Теми статей
Обрати теми

Соцвідпустка на дітей: як підтвердити право

Порядок надання щорічної додаткової оплачуваної відпустки «на дітей» (тривалістю 10 календарних днів) прописаний у ст. 19 Закону про відпустки.

З цієї норми виходить, що право на дитячу відпустку має лише один з батьків і тільки за умови, що інший з подружжя в поточному календарному році не скористався своїм правом на цю відпустку.

Але ось заковика. Закон про відпустки не уточнює, яким саме документом працівник може підтвердити роботодавцеві той факт, що інший з батьків не скористався своїм правом на дитячу відпустку в поточному році.

Мінекономіки у своєму листі від 01.07.2021 р. № 4712-06/34401-07 роз’яснило: це може бути будь-який належно оформлений і завірений в установленому порядку документ, в якому з достатньою достовірністю підтверджується, що іншому з батьків дитини не надавалася така соціальна відпустка.

Більше, на жаль, якихось конкретних рекомендацій щодо того, яким має бути такий підтверджувальний документ, фахівці Мінекономіки не дали.

А раз так, то робимо висновок: таким документом може стати звичайна заява, написана одним із батьків, в якому він/вона підтверджують, що правом на відпустку в поточному році не користувався/не користувалася.

До речі, у вказаному листі Мінекономіки нагадало, що трудовим законодавством не передбачено надання двох відпусток одночасно. Тому щоб оформити соцвідпустку на дітей, жінка повинна перервати відпустку для догляду за дитиною або відпустку по вагітності та пологах.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі