Теми статей
Обрати теми

«Несумові» ЄСВ-помилки: чи буде штраф?

Платникові ЄСВ, що допустив помилку в сумових показниках при заповненні Податкового розрахунку (помилка у базі нарахування ЄСВ та/або сумі ЄСВ), загрожує фінансова та адміністративна відповідальність (передбачена ст. 25 і 26 Закону про ЄСВ).

Але що як допущена помилка не призвела до викривлення сум нарахованої заробітної плати / доходу і сум ЄСВ? Чи буде «покараний» платник ЄСВ, що виявив і виправив такий промах самостійно?

У роз’ясненні, розміщеному в категорії 201.09 ЗІР, податківці заспокоїли: якщо страхувальник самостійно підкоригує недостовірні відомості по застрахованій особі в додатках 1, 2, 3, 5 або 6 Податкового розрахунку, фінансові санкції та адміністративна відповідальність за подання недостовірних відомостей йому не загрожує.

Але! Якщо така погрішність буде виявлена за результатами перевірки, до нього матимуть право застосувати фінансові санкції та адміністративну відповідальність і податкові органи, і органи ПФУ.

Соцвідпустка «на дітей» педпрацівникам — у будь-який час

Згідно з вимогами п. 2 Порядку надання щорічної основної відпустки, затвердженого постановою КМУ від 14.04.97 р. № 346, керівним, педагогічним, науковим і науково-педагогічним працівникам установ і навчальних закладів щорічна основна відпустка повної тривалості надається в період літніх канікул незалежно від часу прийняття їх на роботу.

А якщо учитель хоче скористатися соціальною відпусткою «на дітей»? Її теж треба надати в період канікул?

Мінекономіки у своєму листі від 12.03.2021 р. № 4709-06/15799-09 стверджує: вказана відпустка є соціальною і не належить до виду щорічних відпусток. Тому на неї не поширюються норми про щорічні відпустки, окрім випадків, прямо передбачених законом.

Тобто відпустка «на дітей» надається у будь-який час календарного року, незалежно від відпрацьованого часу і дати досягнення дитиною відповідного віку.

Оновлено план-графік перевірок на 2021 рік

ДПСУ оновила усі розділи плану-графіка проведення документальних перевірок на 2021 рік.

У тому числі й розділ IV «Документальні планові перевірки платників податків — юридичних осіб з питань правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати податку на доходи фізичних осіб, військового збору та ЄСВ».

З ним ви може ознайомитися на офіційному сайті ДПСУ (tax.gov.ua/diyalnist-/plani-ta-viti-roboti-/446429.html).

До речі, вносити зміни в план-графік проведення документальних планових перевірок на поточний рік контролери можуть не частіше одного разу у першому і одного разу в другому кварталі такого року (п. 77.2 ПКУ).

Тоді документальна перевірка платника податків, включеного в план-графік у результаті внесення змін, може бути розпочата:

• не раніше 1 липня поточного року — якщо зміни вносилися в першому кварталі, і

• не раніше 1 жовтня — якщо коригування проводилися в другому кварталі такого року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі