Теми статей
Обрати теми

Доплата до МЗП та індексація

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Деякі бухгалтери сумніваються щодо урахування індексації «зверху» чи «всередині» зарплати при визначенні доплати до МЗП. А все тому, що при урахуванні індексації «всередині» — її поглинає доплата до МЗП, і тоді взагалі втрачається сенс індексування. Але при цьому ненарахування індексації — прямий шлях до порушення законодавства про працю. Про все це й піде мова у статті.

Індексація «всередині» МЗП

Спочатку з’ясуємо, які співвідношення між індексацією та МЗП. Для цього звернемося до норм законодавства. Відповідно до ст. 31 Закону про оплату праці розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної зарплати.

При обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.

Якщо нарахована заробітна плата працівника, який виконав місячну норму праці, є нижчою за законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати, роботодавець проводить доплату до рівня мінімальної заробітної плати, яка виплачується щомісячно одночасно з виплатою зарплати.

Як бачите, у переліку виплат, які не включаються до МЗП, індексації немає. Використовуючи саме цей аргумент, фахівці Мінсоцполітики (див. листи від 09.02.2018 р. № 2615/0/2-18 та від 02.01.2018 р. № 50/0/2-18/28) неодноразово наголошували на тому, що сума індексації враховується в розмірі МЗП. Вони вважають, що у ч. 3 ст. 31 Закону про оплату праці чітко конкретизовані виплати, які не враховуються при визначенні доплати до МЗП. А саме доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат. І це вичерпний перелік. Індексації серед них немає.

Тож сума індексації «провалюється» «всередину» МЗП.

Обов’язковість індексування

Іноді сума зарплати, нарахована за повністю відпрацьований місяць, та сума індексації є меншою за МЗП, і ми проводимо доплату до МЗП. Оскільки індексація враховується «всередині», то закономірно виникає запитання, а може, її взагалі не нараховувати?

Адже вона разом із доплатою до МЗП «провалюється» «всередину» МЗП. І працівник усе рівно отримає свої 6000 гривень.

Розглянемо приклад.

Приклад. Прибиральниця райдержадміністрації повністю відпрацювала за графіком роботи (стандартна п’ятиденка) 21 робочий день серпня 2021 року. Її оклад становить 3267 грн, а також їй установлена доплата за деззасоби у розмірі 10 %.

Чи обов’язково нараховувати їй індексацію, адже вона «провалюється» у МЗП? За попередні періоди індексація не нараховувалася. Чи потрібно виправлятися (донарахувати індексацію) та як?

Відразу відповімо. Індексацію зарплати у будь-якому випадку проводити обов’язково!

Річ у тім, що індексація доходів населення — це державна соціальна гарантія. Індексувати доходи працівників зобов’язані всі роботодавці незалежно від форми власності. Заробітна плата підлягає індексації — це пряма норма ч. 5 ст. 95 КЗпП та ст. 33 Закону про оплату праці (ср. ).

Норми та гарантії в оплаті праці, встановлені у КЗпП та ч. 1 ст. 12 Закону про оплату праці, є мінімальними державними гарантіями в оплаті праці. Отже, індексація зарплати належить до мінімальних державних гарантій з оплати праці.

Невиконання роботодавцем обов’язку щодо індексації зарплати є недотриманням мінімальних гарантій в оплаті праці.

Якщо роботодавець не нараховує індексацію зарплати, його можуть притягнути до відповідальності. Фінансові санкції до роботодавця за непроведення індексації застосовують органи Держпраці.

Так, роботодавцю загрожує штраф за недотримання мінімальних гарантій в оплаті праці, передбачений ч. 2 ст. 265 КЗпП: 2 мінімальні зарплати — 12000 грн. І це за кожного працівника, стосовно якого допущено порушення.

Адміністративна відповідальність за таке правопорушення — від 510 до 1700 грн.

Тож відповідальність чимала. Висновок: незалежно від того, поглинається індексація мінімалкою чи ні, індексацію потрібно нараховувати.

Повернемося до умов наведеного прикладу та розрахуємо суму зарплати прибиральниці за серпень 2021 року. Розрахунок за складовими зарплати наведений у таблиці.

Розрахунок зарплати за серпень 2021 року

Види виплат

Нараховано, грн

Оклад

3267,00

Доплата за деззасоби, 10 %

326,70

Індексація

176,05

Доплата до МЗП

2556,95

Разом

6326,70

Саме таку структуру за складовими буде мати нарахована зарплата прибиральниці за умовами прикладу. Нагадаємо, що доплата за використання дезінфікуючих засобів не входить у МЗП і ураховується понад її розмір.

Неправильно було б не розраховувати індексацію і нарахувати доплату до МЗП у сумі 2733,00 грн (6000,00 - 3267,00). Щодо суми ми б мали однакові результати (3267,00 + 326,70 + 2733,00 = 6326,70 (грн)), але структура зарплати при цьому неправильна. Так робити не можна!

Нарахування за минулий період

А що робити, якщо ми індексацію не нараховували, а нарахували доплату до МЗП в більшій сумі, ніж це повинно було, якби було нараховано індексацію?

Зважаючи на великі штрафи, радимо виправляти помилку, навіть якщо сума індексації повністю провалюється у МЗП. Для цілей виконання правила визначення місячної зарплати не нижче за МЗП зарплатні виплати за відпрацьований час минулого періоду слід відносити до місяців, ЗА які вони нараховані. Це стосується також індексації, адже вона прив’язана до відпрацьованого часу і «сидить» у складі зарплати як додаткова зарплата.

При донарахуванні індексації за минулі періоди можливі такі ситуації:

• сума індексації у місяці, за який донараховується менша або дорівнює доплаті до МЗП за цей місяць;

• сума індексації у місяці, за який донараховується більше доплати до МЗП за цей місяць.

Як виправлятися в обох цих ситуаціях ми детально розглядали у статті «Донарахували індексацію: як вплине на доплату до МЗП та «середню» // «ОП», 2021, № 11. Відштовхнемося від умов наведеного нами прикладу.

Доплата до МЗП прибиральниці за минулий період у місяцях, за які нараховуватимемо індексацію, менша за розмір індексації.

Тоді складаємо бухдовідку, в якій ми зазначаємо суму донарахованої індексації та суму сторнованої доплати по МЗП за відповідний місяць. При цьому не зміниться загальна сума зарплати, податки та ЄСВ. Уточнюючі звіти подавати не потрібно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі