Теми статей
Обрати теми

Працівник оформлений 4 січня: як розрахувати відпускні

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Працівник прийнятий на роботу 04.01.2021 р. Крім того, в січні він брав відпустку без збереження зарплати — 3 календарних дні. 5 квітня 2021 року він іде в навчальну відпустку. Як правильно врахувати дні січня при розрахунку середньої заробітної плати?

У загальному випадку відпускну середню зарплату розраховують виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців, що передують місяцю надання відпустки. Проте в цьому випадку працівник працював менше року. У такій ситуації за розрахунковий період приймають фактичну кількість повністю відпрацьованих календарних місяців (з 1-го по 1-ше число), що передують місяцю надання відпустки (п. 2 Порядку № 100).

Чи враховувати тоді в розрахунковому періоді січень 2021 року? Адже працівник прийнятий на роботу в день, який є першим робочим днем місяця, але не першим календарним.

На сьогодні в п. 2 Порядку № 100 чітко прописано: якщо працівник прийнятий (оформлений) на роботу не з першого числа місяця, проте дата прийняття на роботу є першим робочим днем місяця, то цей місяць враховується в розрахунковий період як повний. Тому січень 2021 року увійде до розрахункового періоду повністю.

Отже, розрахунковим періодом для нашого працівника є січень — березень 2021 року.

Водночас для розрахунку відпускної середньої треба зробити ще один крок — виключити із загального числа календарних днів розрахункового періоду:

• святкові і неробочі дні, передбачені ст. 73 КЗпП, що припадають на розрахунковий період;

• час, коли працівник не працював і за ним заробіток не зберігався або зберігався частково.

На січень 2021 року припадають два святкові дні: 1 січня (Новий рік) та 7 січня (Різдво).

Виникає запитання: чи виключати з розрахункового періоду 1 січня 2021 року? Попри те, що працівник був прийнятий 4 січня, в розрахунковий період входить увесь січень, відповідно святковий день (1 січня) треба виключити з розрахункового періоду.

Крім того, в розрахунковий період потрапили 3 дні відпустки без збереження зарплати. Такі дні також виключаємо з розрахункового періоду. Причому незалежно від підстави, за якою була надана відпустка за свій рахунок, — за ст. 25 або за ст. 26 Закону про відпустки.

У результаті кількість календарних днів січня 2021 року, яка візьме участь у розрахунку:

31 - 2 - 3 = 26 (к. дн.),

де 31 — загальна кількість календарних днів у січні 2021 року;

2 — кількість святкових днів, які припадають на січень 2021 року;

3 — кількість днів відпустки за свій рахунок у січні 2021 року.

І наостанок попередимо. Якщо наш працівник брав відпустку без збереження зарплати з 6 по 8 січня 2021 року, то неробочий день 7 січня (Різдво Христове) вже виключений з розрахункового періоду. Тому треба виключити тільки два дні відпустки за свій рахунок 6 і 8 січня.

Тоді кількість календарних днів січня, яка візьме участь у розрахунку, складе:

31 - 2 - 2 = 27 (к. дн.).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі