№12

Оплата праці, червень, 2021/№ 12 Інші номери журналу ›
  • Електронні лікарняні: знайомимося Ну, нарешті! Із 4 червня 2021 року розпочалася ера електронних лікарняних листів. А ось паперові листки непрацездатності поступово відійдуть у минуле. Що ж таке е-лікарняний і в чому його відмінність від паперового? Хто зможе його отримати вже сьогодні? Як роботодавцеві дізнатися про його існування та як оплатити? Усі ці питання обговоримо в статті.
  • Нумерація Податкових розрахунків: нова позиція ДПСУ Ще в період подання Об’єднаної звітності за I квартал 2021 року виникло запитання: як нумерувати Податкові розрахунки (заповнювати ряд. 02 у заголовній частині)? У межах звітного періоду (кварталу) чи без якихось обмежень?
  • Прожитмінімум зросте з 1 липня: що зміниться 1 липня 2021 року ще трохи зросте прожитковий мінімум. Давайте подивимося, на які величини вплине таке підвищення, а які працеоплатні показники залишаться без змін.
  • Відпускні: які виплати включати до розрахунку Із статей попереднього номера «ОП» ви вже знаєте, як правильно визначити розрахунковий період для обчислення суми відпускних. Залишилося з’ясувати, як розрахувати такий показник, як сумарний заробіток, нарахований за розрахунковий період. Цьому й приділимо увагу в сьогоднішній статті.
  • Відпускні виплати: враховуємо правильно Ще в грудні 2020 року до Порядку № 100 були внесені зміни в частині включення окремих виплат до розрахунку середньої зарплати для оплати днів відпустки. Враховуючи те, що відпускна кампанія таки почалася, нагадаємо, як правильно врахувати виплати в розрахунок відпускної «середньої».
  • Захворів перед відпусткою… Працівнику згідно з графіком відпусток надано щорічну основну відпустку тривалістю 24 календарних дні з 29 червня 2021 року. Але 24 червня він повідомив, що захворів і прогнозується «затяжний» лікарняний. Відпускні ще не виплачені. Працівник планує отримати відпускні та не згоден поки що на перенесення відпустки. Чи може роботодавець скасувати відпустку?
  • Не «дотягли» до мінвнеску: виправляємося в межах кварталу в Д1 Працівник (основний, без інвалідності) з 26 квітня по 7 травня 2021 року перебував у відпустці без збереження зарплати. Помилково у квітні та травні 2021 року працівнику нарахували ЄСВ тільки з фактичної бази нарахованої зарплати, яка виявилася меншою за мінімальний розмір ЄСВ за місяць. ЄСВ на додаткову базу нараховано не було. Помилку виправили в бухобліку в червні 2021 року (донарахували ЄСВ та перерахували в бюджет). Як виправлення помилки відобразити в Д1 Податкового розрахунку за 2 квартал 2021 року?
  • Декретні і додаткова база ЄСВ у звітності За період перебування працівниці у відпустці по вагітності та пологах роботодавець повинен розрахувати суму допомоги по вагітності та пологах, нарахувати ЄСВ на неї та правильно це показати у квартальній звітності. Ситуацій щодо декретних на практиці багато. Щоб не наробити помилок, у цій статті ми розглянемо порядок відображення декретних у Податковому розрахунку*. Особливу увагу приділимо нарахуванню ЄСВ та його відображенню у квартальній звітності.
  • «Лікарняна довідка» в обліку та звітності Працівниця принесла після тривалої хвороби дитини лікарняний по догляду за хворою дитиною та довідку з лікарні (ф. № 138/0) про тимчасове звільнення від роботи для догляду за хворою дитиною. Як показувати в табелі та в Д1 дні, протягом яких працівниця не працювала саме за довідкою за хворою дитиною?
  • Дії роботодавця при поновленні працівника Суд виніс рішення про поновлення незаконно звільненого працівника на роботі. На практиці така ситуація викликає безліч запитань. Чи треба поновлювати працівника, якщо роботодавець не згоден з рішенням суду? В який строк необхідно поновити працівника? Як оподаткувати середній заробіток за час вимушеного прогулу та відобразити його у звітності? Наша стаття відповість на ці та інші запитання і допоможе провести процедуру поновлення працівника без помилок.
  • Посадова інструкція: перевірте підпис працівника Більшість роботодавців не звертають належної уваги на такий документ, як посадова інструкція. Здебільшого причиною такої ситуації є відсутність належного законодавчого регулювання. І дарма. Іноді цей документ стає справжнім яблуком розбрату між роботодавцем та працівником.
  • Надбавка за вислугу років в ОМС Працівникам органів місцевого самоврядування (ОМС) передбачена виплата надбавки за вислугу років. Чи всі працівники ОМС мають на неї право? Який порядок і розміри встановлення «вислужної» надбавки? Відповіді на ці запитання ви знайдете у статті.
  • Компенсація: виплата зарплатних боргів у червні 2021 року Якщо роботодавець вчасно не виплатив працівникам зарплату, то він зобов’язаний при виплаті такої заборгованості нарахувати і виплатити компенсацію.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі