Теми статей
Обрати теми

Електронні трудові книжки: Закон опубліковано

Електронні трудові книжки: Закон опубліковано

10 березня 2021 року був опублікований Закон від 05.02.2021 р. № 1217-IX, завдяки якому облік трудової діяльності працівників вестиметься в електронній формі. Ось тільки набере чинності цей документ лише через 3 місяці — 10 червня 2021 року. А отже, саме з цієї дати:

• почнеться відлік п’ятирічного перехідного періоду для включення до Державного реєстру відомостей з паперових трудових книжок про трудову діяльність працівника;

• працівники і роботодавці вноситимуть відомості про трудову діяльність до Державного реєстру через вебпортал електронних послуг ПФУ у вигляді сканованих або оцифрованих копій (з накладенням КЕП);

• роботодавці зобов’язані будуть видати оригінал паперової трудової книжки працівникові на руки (після внесення «трудових» відомостей до Держреєстру);

• пенсія призначатиметься автоматично (без особистого звернення особи) зі збереженням за особою права відстрочення виходу на пенсію та добором найбільш вигідного варіанта призначення пенсії.

Порядок проведення конкурсів на держслужбу

6 березня 2021 року набрав чинності Закон України від 23.02.2021 р. № 1285-ІХ. Цим документом був установлений строк проведення конкурсів на посади, займані особами, з якими укладені контракти про проходження держслужби на період дії карантину, — шість місяців із дня набрання чинності зазначеним Законом.

Проте не варто забувати про те, що зараз існує також потреба в оголошенні «звичайних» конкурсів на посади вищого корпусу держслужби, які залишаються вакантними і не заповнювалися шляхом добору кадрів на час карантину.

Із цієї причини НАДС підготувало проєкт почергового проведення конкурсів з розрахунку на шість місяців (з 17 березня по 25 серпня 2021 року).

У свою чергу, Кабмін прийняв рішення про щотижневе проведення оголошення конкурсів протягом зазначеного періоду за таким орієнтовним підходом: 4 конкурси (на посади, що зайняті на підставі контрактів) + 1 «звичайний» конкурс (на інші вакантні посади).

Призов на військову службу — 2021

Президент підписав Указ від 24 лютого 2021 року № 71/2021, яким визначив строки звільнення в запас і призову на строкову військову службу у 2021 році. Так:

1) звільнення в запас зі Збройних Сил України, Державної спеціальної служби транспорту, інших утворених відповідно до законів України військових формувань:

• військовослужбовців строкової служби, які мають ступінь вищої освіти магістра і відслужили встановлені строки строкової військової служби, відбудеться в червні — липні 2021 року і в жовтні — грудні 2021 року;

• інших військовослужбовців строкової служби, які вислужили встановлені строки строкової військової служби, відбудеться у квітні — червні 2021 року, а також у грудні 2021 року — січні 2022 року;

2) призов на строкову військову службу громадян України чоловічої статі, які відповідають вимогам ч. 1 ст. 15 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.92 р. № 2232-XII, проводитиметься у квітні — червні 2021 року і в жовтні — грудні 2021 року. Підготовчі заходи до проведення призову розпочнуться з 1 березня і 1 вересня 2021 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі