Теми статей
Обрати теми

Строковий трудовий договір: чи потрібен наказ про звільнення?

Савченко Олена, налоговый эксперт
Працівника прийняли на роботу за строковим трудовим договором. Чи обов’язково в цьому випадку видавати наказ про звільнення? Якщо ні, то як у такому разі заповнювати Д5?

Наказ про звільнення після закінчення строкового трудового договору видавати обов’язково. Далі розповімо чому.

Для припинення строкового трудового договору у зв’язку із закінченням строку його дії не потрібна заява або будь-яке волевиявлення працівника.

Пояснюється це тим, що свою згоду на припинення трудового договору після закінчення строку, на який його було укладено, працівник надав, коли писав заяву про прийняття на роботу за строковим трудовим договором або підписував такий договір.

Можливо, саме цей факт і є причиною того, що деякі кадровики (бухгалтери) вважають, що при звільненні за строковим трудовим договором наказ про звільнення не потрібен.

Але це не так. З боку роботодавця певні дії, спрямовані на звільнення працівника, все ж потрібні.

Якщо наказу не буде і працівник у день, наступний за останнім днем дії строкового трудового договору, вийде на роботу, набудуть чинності положення ст. 391 КЗпП — дія такого строкового трудового договору вважатиметься продовженою на невизначений строк. Щоб уникнути трансформації строкового трудового договору у безстроковий, роботодавцеві потрібно попередити працівника про дату припинення з ним трудових відносин шляхом видання наказу про звільнення та ознайомлення з ним працівника.

Таким чином, наказ про звільнення — це попередження про бажання роботодавця розірвати трудові відносини із працівником у зв’язку із закінченням строку дії трудового договору.

При цьому наказ про звільнення може бути виданий в останній день дії строкового трудового договору або до цього, але із зазначенням дати звільнення, обумовленої строком трудового договору.

Зверніть увагу!

Днем звільнення вважають останній день дії трудового договору.

Нагадуємо, що з 10 червня 2021 року ст. 47 КЗпП зобов’язує будь-якого роботодавця (у тому числі ФОП) у день звільнення видати працівникові копію наказу про звільнення (див. спецвипуск «ОП», 2021, № 14/1, с. 29).

Не є винятком і випадки звільнення після закінчення строкового трудового договору.

Ну а із заповненням Д5 усе просто. Оскільки ми з’ясували, що наказ про звільнення в цьому випадку — опція обов’язкова, то при заповненні графи 16 додатка Д5 Податкового розрахунку потрібно зазначити реквізити наказу про звільнення, а в графі 17 — підставу звільнення.

У разі розірвання трудового договору у зв’язку із закінченням строку його дії такою підставою буде п. 2 ч. 1 ст. 36 КЗпП (ср. ).

Майте на увазі: якщо працівника за строковим трудовим договором прийняли і звільнили в одному місяці звітного кварталу, то в цьому випадку формуємо на нього один рядок. В іншій ситуації — на кожну подію свій рядок.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі