Теми статей
Обрати теми

«Інвалідний» звіт — 2020: подаємо за новою формою

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
Цього року роботодавці вперше подають звіт про працевлаштування осіб з інвалідністю за новою формою. Загальні принципи заповнення цього звіту залишилися незмінними, додалася тільки деталізація двох показників. Давайте детальніше розглянемо, як заповнити новий звіт, і нагадаємо про дотримання нормативу.

Для кого обов’язковий норматив?

Статтею 19 Закону № 875 для роботодавців (підприємств, установ, організацій і ФОП) установлений норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю.

Хто саме зобов’язаний його виконувати та в якому розмірі, наведемо на рис. 1.

img 1

Рис. 1. Хто зобов’язаний виконувати «інвалідний» норматив

Щоб правильно віднести себе до потрібної категорії роботодавців для виконання «інвалідного» нормативу, треба орієнтуватися не на фактичну кількість працівників, а на показник СКШП за рік. Механізм визначення цього показника наведено в п. 3.2 Інструкції № 286.

Кого враховуємо в рахунок виконання нормативу?

Працівника з інвалідністю можна зарахувати в рахунок виконання нормативу тільки при одночасному виконанні двох умов.

1. Місце роботи на підприємстві, в установі, організації для нього є основним, тобто з веденням трудової книжки. Зовнішнього сумісника зарахувати в норматив не вийде.

2. Інвалідність має бути документально підтверджена. Як доказ підійде один із документів:

• копія довідки МСЕК про групу і причину інвалідності (форма № 157-1/о, затверджена наказом МОЗ від 30.07.2012 р. № 577);

• копія пенсійного посвідчення або посвідчення отримувача державної соціальної допомоги, яка виплачується замість пенсії.

Зверніть увагу! Працівника можна зарахувати у виконання нормативу незалежно від встановленої йому групи інвалідності.

Порядок подання Звіту

Хто подає. Подавати Звіт зобов’язані всі підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських організацій осіб з інвалідністю, а також фізичні особи — підприємці, що використовують найману працю, у яких за основним місцем роботи працюють 8 осіб і більше (ст. 19 Закону № 875).

Зверніть увагу! Підприємства, установи та організації, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів, а також неприбуткові організації теж повинні подавати Звіт.

Як виняток звільнені від подання Звіту:

• роботодавці, для яких «інвалідний» норматив не встановлюється, тобто установи з чисельністю працівників (СКШП) 7 і менше, а також представництва іноземних компаній, що не є юрособами;

відокремлені підрозділи підприємств, установ, організацій. Оскільки такі підрозділи не мають статусу юрособи, вони не реєструються у Фонді. У цьому випадку головне підприємство складає один зведений Звіт з урахуванням цих відокремлених підрозділів (п. 3 Порядку № 70). При цьому одночасно до Фонду слід подати Перелік підприємств, що ввійшли до складу господарського об’єднання, та/або відокремлених підрозділів роботодавця (додаток до форми № 10-ПОІ).

Форма Звіту. Про виконання «інвалідного» нормативу звітуємо за формою № 10-ПОІ, затвердженою наказом Мінсоцполітики від 27.08.2020 р. № 591.

Строки подання Звіту. Подаємо Звіт щорічно до 1 березня року, що настає за звітним (п. 2 Порядку № 70).

У новій формі Звіту (безпосередньо у бланку) зазначено, що він подається не пізніше 1 березня року, що настає за звітним.

Враховуючи позицію Верховного Cуду*, вважаємо, що подати форму № 10-ПОІ за 2020 рік треба не пізніше 01.03.2021 р.

* Див. статтю «Коли закінчиться карантин: «до» або «по» 31 жовтня?» // «ОП», 2020, № 18.

Як подаємо. Подавати Звіт, очевидно, доведеться, як і раніше, на папері — особисто або відправивши поштою рекомендованим листом. Подання Звіту до Фонду в електронному вигляді законодавством не передбачене: ані в Порядку № 70, ані в новій Інструкції № 591 жодних застережень із цього приводу немає.

Як і раніше, датою надходження Звіту вважається:

• дата подання згідно з позначкою Фонду на бланку — якщо Звіт подавався особисто;

• дата на поштовому штемпелі — якщо Звіт ви відправляли поштою.

Документи до Звіту. Разом із Звітом за формою № 10-ПОІ окремі категорії роботодавців подають додаткові документи.

1. Підприємства, установи та організації, у тому числі організації громадських організацій осіб з інвалідністю, які повністю утримуються за рахунок бюджетних коштів, а також неприбуткові організації подають копію рішення про включення до Реєстру неприбуткових установ і організацій (п. 2 Порядку № 70).

Зверніть увагу: якщо ви подаєте Звіт особисто, то разом із копією рішення надаєте його оригінал. Якщо ж Звіт відправляєте поштою, то копію рішення треба засвідчити нотаріально.

2. Роботодавці, що мають відокремлені підрозділи, подають зведений Звіт за формою № 10-ПОІ з урахуванням підрозділів (п. 3 Порядку № 70). Якщо кількість підрозділів змінилася, разом із Звітом треба подати оновлені відомості про підрозділи (тепер це додаток до самої форми № 10-ПОІ).

3. Господарські об’єднання, створені відповідно до ст. 19 Закону № 875 (до складу яких входять підприємства, організації громадських організацій осіб з інвалідністю), разом із зведеним Звітом за формою № 10-ПОІ (з даними об’єднання і підприємств, що увійшли до його складу) подають:

• окремі звіти об’єднання і підприємств за формою № 10-ПОІ;

Перелік підприємств за формою додатка до форми № 10-ПОІ;

• копії договорів, що підтверджують розміщення на підприємстві громадської організації осіб з інвалідністю, яке входить до складу госпоб’єднання, замовлення на придбання товарів (робіт, послуг), платіжних доручень за такими договорами, розрахунків витрат на виготовлення товарів (виконання робіт, надання послуг), що підтверджують безпосереднє виготовлення товарів (виконання робіт, надання послуг) підприємством громадської організації осіб з інвалідністю і включення до цих витрат зарплати осіб з інвалідністю, які працюють на зазначеному підприємстві.

Крім того, іноді на місцях цим не обмежуються. Разом із формою № 10-ПОІ відділення Фонду може попросити подати:

• копії (засвідчені роботодавцем) довідок МСЕК за кожною особою з інвалідністю, що діють протягом звітного року;

• засвідчену копію довідки з Єдиного держреєстру підприємств і організацій України з видами економічної діяльності (КВЕД);

• список працюючих осіб з інвалідністю — штатних працівників, які мали інвалідність і були зайняті в установі протягом звітного року. Форма цього списку на нормативному рівні не затверджена. Стосовно інформації про необхідність його подання і правил оформлення рекомендуємо звертатися до відділення Фонду за місцем реєстрації роботодавця.

Заповнюємо Звіт: від рядка до рядка

Порядок заповнення нової форми «інвалідного» Звіту визначений Інструкцією № 591. Із заповненням заголовної частини Звіту ви впораєтеся без зусиль. Особливу увагу ми приділимо його табличній частині (див. таблицю нижче).

Підказки щодо заповнення рядків Звіту за формою № 10-ПОІ

Код рядка

Пояснення щодо заповнення

01

У графі 1 зазначаєте СКШП за 2020 рік (у цілих одиницях).

Далі в графах 2 і 3 із загального показника виділяєте окремо СКШП за чоловіками і СКШП за жінками.

Наступний крок: деталізуєте СКШП чоловіків і СКШП жінок за місцем проживання (графи 4 — 7) і віком (графи 8 — 13).

Важливо! Для кожної графи показник СКШП доведеться розрахувати окремо

02

Зазначаєте СКШП осіб з інвалідністю за звітний (2020) рік (у цілих одиницях). Цей показник розраховується так само, як і СКШП усіх працівників, тільки враховуються особи з інвалідністю, для яких місце роботи у вашій установі є основним.

За аналогією з першим рядком загальний «інвалідний» показник СКШП деталізуєте спочатку за статевою ознакою (визначаєте СКШП чоловіків і СКШП жінок у графах 2 і 3), а потім отримані показники ще більше деталізуєте за місцем проживання (графи 4 — 7) і віком (графи 8 — 13)

03

Розраховуєте «інвалідний» норматив (у цілих одиницях). Показник рядка 03 для роботодавців, у яких СКШП за 2020 рік:

• від 8 до 25 осіб — дорівнює 1;

• 25 осіб і більше — визначається шляхом множення показника графи 1 рядка 01 Звіту на 4 %

04

Відображаєте суму нарахованої за звітний рік зарплати штатним працівникам, врахованим у графі 1 рядка 01 Звіту

05

Згідно з п. 11 Інструкції № 591 показник цього рядка треба розраховувати за формулою:

ряд. 05 = ряд. 04 х 1000 : ряд. 01.

Ця формула «перекочувала» в Інструкцію № 591 з Інструкції щодо заповнення форми № 10-ПІ, затвердженої наказом Мінпраці від 10.02.2007 р. № 42, що наразі втратила чинність. Річ у тім, що в «старій» формі № 10-ПІ показник ряд. 05 треба було наводити в гривнях. Тому показник ряд. 04, розрахований в тисячах гривень, треба було перевести в гривні, помноживши його на 1000.

У новій формі № 10-ПОІ показник ряд. 05 так само, як і показник ряд. 04, розраховується в тисячах гривень (з одним знаком після коми). Тому треба використовувати формулу:

ряд. 05 = ряд. 04 : гр. 1 ряд. 01.

Ну а якщо ви скористалися формулою з п. 11 Інструкції № 591, то не забудьте отриманий показник перевести назад у тисячі гривень

06

Якщо ви не виконали норматив (гр. 1 ряд. 02 < ряд. 03), тут проставляєте суму АГС(1).

Роботодавці, у яких працює від 8 до 15 осіб (показник гр. 1 ряд. 01), розраховують АГС за формулою: ряд. 06 = ряд. 05 : 2.

Роботодавці, у яких працює 15 і більше осіб, застосовують іншу формулу:

ряд. 06 = (ряд. 03 - гр. 1 ряд. 02) х ряд. 05.

Увага! Бюджетні установи не сплачують АГС. Тому цей рядок вони не заповнюють

(1) Робтодавець сплачує санкції до 15 квітня року, що настає за звітним (за 2020 рік граничний строк сплати — 14.04.2021 р.). У разі несвоєчасної сплати АГС нараховується пеня виходячи зі 120 % річних облікової ставки НБУ, що діяла на момент сплати, нарахованої на повну суму недоїмки за весь строк її існування (тобто за кожен календарний день прострочення) (ст. 20 Закону № 875).

«Інвалідно-звітні» штрафи

За невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю, а також за неподання Звіту за формою № 10-ПОІ посадовим особам установи може загрожувати адмінштраф у розмірі від 170 до 340 грн (ч. 2 ст. 1881 КпАП).

Важливо! Адмінштраф за невиконання «інвалідного» нормативу за ст. 1881 КпАП накладається тільки у тому випадку, якщо норматив не був виконаний і АГС не були сплачені або сплачені з порушенням строків, установлених ст. 20 Закону № 875. Якщо ж норматив не виконаний, але при цьому роботодавець своєчасно сплатив АГС, адмінштрафу не буде — у цьому випадку вважається, що роботодавець виконав вимоги ст. 20 Закону № 875.

Чи можна уникнути АГС у разі невиконання нормативу?

Так, можна, якщо довести, що ви вжили всіх залежних від вас заходів, щоб не допустити правопорушення (ст. 218 Господарського кодексу України від 16.01.2003 р. № 436-IV). Для цього повідомте центр зайнятості про наявність вакансій і потребу в працівниках з інвалідністю, подавши звіт за формою № 3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)».

Нагадуємо: цей звіт подається протягом 3 робочих днів з дати відкриття вакансії.

Не зайвим буде також дати оголошення в місцеві ЗМІ про прийняття на роботу осіб з інвалідністю.

Приклад. Протягом 2020 року за основним місцем роботи на підприємстві працювали особи з інвалідністю:

Коноваленко С. В. (ч., 35 років, проживає в сільській місцевості) — з 1 квітня по 31 серпня;

Степаненко А. М. (ч., 32 роки, проживає в місті) — з 1 квітня по 31 грудня;

Зозуля К. Р. (ч., 55 років, проживає в місті) — з 1 жовтня по 31 грудня (на 0,5 ставки);

Мішньова Г. О. (ж., 29 років, проживає в сільській місцевості) — з 1 червня по 30 листопада (на 0,5 ставки);

Карпова В. Г. (ж., 36 років, проживає в місті) — з 3 лютого по 31 серпня.

Фонд оплати праці штатних працівників за 2020 рік становить 3948 тис. грн.

Дані для розрахунку СКШП підприємства за 2020 рік наведемо в таблиці нижче.

img 2

«Інвалідний» норматив за 2020 рік для підприємства дорівнює 2 особам

(47 осіб х 4 % = 1,88 ≈ 2 особи).

Це значення рядка 03 Звіту.

Таким чином, підприємство повинне було працевлаштувати у 2020 році двох осіб з інвалідністю. Фактично СКШП осіб з інвалідністю за 2020 рік дорівнює 2.

Оскільки норматив виконано, АГС роботодавець не розраховує і не платить.

Як заповнити Звіт за формою № 10-ПОІ за 2020 рік, покажемо на рис. 2.

img 3

Рис. 2. Приклад заповнення табличної частини Звіту за формою № 10-ПОІ за 2020 рік

Використані документи та скорочення

КпАПКодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-Х.

Закон № 875Закон України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» від 21.03.91 р. № 875-XII.

Порядок № 70Порядок подання підприємствами, установами, організаціями та фізичними особами, що використовують найману працю, звітів про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю та інформації, необхідної для організації їх працевлаштування, затверджений постановою КМУ від 31.01.2007 р. № 70.

Інструкція № 591Інструкція щодо заповнення форми № 10-ПОІ (річна) «Звіт про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю», затверджена наказом Мінсоцполітики від 27.08.2020 р. № 591.

Інструкція № 286Інструкція зі статистики кількості працівників, затверджена наказом Держкомстату від 28.09.2005 р. № 286.

СКШП — середньооблікова кількість штатних працівників.

Фонд — Фонд соціального захисту інвалідів.

АГС — адміністративно-господарські санкції.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі