Теми статей
Обрати теми

Премії в розрахунку середньої зарплати

З 12.12.2020 р. кардинальним чином змінено порядок включення премій у розрахунок середньої зарплати. Як це треба робити — читайте в роз’ясненні фахівців Мінекономіки і в нашому коментарі.

Щодо механізму врахування виплат при обчисленні середньої заробітної плати

Змінами, внесеними постановою № 1213 до пункту 3 Порядку передбачено, що при обчисленні середньої заробітної плати враховуються всі суми нарахованої заробітної плати згідно із законодавством та умовами трудового договору, окрім визначених у пункті 4 цього Порядку.

Суми нарахованої заробітної плати враховуються у тому місяці, за який вони нараховані та у розмірах, в яких вони нараховані, без виключення сум відрахування на податки, стягнення аліментів тощо, за винятком відрахувань із заробітної плати осіб, засуджених за вироком суду до виправних робіт без позбавлення волі.

Тобто при нарахуванні середньої заробітної плати у всіх випадках її обчислення відповідно до норм Порядку враховуються всі суми нарахованої заробітної плати, крім виплат, що передбачені як виняток пунктом 4 Порядку, і ці виплати, в тому числі й премії, відносяться до тих місяців, за які вони нараховані.

Приклад 1. Працівника направлено у відрядження з 15 по 18 грудня 2020 року. Розрахунковий період для обчислення середньої заробітної плати: жовтень — листопад 2020 року. У жовтні працівникові було нараховано та виплачено щомісячну премію за вересень, у листопаді — за жовтень, а в кінці грудня буде нараховано та виплачено премію за листопад.

При обчисленні середньої заробітної плати для оплати часу відрядження необхідно премію за жовтень, яка нарахована та виплачена у листопаді, віднести до заробітної плати жовтня, а премію за листопад, яка буде нарахована і виплачена у грудні — до листопада.

При цьому премія за вересень, яка нарахована та виплачена у жовтні, враховуватись не буде. Разом з тим необхідно зауважити, що у разі нарахування та виплати у грудні 2020 року премії за листопад 2020 року необхідно буде здійснити перерахунок середньої заробітної плати для оплати часу відрядження з урахуванням суми нарахованої премії, яка відноситиметься до заробітної плати листопада 2020 року.

Премії та інші виплати, які виплачуються за два місяці або більш тривалий період, при обчисленні середньої заробітної плати включаються шляхом додавання до заробітку кожного місяця розрахункового періоду частини, що відповідає кількості відпрацьованих робочих днів періоду (місяців), за які такі премії та інші виплати нараховані. Така частина визначається діленням суми нарахованих премій та інших виплат на кількість відпрацьованих робочих днів періоду, за який вони нараховані, та множенням на кількість відпрацьованих робочих днів кожного місяця, що відноситься до розрахункового періоду для обчислення середньої заробітної плати.

Тобто п. 3 Порядку зі змінами, внесеними постановою № 1213, передбачено особливий механізм врахування премій та інших виплат, які нараховуються за два місяці та більш тривалий період, при нарахуванні середньої заробітної плати у всіх обчисленнях відповідно до норм Порядку.

При обчисленні середньої заробітної плати такі премії (виплати) враховуються в сумі, яка відноситься до тих місяців, що входять у розрахунковий період.

Приклад 2. Працівнику, який працює за п’ятиденним робочим тижнем з двома вихідними днями (субота та неділя), надається щорічна відпустка з 14.12.2020 р. У січні 2020 року працівникові було нараховано та виплачено премію за результатами роботи за IV квартал 2019 року у сумі 3000 грн, у квітні 2020 року — за І квартал 2020 року в сумі 3000 грн, у липні 2020 року — за ІІ квартал у сумі 4500 грн, у жовтні 2020 року — за ІІІ квартал у сумі 6000 грн.

При цьому в місяцях, які входять до розрахункового періоду, працівник був відсутній на роботі в березні 2020 року, а саме з 1 по 31 березня 2020 року працівник перебував у щорічній відпустці.

При обчисленні заробітної плати для оплати часу відпустки, початок якої припадає на дату після набрання чинності постановою № 1213, застосовуються норми Порядку зі змінами, внесеними постановою № 1213.

Розрахунковий період для нарахування середньої заробітної плати для оплати часу відпустки, початок якої у грудні 2020 року: грудень 2019 року — листопад 2020 року.

Згідно з нормами Порядку зі змінами, внесеними постановою № 1213, премія за IV квартал 2019 року, нарахована та виплачена в січні 2020 року, відноситиметься до заробітної плати жовтня, листопада та грудня 2019 року, премія за І квартал 2020 року, нарахована та виплачена у квітні 2020 року, відноситиметься до заробітної плати січня, лютого та березня 2020 року, премія за ІІ квартал 2020 року, нарахована та виплачена в липні 2020 року, — до квітня, травня та червня 2020 року, а премія за ІІІ квартал 2020 року, нарахована та виплачена у жовтні 2020 року, — до липня, серпня та вересня 2020 року.

Необхідно здійснити розрахунок частини квартальної премії, яка відноситиметься до кожного місяця розрахункового періоду.

Для цього суму премії за IV квартал 2019 року необхідно розділити на кількість відпрацьованих робочих днів IV кварталу 2019 року:

3000 грн : 64 відпр. роб. дн. = 46,88 грн та помножити на кількість відпрацьованих робочих днів місяця, що належить до розрахункового періоду (грудень 2019 року);

46,88 грн х 21 відпр. роб. дн. грудня = 984,48 грн.

Суму премії за І квартал необхідно розділити на кількість відпрацьованих робочих днів І кварталу: 3000 грн : 41 відпр. роб. дн. = 73,17 грн та помножити на кількість відпрацьованих робочих днів кожного місяця, що належить до розрахункового періоду:

73,17 грн х 21 відпр. роб. дн. січня = 1536,57 грн;

73,17 х 20 відпр. роб. дн. лютого = 1463,40 грн;

73,17 х 0 відпр. роб. дн. березня = 0 грн (у березні працівник перебував у щорічній відпустці).

Суму премії за ІІ квартал необхідно розділити на кількість відпрацьованих робочих днів ІІ кварталу: 4500 грн : 60 відпр. роб. дн. = 75 грн та помножити на кількість відпрацьованих робочих днів кожного місяця, що належить до розрахункового періоду:

75 грн х 21 відпр. роб. дн. квітня = 1575 грн; 75 грн х 19 відпр. роб. дн. травня = 1425 грн;

75 грн х 20 відпр. роб. дн. червня = 1500 грн.

Суму премії за ІІІ квартал необхідно розділити на кількість відпрацьованих робочих днів ІІІ кварталу: 6000 грн : 65 відпр. роб. дн. = 92,31 грн та помножити на кількість відпрацьованих робочих днів кожного місяця, що належить до розрахункового періоду:

92,31 грн х 23 відпр. роб. дн. липня = 2123,13 грн;

92,31 грн х 20 відпр. роб. дн. серпня = 1846,2 грн;

92,31 грн х 22 відпр. роб. дн. вересня = 2030,82 грн.

Разом з тим необхідно зауважити, що у разі нарахування та виплати премії за IV квартал 2020 року (наприклад, у січні 2021 року) необхідно буде здійснити перерахунок середньої заробітної плати для оплати часу відпустки з урахуванням суми премії за IV квартал 2020 року, яка відноситиметься до жовтня, листопада та грудня 2020 року.

ПРИМІТКА РЕДАКЦІЇ

Отже, від необхідності коригувати виплати ми з 12.12.2020 р. позбавилися. Але додався інший головний біль (змінений порядок включення премії в розрахунок середньої зарплати).

Дуже радує, що роз’яснення фахівців Мінекономіки доповнене числовим прикладом. Це спрощує розуміння, що все-таки малося на увазі у витіюватих положеннях Порядку № 100 щодо включення премій у розрахунок середньої зарплати.

Зробимо головні висновки.

1. Щомісячні премії. Премії для розрахунку середньої зарплати включаємо в заробіток за той місяць, за який їх нарахували. І тут ми прекрасно розуміємо, що навіть щомісячні премії, які ми повинні віднести до того місяця, за який вони нараховані, можуть нам створити необхідність у перерахунку середньої зарплати.

Приклад — нарахування премії в поточному місяці за попередній. Тому ідеальним варіантом є нарахування премії в поточному місяці за поточний місяць. Таке нарахування премії не змусить нас робити постійні перерахунки середньої зарплати.

2. Премії за два місяці і за більший період. Правило віднесення премії за той період, за який вони нараховані, стосується також і квартальних премій та премій, нарахованих за більший період.

Як їх ураховувати? Спочатку їх суму треба розділити на кількість відпрацьованих працівником робочих днів за період, за який нарахована премія. Наприклад, щодо квартальної премії — її суму треба розділити на кількість відпрацьованих працівником за квартал робочих днів. Потім треба помножити на кількість відпрацьованих працівником робочих днів у кожному місяці кварталу. У результаті які місяці увійдуть до розрахункового періоду, за такими місяцями частина квартальної премії і візьме участь у розрахунку середньої зарплати.

Щодо тих прикладів, які представлено в роз’ясненні фахівців Мінекономіки, виникає запитання: чи треба додатково округлювати проміжний варіант знаходження квартальної премії за один робочий день. На наш погляд, цього робити не треба. Оскільки в самому Порядку № 100 це не передбачено. Так, наприклад, для визначення суми квартальної премії за IV квартал 2020 року, яка включається в місяць розрахункового періоду (грудень 2020 року), треба зробити так:

3000 : 64 x 21 = 948,48 грн.

Для остаточного вирішення цього питання наша редакція відправила офіційний запит у Мінекономіки. Адже згідно з постановою № 100 саме це відомство має право і зобов’язане роз’яснювати питання застосування Порядку № 100.

Відкритим так само залишається питання з приводу того, як розподіляти квартальну премію у разі, якщо в цьому кварталі був період відрядження. Ми ж знаємо, що період відрядження може бути оплачений як за середнім заробітком, у випадку якщо він більше денного заробітку, так і як звичайні робочі дні, у разі, якщо середній заробіток виявився менше денної виплати.

Чи рахувати робочі дні, що припадають на відрядження, оплачене за середньою зарплатою, як відпрацьовані для розподілу суми квартальної премії? Сподіваємося, що найближчим часом ми отримаємо офіційну відповідь і на це запитання.

Як бачимо, нове правило «премії відносяться до тих місяців, за які вони нараховані» створює головну незручність у роботі бухгалтера — постійну необхідність у перерахунку середньої зарплати. А якщо сюди додати необхідність відображення таких перерахунків у відповідних звітах, то тут бухгалтерам не позаздриш. Як мовиться — спокій нам тільки сниться.

Напрошується висновок: якщо це можливо — уникати нарахування квартальних премій і премій за більший період. Нараховувати тільки щомісячні премії за поточний місяць. Тоді ви позбавите себе від необхідності постійних перерахунків середньої зарплати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі