірі мінімальної, шляхом встановлення різних стимулюючих виплат, зокрема встановити надбавку за особливі умови роботи у граничному розмірі 50 % посадового окладу, понад розмір мінімальної заробітної плати, з конкретизацією у наказі проведення виплати такої надбавки згідно з п. 2 постанови КМУ № 1037 для забезпечення диференціації заробітної плати з урахуванням складності та умов виконуваної роботи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі