Теми статей
Обрати теми

Медогляди водіїв: коли проводити, як організувати

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
У попередньому випуску ми розповіли про особливості прийняття на роботу водіїв*. Сьогодні розглянемо, які види медоглядів і з якою періодичністю зобов’язані проходити водії, як організувати проведення таких медоглядів та чи існує відповідальність за непроходження водієм медогляду.

* Див. статті «А я люблю дорогу…», або Приймаємо на роботу водія», «Робочий час водіїв: установлюємо правильно», «А у вас «класний» водій? Оцінюємо професійну майстерність водія» // спецвипуск «ОП», 2020, № 24/1, с. 10, с. 14, с. 18.

Види медоглядів

Види медоглядів, умови та особливості їх проведення регламентовані у трьох документах: Положенні № 65/80**, Порядку № 1465*** і Порядку № 1238****.

** Положення про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів, затверджене спільним наказом МОЗ і МВС від 31.01.2013 р. № 65/80.

*** Порядок проведення обов’язкових попередніх та періодичних психіатричних оглядів, затверджений постановою КМУ від 27.09.2000 р. № 1465.

**** Порядок проведення обов’язкового профілактичного наркологічного огляду громадян, затверджений постановою КМУ від 06.11.97 р. № 1238.

Інформацію, наведену в цих документах, узагальнимо в табл. 1.

Таблиця 1. Види та порядок проведення медоглядів водіїв

Вид медогляду

Коли проводиться

Де та ким проводиться

Документ-підтвердження

Хто оплачує

Попередній

Перед отриманням права на керування транспортним засобом

В установі охорони здоров’я медичною комісією

Меддовідка (додаток 1 до Положення № 65/80)

Кандидат на посаду водія

Періодичний

Для водіїв віком:

• до 55 років — 1 раз на 10 років;

• від 56 до 75 років — 1 раз на 3 роки;

• від 76 років — 1 раз на рік.

Водії, які перевозять пасажирів і вантажі, — 1 раз на рік незалежно від віку

В установі охорони здоров’я медичною комісією

Медична довідка щодо придатності до керування транспортним засобом

Роботодавець

Щозмінний передрейсовий

Перед виїздом у рейс водія, працевлаштованого у перевізника

У спеціально відведеному приміщенні лікарями лікувального профілю та/або молодшими медпрацівникам з відповідною освітою

Результати медогляду заносять до:

• Журналу за формою № 137-2/о (додаток 3 до Положення № 65/80);

• подорожнього листа (за його наявності)

Роботодавець

Щозмінний післярейсовий

У разі виявлення у водія ознак хвороби протягом зміни

Передрейсові та післярейсові медогляди проводять в індивідуальному порядку (без сторонніх осіб).

Якщо медпрацівник виявляє у водія ознаки непрацездатності, підвищення або зниження артеріального тиску, частоти скорочень серця або значні відхилення від індивідуальної норми водія, до керування транспортним засобом його не допускають. Не допускають до керування автомобілем і водія, який перебуває в стані алкогольного, наркотичного або іншого сп’яніння або під впливом препаратів, що знижують увагу і швидкість реакції.

Водіїв, які були відсторонені від роботи за станом здоров’я, направляють для дообстеження до установи охорони здоров’я. А якщо під час медогляду виявлені ознаки захворювань або вади, зазначені в Переліку № 299*, то водія за поданням медпрацівника роботодавець направляє на позачерговий медогляд (п. 4.7 Положення № 65/80).

Позачерговий

За направленням роботодавця-перевізника на підставі медичних даних про постійне погіршення стану здоров’я водія або при виявленні ознак захворювання або вади, зазначених у Переліку № 299

В установі охорони здоров’я медичною комісією

Медична довідка щодо придатності до керування транспортним засобом

Роботодавець

Психіатричний

Попередній — перед прийняттям на роботу.

Періодичний — 1 раз на 2 роки

У психіатричних установах охорони здоров’я, які надають психіатричну допомогу за місцем проживання водія лікарем-психіатром

Медична довідка за формою № 122-2/о (додаток 3 до Інструкції № 12**)

Попередній огляд зазвичай оплачує кандидат на посаду водія, а періодичний — роботодавець

Зверніть увагу: якщо в результаті обстеження у водія виявлені ознаки психічного захворювання (розлади), наведеного в Переліку № 1465***, або у разі незгоди водія з результатами психіатричного огляду, він повинен пройти додаткове психіатричне обстеження амбулаторно або в умовах стаціонару (п. 6 Порядку № 1465). Після цього обстеження рішення про наявність психіатричних протипоказань приймає лікарсько-консультаційна комісія.

Наркологічний

Первинний — перед прийняттям на роботу.

Періодичний — 1 раз на 2 роки

У наркологічній установі за місцем проживання водія

Сертифікат про проходження профілактичного наркологічного огляду

Зазвичай первинний огляд оплачує кандидат на посаду водія, а періодичний — роботодавець

Якщо в результаті профілактичного наркологічного огляду у водія виявлені ознаки наркологічного захворювання або він не згоден з результатами такого огляду, цей водій повинен пройти додаткове наркологічне обстеження, психологічне тестування і медичне лабораторне обстеження в умовах стаціонару. Рішення про наявність наркологічного захворювання в такому разі приймає лікарсько-консультаційна комісія (п. 5 Порядку № 1465).

* Перелік захворювань і вад, при яких особа не може бути допущена до керування відповідними транспортними засобами, затверджений наказом МОЗ від 24.12.99 р. № 299.

** Інструкція про проведення обов’язкових попередніх та періодичних психіатричних оглядів, затверджена наказом МОЗ від 17.01.2002 р. № 12.

*** Перелік медичних психіатричних протипоказань щодо виконання окремих видів діяльності (робіт, професій, служби), що можуть становити безпосередню небезпеку для особи, яка провадить цю діяльність, або оточуючих, затверджений постановою КМУ від 27.09.2000 р. № 1465.

Організація проведення медоглядів

Для медичного контролю обслуговування водіїв та їх оздоровлення підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності та господарювання при чисельності водіїв 100 і більше осіб створюються відомчі спеціалізовані медичні, фельдшерські та оздоровчі пункти, медико-санітарні частини, поліклінічні відділення і заклади охорони здоров’я, а при чисельності водіїв менше 10 осіб — з територіальними медичними закладами укладаються договори на їх медичне обслуговування (ст. 46 Закону України «Про дорожній рух» від 30.06.93 р. № 3353-XII).

Якщо йдеться про чисельність водіїв менше 100 осіб, вирішити питання про проведення щоденного медогляду установа може одним із таких способів:

• укласти договір на надання послуг з медичною установою, яка забезпечить проведення медогляду водіїв у разі потреби;

• укласти договір цивільно-правового характеру з медпрацівником-підприємцем, що має ліцензію на здійснення медичної практики;

• оформити трудові відносини з медпрацівником відповідної спеціальності.

Гарантії на період медогляду

Проходження медичних, у тому числі психіатричного і наркологічного, оглядів є обов’язковим для всіх водіїв. У період проходження таких оглядів за працівником зберігається місце роботи (посада) і середній заробіток (ст. 123 КЗпП, ч. 4 ст. 17 Закону про охорону праці*****).

***** Закон України «Про охорону праці» від 14.10.92 р. № 2694-XII.

Відповідальність

Якщо водій ухиляється від проходження обов’язкового медогляду, роботодавець (ст. 46 КЗпП, ч. 2 ст. 17 Закону про охорону праці):

• має право притягнути його до дисциплінарної відповідальності у встановленому законодавством порядку (ст. 147 — 152 КЗпП);

• зобов’язаний відсторонити його від роботи без збереження середнього заробітку.

Відсторонення від роботи оформляйте наказом (розпорядженням). Час, протягом якого працівник, що ухиляється від проходження обов’язкового медогляду, не виконував свої трудові обов’язки, не оплачуйте. Окрім цього, відповідальність за непроведення медоглядів водіїв визначена КпАП****** (див. табл. 2).

****** Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-Х.

Таблиця 2. Адміністративна відповідальність за «медоглядові» порушення

Вид порушення

На кого накладається адмінштраф

Розмір адмінштрафу

Випуск на лінію транспортних засобів, зокрема, без проходження водіями щозмінного медогляду (ст. 128 КпАП)

1. Посадові особи, відповідальні за технічний стан, обладнання, експлуатацію транспортних засобів.

2. ФОП

680 грн, а у разі повторного порушення протягом року — 850 грн

Допуск до керування транспортними засобами водіїв, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння, або у хворобливому стані, або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, або що не пройшли у встановлений строк медогляд (ч. 1 ст. 129 КпАП)

1. Посадові особи, відповідальні за технічний стан, обладнання, експлуатацію транспортних засобів.

2. ФОП

425 грн

Перевезення пасажирів або вантажів водієм, який не пройшов щозмінний передрейсовий медогляд (ч. 9 ст. 1331 КпАП)

Водій

510 грн

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі