Теми статей
Обрати теми

Залишки відпусток: які в новорічну північ «перетворяться на гарбуз»?

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
Одне із запитань про відпустки, що найчастіше ставляться: «згорає» відпустка, не використана працівником у поточному році, чи ні? Пропонуємо освіжити в пам’яті, які невикористані відпустки кануть в Лету разом із роком, що минає, а які можна буде використати у 2022 році.

Відразу скажемо, що для щорічних відпусток (основної і додаткових), а також для додаткової соціальної відпустки на дітей строків давності немає.

Ці відпустки не пропадають. Працівник має право їх використати в подальших роках. Це випливає з ч. 1 ст. 24 Закону про відпустки. А ось інші відпустки, які працівник своєчасно не використав, на наступні роки не переносяться, тобто просто «згорають».

Детальнішу інформацію щодо видів відпусток наведемо в таблиці нижче.

Вид відпустки

Особливості надання

Відпустки-«накопичувачі» (переносяться на 2022 рік)

Щорічні відпустки (ст. 4, 6 ― 8 Закону про відпустки):

• основна відпустка;

• додаткова відпустка за роботу з шкідливими та важкими умовами праці;

• додаткова відпустка за особливий характер праці (у тому числі за ненормований робочий день);

• інші додаткові відпустки, передбачені законодавством (у тому числі додаткові відпустки за стаж держслужбовців та посадових осіб місцевого самоврядування)

Щорічні відпустки (основну і додаткові) надають за робочий рік. При цьому право на додаткову відпустку за стаж у держслужбовців і посадових осіб місцевого самоврядування виникає після досягнення відповідного стажу служби.

Строк давності, після якого працівник втрачає право на ці відпустки, законодавством не передбачений. Усі дні зазначених відпусток, не використані працівником за попередні робочі роки, вносять до графіка відпусток на 2022 рік. При цьому доцільно надавати працівникові спочатку невикористану щорічну відпустку за попередній рік, а потім за наступний (див. лист Мінсоцполітики від 24.12.2013 № 152/13/82-13).

Нагадаємо: заборонено не надавати щорічні відпустки повної тривалості протягом 2 років підряд, а також не надавати їх протягом робочого року особам віком до 18 років і працівникам, які мають право на «шкідливі» та «особливі» додаткові відпустки (ч. 5 ст. 11 Закону про відпустки). Порушення цієї вимоги може обернутися для роботодавця штрафними санкціями. Проте це зовсім не означає, що після закінчення зазначених строків працівник втрачає право на щорічну відпустку

Соціальна додаткова відпустка працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину ― особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи (ст. 19 Закону про відпустки)

Ця відпустка «прив’язана» до календарного року і залежить від віку дитини.

Зверніть увагу: працівник має право на цю відпустку в тому числі за той рік, в якому дитина досягла відповідного граничного віку.

Строку давності, після закінчення якого працівник втрачає право на цю відпустку, немає (лист Мінсоцполітики від 05.08.2016 № 435/13/116-16). Працівник, який не скористався «дитячою» відпусткою за 2021 рік, має право використати її у 2022 році. При цьому з початком 2022 року в нього знову виникає право на «дитячу» відпустку (звичайно, при дотриманні необхідних умов)*

* Вам можуть бути цікавими статті «Соцвідпустка на дітей: як тепер надавати?» // «ОП», 2021, № 16, с. 12; «Одинока мати: статус та пільги» // «ОП», 2021, № 6, с. 42.

Відпустки, що «згорають» (не переносяться на 2022 рік)

Додаткова відпустка у зв’язку з навчанням (ст. 13 ― 151 Закону про відпустки)

Навчальну відпустку надають працівникові за основним місцем роботи строго в період, визначений навчальним закладом. Відмовити в наданні цієї відпустки у зв’язку з виробничою необхідністю роботодавець не має права.

Якщо працівник не скористався своїм правом на навчальну відпустку, на інший період вона не переноситься

Додаткова відпустка окремим категоріям громадян та постраждалим учасникам Революції Гідності (ст. 162 Закону про відпустки)

Цю відпустку надають за календарний рік учасникам бойових дій, постраждалим учасникам Революції Гідності, особам з інвалідністю внаслідок війни, статус яких визначений Законом № 3551*, та деяким іншим особам.

Тривалість відпустки ― 14 календарних днів.

«Бойова» відпустка не належить до щорічних відпусток і на наступні роки не переноситься.

Нюанс щодо перехідних відпусток: якщо «бойова» відпустка почалася у 2021 році, а закінчилася у 2022-му, то вважається, що відпустка працівникові надана за 2021 рік

* Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.93 № 3551-XII.

«Чорнобильська» відпустка (п. 22 ст. 20, п. 1 ст. 21 Закону № 796*)

Додаткову відпустку тривалістю 16 календарних днів надають працівникам, віднесеним до 1 і 2 категорій постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Ця відпустка «розрахована» на календарний рік і не належить до щорічних відпусток. Дні відпустки, не використані працівником у 2021 році, «згорають» і на 2022 рік не переносяться.

Так само, як і «бойову» відпустку, «чорнобильську» відпустку вважають наданою за той календарний рік, на який припадає її початок

* Закон України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 № 796-XII.

Відпустка без збереження зарплати (ст. 25, 26 Закону про відпустки)

Цю відпустку надають:

• за бажанням працівника в обов’язковому порядку за наявності певного статусу або обставин, викладених у ст. 25 Закону про відпустки;

• за згодою сторін ― за сімейними обставинами та іншими причинами (ст. 26 Закону про відпустки).

Кількість днів відпустки без збереження зарплати виділена на календарний рік або прив’язана до певної події. Якщо працівник не скористався належними йому днями відпустки «за свій рахунок» у 2021 році, то невикористані дні цієї відпустки на 2022 рік не переносяться.

Важливо! Неоплачувану відпустку, надану у зв’язку з карантином, запровадженим КМУ, не включають до загального 15-денного строку відпустки, що надається за згодою сторін (ст. 26 Закону про відпустки).

Також нагадуємо, що примусово відправляти працівників у відпустки «за свій рахунок» не можна!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі