Теми статей
Обрати теми

Сумісники в Об’єднаній звітності

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Із попередніх матеріалів ви вже дізнались про нюанси трудових відносин із сумісниками. Тепер розкажемо про заповнення Податкового розрахунку та його додатків при зовнішньому і внутрішньому сумісництві.

Податковий розрахунок

Почнемо із заповнення дотабличної частини Податкового розрахунку. Зовнішніх сумісників на підставі пп. 2.6 та 3.2 Інструкції зі статистики кількості працівників, затвердженої наказом Держкомстату від 28.09.2005 р. № 286, не враховують при розрахунку показників «Облікова кількість штатних працівників» і «Середньооблікова кількість штатних працівників за звітний період».

Але зовнішніх сумісників треба враховувати у показнику «Кількість застрахованих осіб у звітному періоді, яким нараховано заробітну плату». Працівники, які працюють у одного роботодавця одночасно за основним трудовим договором і за внутрішнім сумісництвом, ураховуються як одна особа.

У табличній частині Податкового розрахунку інформацію про зарплатні нарахування сумісникам відображаємо за загальними правилами.

Д5 Податкового розрахунку

Інформація про трудові відносини із сумісниками обов’язково відображається роботодавцями в Д5 Податкового розрахунку. І, звісно, при заповненні цього додатка є деякі нюанси.

Так, у Д5 щодо сумісників (у тому числі і внутрішніх) відображаємо прийняття на роботу, звільнення, переведення та переміщення (у межах «сумісницького» трудового договору), три соціальних відпустки (у зв’язку з вагітністю та пологами, для догляду за дитиною до 3 років та з 3 до 6 років), а також окремо роботу за договором ЦПХ (у разі його укладення в період роботи за сумісництвом). Тобто всі події, які стосуються трудових відносин.

Щодо нюансів, то при заповненні інформації на сумісника зазначаємо, зокрема:

• у графі 07 (категорія особи): при прийнятті на роботу, звільненні, переміщенні, переведенні — «2», при виконанні робіт за договорами ЦПХ — «3» (а у графі 06 при цьому зазначаємо «1»), в разі зазначених вище соціальних відпусток — «4», «5», «6» відповідно до виду відпустки*;

* Про відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами внутрішньої сумісниці читайте у статті «Внутрішня сумісниця в декреті: показуємо в Податковому розрахунку» // «ОП», 2021, № 10.

• у графі 11: якщо сумісник внутрішній — «1», в усіх інших випадках (у тому числі й для зовнішнього сумісництва) — «0».

Решта граф заповнюється в загальному прядку. До речі, приклади заповнення Д5 у різних ситуаціях ми розглядали у статті «Д5 Об’єднаного звіту: приклади заповнення» // «ОП», 2021, № 14.

Зверніть увагу, у разі коли сумісник стає основним працівником або навпаки — це не є подією переведення або переміщення, це стосунки за двома різними трудовими договорами. Така ситуація оформлюється через «звільнення-прийняття» й у Д5 відображається за кожним трудовим договором окремо.

Сумісники в 4ДФ

Відображення сумісників в 4ДФ також має свої особливості. І що цікаво, інформація щодо внутрішніх і зовнішніх сумісників у цьому додатку звіту зазначається по-різному.

Рядок 04. Зовнішніх сумісників потрібно враховувати в дотабличній частині 4ДФ у рядку 04 «Працювало за трудовими договорами (контрактами) (ознака 101)». А от осіб, які працюють за внутрішнім сумісництвом, у цьому рядку не враховуємо — вони увійдуть до кількості осіб у одного роботодавця як одна одиниця за основним трудовим договором.

Ознака доходу. У табличній частині рядка 06 дохід сумісника відображаємо з ознакою доходу «101» у графі 6, як і для основного працівника. При цьому дохід внутрішнього сумісника включаємо в загальну суму разом із доходом за основним місцем роботи, окремий рядок на внутрішнє сумісництво не формуємо.

Зміна трудового договору. У разі зміни трудового договору в одного роботодавця, наприклад із сумісництва на основний трудовий договір, на таку особу в 4ДФ формуємо два рядки: в одному показуємо інформацію про дохід за сумісництвом (ознака «101») і дату звільнення, а в іншому — інформацію про дохід за основним трудовим договором і дату прийняття.

Прийняття/звільнення внутрішнього сумісника. У разі прийняття на роботу або звільнення особи за внутрішнім сумісництвом, окремий рядок не формуємо і дані про прийняття або звільнення у графу 7 рядка 06 або, відповідно, 8 не вносимо. Адже в цього роботодавця особа не припиняла працювати, ба більше, весь нарахований дохід (за основним трудовим договором та за сумісництвом) такої особи з ознакою «101» відображається одним рядком.

Д1 і сумісники

Відомості про сумісників уключаємо до табличної частини Д1 Податкового розрахунку. При цьому заповнення граф табличної частини Д1 аналогічне до заповнення на основних працівників, але з відмінністю за показниками у деяких графах.

Графа 21. У графі 21 у рядку з відомостями про сумісника (як зовнішнього, так і внутрішнього) зазначаємо «0» (без трудової книжки). Незважаючи на останні зміни щодо діджиталізації трудових книжок і відміну їх обов’язкового паперового варіанту, принцип заповнення графи 21 Д1 залишається незмінним. Тобто у рядках з інформацією на основних працівників у графі 21 зазначаємо «1» (з трудовою книжкою), на сумісників — «0».

Графа 22. Зазвичай робота за сумісництвом — це один із різновидів неповного робочого часу. А інформацію про роботу працівника на умовах неповного робочого часу зазначаємо у графі 22, проставляючи показник «1» (ознака неповного робочого часу). Тобто, в разі встановленого неповного робочого часу суміснику, у графі 22 зазначаємо «1», повного — «0».

Нагадаємо, що для зовнішніх сумісників правило сплати ЄСВ не нижче ніж із мінзарплати не діє. Тому фактичну базу нарахування ЄСВ з мінімальною базою не порівнюємо і нараховуємо ЄСВ на фактичну базу. А от контроль максимальної бази нарахування ЄСВ за зовнішніми сумісниками треба виконувати і ЄСВ нараховувати в межах максимальної величини бази нарахування внеску. Контролюємо цей показник окремо за кожним місцем роботи при зовнішньому сумісництві.

Внутрішні сумісники. Розглянемо особливості відображення в Д1 відомостей щодо внутрішніх сумісників.

1. Інформацію про доходи, нараховані працівнику — внутрішньому суміснику, відображають окремо від доходів, нарахованих за основним місцем роботи. Тобто в Д1 на такого працівника формують окремо рядки з відомостями щодо доходів, нарахованих за основним трудовим договором, і окремо із зарплатою за сумісництвом.

2. У графі 14 кількість календарних днів трудових відносин у рядку із зарплатою внутрішнього сумісника не показуємо. Цей показник зазначаємо тільки в рядку із нарахуваннями йому за основним місцем роботи.

3. Для виконання вимоги про сплату ЄСВ з МЗП з мінзарплатою порівнюємо сукупний дохід працівника за основним місцем роботи + за внутрішнім сумісництвом. Якщо його сума за місяць виявиться меншою за МЗП, то ЄСВ сплачуємо з мінзарплати. А в Д1 на додаткову базу нарахування ЄСВ заводимо окремий рядок (з КТН 13 у графі 09), в якому в графі 21 заповнюємо зазначенням «1» — як для «основного» працівника. Тому що вимогу про сплату ЄСВ з МЗП потрібно виконувати саме за основним місцем роботи. При контролі максимальної величини бази нарахування ЄСВ також порівнюємо її із сукупним доходом працівника в одного роботодавця (основним і внутрішнім сумісництвом). У разі перевищення сукупного доходу працівника над максимальною базою ЄСВ, внесок сплачуємо з максимальної бази.

Розглянемо відображення в Об’єднаному звіті трудових відносин і нарахованого внутрішньому суміснику доходу на прикладі.

Приклад. Лисенко Євген Іванович (без інвалідності) був прийнятий на основне місце роботи на повну зайнятість звукооператором (код КП 3132) з 15.04.2021 р. Наказ від 14.04.2021 р. № 41-ос. Із 24.06.2021 р. він прийнятий до цього ж роботодавця за сумісництвом (неповна зайнятість) диск-жокеєм (код КП 3472). Наказ від 23.06.2021 р. № 58-ос. ПСП за жодним із місць роботи не користується. А 30.06.2021 р. він звільнений за угодою сторін на підставі п. 1 ч. 1 ст. 36 КЗпП з обох місць роботи. Накази від 30.06.2021 р. № 63-ос (за основним трудовим договором) та № 64-ос (за сумісництвом). За весь цей час працівнику нараховано зарплати:

за квітень — 3272,73 грн (ПДФО — 589,09 грн, ВЗ — 49,09 грн), ЄСВ — 720,00 грн;

за травень — 6000,00 грн (ПДФО — 1080,00 грн, ВЗ — 90,00 грн), ЄСВ — 1320,00 грн;

за червень — 5871,43 грн (ПДФО — 1056,86 грн, ВЗ — 88,07 грн), ЄСВ — 1320,00 грн, в тому числі 5271,43 грн — за основним місцем роботи (ЄСВ — 1159,71 грн) і 600,00 грн (ЄСВ — 132,00 грн) — за сумісництвом.

Із 7 по 14 червня (8 календарних днів) — відпустка без збереження зарплати.

Зарплата виплачена у встановлені строки.

За умовами прикладу маємо внутрішнього сумісника. Відразу нагадаємо, що на обидва прийняття на роботу роботодавець мав подати Повідомлення про прийняття на роботу до податкової.

Додаток 5. У Д5 відображаємо інформацію про прийняття на роботу та звільнення працівника за другий квартал 2021 року. Формуємо три рядки:

• у першому зазначаємо інформацію про прийняття на основне місце роботи;

• у другому — інформацію про прийняття та звільнення з роботи за сумісництвом. Це випадок, коли ці дві події показуємо в одному рядку, оскільки вони припадають на один місяць;

• у третьому — інформацію про звільнення з основного місця роботи.

На рис. 1 зображено заповнення відомостей на цього працівника в Д5 за 2 квартал 2021 року.

img 1

Рис. 1. Фрагмент Д5: прийняття/звільнення внутрішнього сумісника

Додаток 4. У 4ДФ дохід червня 2021 року за основним трудовим договором і за внутрішнім сумісництвом показуємо загальною сумою. Також дату прийняття і звільнення у 4ДФ за умов наведеного прикладу в одного роботодавця показуємо тільки за основним трудовим договором — відповідно у квітні (прийняття — 15.04.2021 р.) та у червні (звільнення — 30.06.2021 р.).

На рис. 2 зображено заповнення відомостей на працівника в 4ДФ за 2 квартал 2021 року.

img 2

Рис. 2. Зарплата за основним місцем роботи і внутрішнім сумісництвом у 4ДФ

Додаток 1. У Д1 за 2 квартал 2021 року відомості щодо доходів працівника за основним місцем роботи і за сумісництвом у червні 2021 року показуємо в окремих рядках.

Зазначаємо інформацію про відпустку без збереження зарплати у червні за основним місцем роботи: до графи 13 вносимо 8 календарних днів відпустки.

Виконуємо контроль щодо нарахування ЄСВ з МЗП:

• у квітні (місяці прийняття) це правило не діє, оскільки повного календарного місяця трудових відносин немає (п.п. 6 п. 2 розділу III Інструкції № 449*);

* Інструкція про порядок нарахування і сплати ЄСВ, затверджена наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449.

• у травні фактична база нарахування ЄСВ вписується в граничний мінімальний розмір бази нарахування;

• у червні (місяці звільнення) це правило треба виконати, оскільки працівник весь місяць перебував у трудових відносинах з роботодавцем і звільняється в останній день місяця. Тут порівнювати з МЗП доведеться загальний дохід за основним місцем роботи і внутрішнім сумісництвом. У результаті фактична база нарахування ЄСВ 5871,43 грн (5271,43 грн — за основним місцем роботи і 600,00 грн — за сумісництвом) виявилася меншою за МЗП на 128,57 грн (6000,00 - 5871,43). Тому ЄСВ нараховуємо з МЗП, а у Д1 показуємо додаткову базу нарахування ЄСВ (128,57 грн) і нарахований на неї внесок (28,29 грн).

Як відомості на працівника — внутрішнього сумісника показати в Д1, зображено на рис. 3.

img 3

завантажити файл

Рис. 3. Зарплата за основним місцем роботи і внутрішнім сумісництвом у Д1

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі