Теми статей
Обрати теми

Карантин продовжено до 30 червня

Карантин продовжено до 30 червня 2021 року. Тобто карантин триватиме ще 2 місяці (травень і червень). У зв’язку з цим відмітимо деякі важливі моменти для роботодавців.

Правом на відпустку без збереження зарплати на період дії карантину працівники можуть користуватися до 30 червня 2021 року.

Продовження карантину автоматично тягне за собою продовження:

• мораторію на проведення деяких документальних і фактичних податкових перевірок, а також неподаткових планових заходів держнагляду у сфері госпдіяльності (за деякими винятками);

• звільнення від відповідальності за деякі податкові порушення (п. 521 підрозд. 10 розд. XX ПКУ) та ЄСВ-порушення, пов’язані з несвоєчасною (неповною) сплатою ЄСВ та поданням ЄСВ-звітності (п. 911.1 розд. VIII Закону про ЄСВ);

• зупинення перебігу строків давності.

Але зазначені пом’якшення відповідальності не стосуються адмінштрафів, які, як і раніше, застосовуються.

Продовження карантину також зобов’язує продовжувати дотримуватися обмежувальних карантинних заходів. Це, зокрема, обмеження торгівлі в червоних зонах, обмеження діяльності культових споруд та приміщень, кінотеатрів та розважальних центрів, проведення масових заходів тощо. Також дотримання роботодавцями контролю маскового режиму (заборона допуску відвідувачів у громадські заклади без масок, заборона обслуговування відвідувачів працівниками без масок тощо).

Карантинна допомога з місцевого бюджету: як отримати

Мінекономіки роз’яснило порядок виплати допомоги ФОПам та найманим працівникам, які провадять діяльність у «червоних» зонах.

Окрім допомоги з Держбюджету (8000 грн), підприємці та наймані працівники можуть отримати додаткову допомогу від місцевого бюджету в разі потрапляння відповідного регіону до «червоної» зони. Рішення про призначення цієї допомоги та її розмір приймають органи місцевого самоврядування (ОМС). Детальну інформацію про таке рішення можна дізнатись безпосередньо в ОМС регіону, в якому провадиться діяльність.

На думку Мінекономіки, для отримання коштів від місцевих органів влади буде достатньо реєстрації в додатку «Дія». Окрему заяву на цю допомогу подавати не потрібно. Мінцифри в 10-денний строк після закінчення строку подання заяв опрацьовує цю інформацію і передає на місця (до відповідних ОМС) переліки застрахованих осіб для прийняття рішення щодо надання допомоги за рахунок коштів відповідного місцевого бюджету. ОМС, керуючись наданою інформацією, складають власні списки тих, хто отримає допомогу з місцевих бюджетів.

Лікарняні виплачуватимуть і після 30 червня

Президент підписав Закон «Про внесення зміни до статті 22 Закону про соцстрахування» щодо соціального захисту у разі настання тимчасової непрацездатності» № 1380-ІХ, який парламент ухвалив 13 квітня 2021 року.

Документ повертає право на отримання матеріальної допомоги з Фонду соціального страхування України у період тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві (так званих лікарняних). Через законодавчу колізію ці виплати мали скасувати після внесення змін до Закону про соцстрахування, які вводяться в дію з 30 червня 2021 року. Новий Закон виправляє колізію та відновлює право на одержання цієї матеріальної допомоги.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі