Теми статей
Обрати теми

Відпустка після декрету і допомога на оздоровлення

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Чи може вихователь закладу дошкільної освіти, перебуваючи у відпустці для догляду за дитиною до 3 років після народження дитини в грудні минулого року, отримати щорічну основну відпустку після закінчення в лютому цього року декретної відпустки? Чи виплачується у такому разі допомога на оздоровлення?

Відповідно до ст. 6 Закону про відпустки щорічна основна відпустка надається працівникам за відпрацьований робочий рік, який відлічується з дня укладення трудового договору.

Педагогічним працівникам щорічна основна відпустка надається тривалістю до 56 календарних днів у порядку, затверджуваному постановою КМУ від 14.04.97 р. № 346 (далі — Порядок № 346).

У розділі I додатку до Порядку № 346 передбачено, що тривалість щорічної основної відпустки вихователів закладів дошкільної освіти становить 56 календарних днів.

Частиною 14 ст. 10 Закону про відпустки та п. 2 Порядку № 346 передбачено, що педагогічним працівникам навчальних закладів щорічна основна відпустка повної тривалості у перший та наступні роки надається у період літніх канікул незалежно від часу прийняття їх на роботу.

Водночас ч. 13 ст. 10 Закону про відпустки встановлено, що щорічна відпустка має надаватися за бажанням працівниці в зручний для неї час перед відпусткою у зв’язку з вагітністю та пологами або після неї.

Статтею 180 КЗпП передбачено, що у разі надання жінкам відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами власник або уповноважений ним орган зобов’язаний за заявою жінки приєднати до неї щорічні основну і додаткову відпустки незалежно від тривалості її роботи на даному підприємстві, в установі, організації в поточному робочому році.

Статтею 179 КЗпП установлено, що за бажанням жінки їй надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з виплатою за ці періоди допомоги відповідно до законодавства. Також установлено, що відпустки для догляду за дитиною можуть бути використані повністю або частинами.

Згідно зі ст. 181 КЗпП відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається за заявою жінки або осіб, зазначених у ч. 7 ст. 179 цього Кодексу, повністю або частково в межах установленого періоду та оформляються наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу.

Тому щорічна основна відпустка виховательці має надаватися за її бажанням як перед відпусткою у зв’язку з вагітністю та пологами повної тривалості, так і після неї, зокрема, й у перший та наступні роки роботи у закладі дошкільної освіти. Така відпустка може надаватися за її бажанням, тобто за заявою повністю або частково, з перервою її у зв’язку виходом у щорічну основну відпустку тривалістю до 56 календарних днів включно.

Згідно зі ст. 57 Закону України «Про освіту» від 05.09.2017 р. № 2145-VIII держава гарантує виплату педагогічним працівникам допомоги на оздоровлення у розмірі місячного посадового окладу (ставки заробітної плати) при наданні щорічної відпустки.

Тому під час надання за заявою вихователя щорічної основної відпустки у будь-який проміжок часу перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку має бути виплачена допомога на оздоровлення у розмірі однієї ставки заробітної плати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі