Теми статей
Обрати теми

Щодо зарахування до страхового стажу періоду звільнення від сплати ЄСВ

Міністерство соціальної політики України
Лист від 01.07.2021 р. № 3637/0/290-21/45

Управління нагляду Мінсоцполітики розглянуло лист редакції «Оплата праці» щодо зарахування до страхового стажу для обчислення допомоги по тимчасовій непрацездатності місяців, протягом яких фізичні особи — підприємці були звільнені від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — єдиний внесок), та повідомляє.

Умови та порядок надання матеріального забезпечення за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, зокрема допомоги по вагітності та пологах, визначає Закон України від 23.09.99 р. № 1105 «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі — Закон № 1105).

Відповідно до статті 19 Закону право на матеріальне забезпечення за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності мають застраховані особи.

Статтею 1 Закону України від 08.07.2010 р. № 2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі — Закон № 2464) визначено, що застрахованою особою є фізична особа, яка відповідно до законодавства підлягає загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню і сплачує (сплачувала) та/або за яку сплачується чи сплачувався у встановленому законом порядку єдиний внесок.

Законом України від 17.03.2020 р. № 533 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» доповнено пунктами 910 — 912 розділ VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464.

Відповідно до зазначених змін особи, зазначені у пунктах 4, 5 та 51 частини першої статті 4 Закону № 2464, тимчасово звільнялися від нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску в частині сум, що підлягають нарахуванню, обчисленню та сплаті такими особами за періоди з 1 по 31 березня та з 1 по 30 квітня 2020 року за себе. При цьому положення абзацу другого пункту 2 частини першої статті 7 цього Закону щодо таких періодів для таких осіб не застосовуються.

Законом України від 04.12.2020 р. № 1072 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» пункт 910 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464 доповнено підпунктом 910.1.

Відповідно до зазначених змін тимчасово звільняються від нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску фізичні особи — підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування і належать до першої групи платників єдиного податку, в частині сум, що підлягають нарахуванню, обчисленню та сплаті такими особами за періоди з 1 по 31 грудня 2020 року, з 1 по 31 січня, з 1 по 28 лютого, з 1 по 31 березня, з 1 по 30 квітня та з 1 по 31 травня 2021 року за себе.

При цьому абзацом другим пункту 910 та абзацом другим підпункту 910.1 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464 визначено, що такі особи можуть прийняти рішення про нарахування, обчислення та сплату єдиного внеску за зазначені у цих пункті та підпункті періоди в розмірах та порядку, визначених Законом № 2464. У такому разі інформація про сплачені суми зазначається у звітності про нарахування єдиного внеску за звітний період, визначений для таких осіб цим Законом.

Право на матеріальне забезпечення за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи час випробування та день звільнення), зайняття підприємницькою та іншою діяльністю, якщо інше не передбачено законом (стаття 19 Закону № 1105).

Однією із умов отримання матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду є сплата єдиного внеску у розмірах та у строки, визначені Законом № 2464.

Отже, якщо у місяці настання страхового випадку фізичною особою — підприємцем не сплачено єдиний внесок, така особа втрачає статус застрахованої особи, а відтак право на отримання матеріального забезпечення відповідно до Закону № 1105 за рахунок коштів Фонду соціального страхування України.

Разом з цим зазначаємо, що положення стосовно зарахування фізичним особам — підприємцям, які обрали спрощену систему оподаткування і належать до першої групи платників єдиного податку, до страхового стажу періодів з 1 по 31 грудня 2020 року, з 1 по 31 січня, з 1 по 28 лютого, з 1 по 31 березня, з 1 по 30 квітня та з 1 по 31 травня 2021 року, за які вони не сплачували страхові внески на підставі пункту 910.1 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464, передбачено підпунктом 145.1 розділу XV «Прикінцеві положення» Закону України від 09.07.2003 р. № 1058 «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», який визначає принципи, засади і механізми функціонування системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, призначення, перерахунку і виплати пенсій, надання соціальних послуг з коштів Пенсійного фонду України.

Водночас повідомляємо, що листи Міністерства не є нормативно-правовими актами та мають інформаційно-рекомендаційний характер.

Заступник начальника Управління — начальник відділу Олена БОБРИК

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі