Теми статей
Обрати теми

Нумерація Податкових розрахунків: нова позиція ДПСУ

Ще в період подання Об’єднаної звітності за I квартал 2021 року виникло запитання: як нумерувати Податкові розрахунки (заповнювати ряд. 02 у заголовній частині)? У межах звітного періоду (кварталу) чи без якихось обмежень?

У п. 1 розд. III Порядку № 4 зазначено: у ряд. 02 Податкового розрахунку слід зазначати номер Розрахунку (у хронологічному порядку незалежно від типу Розрахунку), який подається за звітний період.

Фахівці ДПСУ спочатку трактували цю норму так: Податкові розрахунки слід нумерувати просто в хронологічному порядку (див. статтю «Нумерація в Об’єднаному звіті та додатку 4ДФ» // «ОП», 2021, № 9).

Але... згодом передумали. У своєму листі від 20.05.2021 р. № 498/2/99-00-04-02-01-02 податківці заявили: нумерація Податкових розрахунків здійснюється в межах одного звітного періоду (кварталу) і не продовжується в наступних.

На наш погляд, такий підхід якраз узгоджується з вимогами п. 1 розд. III Порядку № 4.

Небезпечні роботи — тільки для найманих працівників

Такого висновку дійшов Верховний Суд у своїй постанові від 02.06.2021 р. у справі № 260/613/19.

Суть справи. Під час інспекційного відвідування встановлено, що ФОП допустив декількох осіб до роботи із заготівлі і трелювання лісу без оформлення трудових відносин. Позивач не побачив у цьому порушення, адже ці особи надавали йому послуги на підставі ЦПД. Справа дійшла до Верховного Суду.

Позиція ВСУ. Верховний Суд став на бік Держпраці, заявивши, що до виконання «небезпечних» робіт можуть бути допущені виключно наймані працівники. Оскільки:

• дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки (до яких належить робота із заготівлі і трелювання лісу) отримує роботодавець, тому роботи, визначені таким дозволом, можуть виконуватися виключно працівниками такого роботодавця;

• роботодавець зобов’язаний проінформувати працівників про наявність на робочому місці небезпечних і шкідливих чинників, можливі наслідки їх впливу на здоров’я, а також права працівників на пільги і компенсації за роботу в таких умовах.

Оплата праці борців із дезінформацією

Кабмін своєю постановою від 09.06.2021 р. № 589:

1) затвердив схему посадових окладів працівників ДУ «Центр протидії дезінформації»;

2) надав право керівникові центру в межах установленого фонду оплати праці:

• установлювати працівникам надбавки за інтенсивність праці і за виконання ключових показників результативності діяльності;

• здійснювати преміювання працівників центру відповідно до їх особистого вкладу в загальні результати роботи (у розмірі до 100 % посадового окладу);

• надавати працівникам центру матдопомогу на оздоровлення до щорічної відпустки;

3) установив, що починаючи з 1 січня 2022 року розміри посадових окладів, затверджених цією постановою, змінюються пропорційно підвищенню розміру ПМПО, встановленого на 1 січня відповідного календарного року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі