Теми статей
Обрати теми

Немає масок на клієнтах — штраф

14 січня 2021 року набрав чинності Закон України від 17.12.2020 р. № 1113-IX.

У зв’язку із цим із зазначеної дати до юросіб і ФОП застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафу в розмірі від 3400 до 5100 грн за такі порушення:

1. За допуск особи у громадські будинки, споруди, де здійснюється обслуговування населення, та громадський транспорт у період дії карантину без попередження про необхідність одягнути засіб індивідуального захисту (ЗІЗ), який закриває ніс і рот (усне зауваження, припинення обслуговування, виклик представника Нацполіції).

2. За обслуговування споживачів у період дії карантину працівниками суб’єктів господарювання та/або безпосередньо ФОП без одягнених ЗІЗ.

Складати постанови про накладення штрафів і застосовувати фінансові санкції будуть посадові особи Держпродспоживслужби.

COVIDні доплати працівникам медлабораторій

14 січня 2021 року також набрав чинності Закон України від 18.12.2020 р. № 1123-IX. Завдяки йому професіонали з вищою НЕмедичною освітою, які працюють у системі охорони здоров’я (біологи, біохіміки, бактеріологи та інші працівники, які проводять діагностику COVID-19), користуватимуться правами та пільгами, передбаченими для медичних і фармацевтичних працівників.

Зокрема, право на доплати до зарплати, встановленої для медичних та інших працівників установ охорони здоров’я, які надають медичну допомогу хворим на коронавірус, право на скорочений робочий день, додаткову оплачувану відпустку тощо.

Відповідні зміни внесено до ст. 77 Основ законодавства України про охорону здоров’я від 19.11.92 р. № 2801-XII.

Увага! Зміни вводяться в дію лише через місяць. За цей час Кабмін повинен підкоригувати всі необхідні нормативні документи. Тому поки залишається тільки чекати.

Працівник може обрати банк для виплати зарплати

На початку 2020 року НБУ своєю постановою від 24.04.2020 р. № 56 уніс зміни до Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою НБУ від 21 січня 2004 р. № 22.

Такі поправки набрали чинності 01.01.2021 р.

Із цієї миті працівник має право обирати банк для отримання зарплати. Для цього він повинен надати бухгалтерові дані про свій рахунок за стандартом IBAN, відкритий у будь-якому банку. Бухгалтер разом із платіжним дорученням до банку подає відомість, у якій зазначає: номер рахунку і код одержувача, суму платежу та його призначення.

Банк, у свою чергу, автоматично перекаже суми коштів на зазначені рахунки.

Важливо! Обов’язкові реквізити такої відомості мають бути заповнені відповідно до вимог, викладених у додатку 9 до Інструкції № 22.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі