Теми статей
Обрати теми

Відпустка на травневі свята: коли виходити на роботу?

Кучерова Оксана, юрист
Працівник написав заяву про надання щорічної основної відпустки тривалістю 14 календарних днів з 26.04.2021 р. Як визначити дату закінчення цієї відпустки у зв’язку з тим, що на її період припадають травневі свята і перенесення вихідних?

Травень традиційно багатий на святкові дати, завдяки яким українці мають додатковий час для відпочинку.

Так, перший тривалий відпочинок відразу випадає на початок травня, адже маємо:

• 1 травня — День праці;

• 2 травня — Пасха (Великдень).

Ці дні у 2021 році припадають на суботу та неділю відповідно. Тож за правилом ст. 67 КЗпП:

ЦИТАТА

у випадку, коли святковий або неробочий день (ст. 73 КЗпП) збігається з вихідним днем, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого.

Тому за графіком п’ятиденного робочого тижня з вихідними днями у суботу та неділю у 2021 році вихідний із суботи, 1 травня, переносять на понеділок, 3 травня, а вихідний із неділі, 2 травня, переносять на вівторок 4 травня (див. рис. 1).

img 1

Рис. 1. Перенесення вихідних днів при п’ятиденці

Це правило працює й для шестиденного робочого тижня, але зі своїми особливостями. Наприклад, Великдень традиційно припадає на неділю. Оскільки зазвичай неділя є вихідним днем при шестиденці, спрацьовує «святково-вихідне» перенесення — і 3 травня 2021 року (понеділок) стає вихідним днем. А ось святковий день 1 травня припадає на суботу, яка зазвичай є робочим днем при шестиденці. Тому тут «святково-вихідне» перенесення не спрацьовує (див. рис. 2).

img 2

Рис. 2. Перенесення вихідних днів при шестиденці

Наступний тривалий відпочинок для українців теж не за горами. Традиційно 9 травня Україна відзначає День Перемоги. У цьому році він припадає на неділю, а отже, теж застосовується правило про перенесення вихідного дня на понеділок, 10 травня. Таким чином, відпочиватимемо три дні поспіль — з 8 по 10 травня.

Таке «святково-вихідне» перенесення часто вводить в оману кадровиків при визначені тривалості відпустки. Тож давайте одразу розставимо всі крапки над «і».

Вихідні дні — це дні, у які працівник не працює відповідно до графіка роботи установи (або графіка змінності).

У свою чергу, перелік святкових і неробочих днів, робота в які не проводиться, наведено у ст. 73 КЗпП. Зокрема, на травень у цьому році припадають три таких дні: День праці, Великдень і День Перемоги. Саме ці дні при визначенні тривалості відпустки потрібно пропускати за правилами ч. 2 ст. 5 Закону про відпустки.

Простіше кажучи, якщо на період щорічної відпустки припадають святкові або неробочі дні, то до відпустки додаються такі дні й працівник фактично відпочиватиме довше.

Те, що в цей період мав місце збіг святкового дня із вихідним, що мало наслідком перенесення вихідного дня, не повинно збивати вас із пантелику. Адже вихідні дні включаються в тривалість відпустки як і будь-які інші календарні дні.

Важливо!

Норма щодо подовження відпустки працівників на кількість святкових/неробочих днів працює тільки щодо:

• щорічної відпустки;

• соціальної додаткової відпустки на дітей (ст. 19 Закону про відпустки).

При визначенні тривалості інших відпусток (наприклад, відпустки без збереження заробітної плати, у тому числі й «карантинної» відпустки за свій рахунок) норми ст. 5 Закону про відпустки не застосовуються. Тривалість такої відпустки не збільшується на кількість святкових і неробочих днів.

З огляду на це, у наведеній ситуації на період щорічної основної відпустки працівника (14 днів) припадає три святкових дні (1, 2 та 9 травня). Виходить, що щорічну основну відпустку працівника необхідно продовжити на 3 календарних дні. Тож фактично працівник відпочиватиме не 14, а 17 днів. Виходити на роботу йому потрібно буде 13 травня (четвер).

При цьому працівник у заяві про надання щорічної основної відпустки зазвичай зазначає лише бажану тривалість цієї відпустки і дату її початку.

У свою чергу, у наказі про надання щорічної основної відпустки потрібно зазначити фактичний період цієї відпустки вже з урахуванням її продовження на святкові чи неробочі дні: «з 26 квітня 2021 року по 12 травня 2021 року». При цьому її тривалість буде 14 календарних днів (кількість календарних днів власне щорічної основної відпустки, тобто без урахування трьох святкових днів.

Оскільки святкові та неробочі дні не враховуються у тривалість щорічної відпустки, то за такі дні відпускні працівнику нараховувати не потрібно. Тому в наведеній вище ситуації працівник отримає відпускні за належні йому 14 календарних днів щорічної основної відпустки (а не за 17 календарних днів, які він фактично відпочиватиме).

Зазначимо, що в Табелі обліку використання робочого часу для відображення усього періоду щорічної основної відпустки передбачено буквений код «В» (цифровий — «08»). Тоді як для відображення святкових (неробочих) днів спеціального кодування немає. Ідеться саме про типову форму № П-5, затверджену наказом Держкомстату від 05.12.2008 р. № 489 (носить рекомендаційний характер).

Тож у наведеній вище ситуації в табелі обліку використання робочого часу:

• періоди з 26.04.2021 р. по 30.04.2021 р., з 03.05.2021 р. по 08.05.2021 р., з 10.05.2021 р. по 12.05.2021 р. слід позначити кодом «В».

Причому таким кодуванням необхідно позначити абсолютно всі дні зазначених періодів (у тому числі й вихідні дні), оскільки вони є днями щорічної основної відпустки для цього працівника;

• а ось святкові дні 01.05.2021 р., 02.05.2021 р. та 09.05.2021 р. можна позначити власно запровадженим кодом як святкові/неробочі дні або поставити прочерки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі