Теми статей
Обрати теми

Лікарняний нараховано після звільнення: як оподатковувати податками й показати у звітності

Івлєва Наталія, експерт з оплати праці
Працівник був звільнений за власним бажанням 14.12.2020 р. у період хвороби (листок непрацездатності з 12.12.2020 р. по 21.12.2020 р.). Уже після звільнення та проведення остаточного розрахунку він надав листок непрацездатності. Як оплатити такий лікарняний лист? Як бути з ПДФО, ВЗ, ЄСВ та відображенням виплати у звітності?

Спочатку зауважимо, що КЗпП не містить прямої заборони на звільнення працівника за власним бажанням у період його хвороби. Адже заборона на розірвання трудового договору в період хвороби працівника стосується тільки випадків припинення трудових відносин за ініціативою роботодавця (ч. 3 ст. 40 КЗпП).

Тому за наявності заяви про звільнення роботодавець може звільнити працівника в період його тимчасової непрацездатності.

Інша річ, що роботодавець у такому разі зобов’язаний оплатити листок непрацездатності працівникові повністю, у тому числі й за дні хвороби після звільнення. Адже право на матзабезпечення за рахунок коштів ФСС виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи й день звільнення), якщо інше не передбачено законом (див. ч. 2 ст. 22 Закону про соцстрахування).

Виняток — ситуація, коли лікарняний лист надано після закінчення 12 календарних місяців з дня відновлення працездатності (встановлення інвалідності) ч. 5 ст. 32 Закону про соцстрахування. Такий запізнілий листок непрацездатності оплаті не підлягає.

Але в нашому випадку звільнений працівник надав його відразу після закінчення тимчасової непрацездатності, тому переходимо до нарахування оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності та допомоги по тимчасовій непрацездатності за рахунок ФСС. І тут ми повинні врахувати такі особливості.

Якщо працівник захворів в останній робочий день, за рахунок коштів роботодавця оплачуйте тільки один з п’яти днів хвороби, якщо, як у нашому випадку, три дні хвороби — три з п’яти тощо, а ось допомогу по тимчасовій непрацездатності нараховуйте за всі дні починаючи із шостого дня хвороби.

Річ у тому, що ч. 1 ст. 19 Закону про соцстрахування гарантовано право застрахованої особи на допомогу у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, якщо страховий випадок настав у період роботи, включаючи й день звільнення. При цьому, на відміну від Закону про соцстрахування, в Порядку оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця, затвердженому постановою КМУ від 26.06.2015 р. № 440, не сказано, що оплату днів хвороби за рахунок коштів роботодавця потрібно здійснювати незалежно від звільнення працівника. Тому роботодавець за рахунок своїх коштів оплачує тільки ті з п’яти днів тимчасової непрацездатності, які припадають на період до дати звільнення. Такого висновку можна дійти, аналізуючи лист Мінсоцполітики від 15.12.2020 р. № 11599/0/290-20/45 (текст листа і коментар до нього ви знайдете в статті «Оплата лікарняного до та після звільнення» // «ОП», 2020, № 24).

Повертаємося до запитання читача. Для повноти вищесказаного розрахуємо лікарняний на умовному прикладі з урахуванням даних, викладених у запитанні.

Приклад. Працівник звільнений 14 грудня 2020 року, хворів — з 12 по 21 грудня 2020 року (10 к. дн.). Загальний страховий стаж — 77 місяців (або 6 років 5 місяців). Страховий стаж за останні 12 місяців — більше 6 місяців. Сума зарплати, нарахованої в розрахунковому періоді (грудень 2019 року — листопад 2020 року), становить 72000 грн. Кількість календарних днів у розрахунковому періоді — 366.

Спочатку визначимо суму середньоденної зарплати:

72000 : 366 = 196,72 (грн/к. дн.).

Визначаємо денну виплату (з урахуванням страхового стажу — 70 % середньоденної зарплати):

196,72 х 70 : 100 = 137,70 (грн/к. дн.).

Оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності припадає на період з 12 по 16 грудня 2020 року. Але за рахунок роботодавця оплачуємо тільки три дні (12, 13 і 14 грудня). Тобто тільки дні в межах трудових відносин. Дні хвороби (з перших п’яти), які припали на час після звільнення (15 і 16 грудня), роботодавець не оплачує.

Оплата трьох з п’яти днів тимчасової непрацездатності:

137,70 х 3 к. дн. = 413,10 (грн).

Сума допомоги по тимчасовій непрацездатності за рахунок ФСС (із шостого дня хвороби і до відновлення працездатності (з 17 по 21 грудня) дорівнює:

137,70 х 5 к. дн. = 688,50 (грн).

Як оплатити такий лікарняний, ми з вами розібралися. Ідемо далі.

ЄСВ. Тут усе просто. На момент нарахування лікарняних підприємство — колишній роботодавець і фізособа — колишній працівник уже не перебуватимуть у трудових відносинах. При цьому трудові виплати колишньому працівникові можуть потрапити до бази нарахування ЄСВ, тільки якщо вони нараховані за відпрацьований час або виплачуються згідно з рішенням суду як середній заробіток за вимушений прогул.

Лікарняні не лише не є виплатою за відпрацьований час, вони навіть не входять до фонду оплати праці (див. пп. 3.1, 3.3 Інструкції № 5). Саме тому на суму оплати лікарняного листа, нараховану колишньому працівникові після звільнення, ЄСВ не нараховуємо.

Відповідно до Звіту з ЄСВ така виплата не потрапить.

А ось ПДФО (18 %) і ВЗ (1,5 %) не уникнути. Причому оскільки лікарняні нараховують особі, яка на момент їх нарахування вже не перебуває з підприємством у трудових відносинах, то до загального оподатковуваного доходу їх включають у складі інших оподатковуваних доходів (п.п. 164.2.20 ПКУ).

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ такі виплати відображають з ознакою доходу «127».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі