Теми статей
Обрати теми

Працівник став пенсіонером: що врахувати роботодавцеві?

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
Працівник підприємства оформляє пенсію за віком. Чи будуть якісь особливості при нарахуванні зарплати такому працівникові та складанні звітності? Що повинен урахувати роботодавець у цій ситуації?

«Пенсійно-оформлювальні» нюанси

Розпочнемо з того, що посадова особа підприємства зобов’язана не пізніше ніж за місяць до дня досягнення працівником пенсійного віку письмово повідомити його про виникнення права на пенсію за віком, у тому числі на пільгових підставах (п. 3.1 Порядку № 22-1*).

* Порядок подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затверджений постановою правління ПФУ від 25.11.2005 № 22-1.

Працюючий пенсіонер може звернутися за оформленням пенсії як самостійно безпосередньо до органу ПФУ, так і через уповноважену особу підприємства (п. 1.4 Порядку № 22-1). Зазвичай цим займається працівник служби управління персоналом (відділу кадрів).

У 10-денний строк із дня отримання заяви про призначення пенсії посадова особа підприємства оформляє всі необхідні документи і направляє їх до органу ПФУ за своїм місцезнаходженням або передає документи працівникові для їх подання до органу ПФУ самостійно (п. 3.2 Порядку № 22-1).

У необхідних випадках посадова особа підприємства надає працівникові допомогу в отриманні відсутніх документів для призначення пенсії.

УВАГА!

Також у разі призначення пенсії працівникові протягом звітного кварталу необхідно подати за таким працівником об’єднаний ПДФО/ВЗ/ЄСВ-розрахунок з типом «Довідковий».

Чітких строків подання довідкового Розрахунку Порядок № 4** не встановлює.

** Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затверджений наказом Мінфіну від 13.01.2015 № 4.

Його подають протягом звітного кварталу при настанні події, що вимагає такого подання (у нашому випадку такою подією є призначення пенсії).

Наприклад, у разі призначення пенсії в жовтні (листопаді) 2021 року довідковий Розрахунок з інформацією про нараховані доходи і сплачений ЄСВ у вересні (вересні-жовтні) можна подати до кінця грудня 2021 року***.

*** Про нюанси формування Розрахунку з типом «Звітний» як «Довідковий» читайте в статті «Об’єднаний звіт: «Звітний» як «Довідковий» // «ОП», 2021, № 10.

Якщо ж підприємство не встигає подати довідковий Розрахунок до кінця грудня, то далі за IV квартал 2021 року подає «загальний» Розрахунок з типом «Звітний».

Наказ (розпорядження) у зв’язку з досягненням працівником пенсійного віку не видається. До паперової трудової книжки працівника дані про досягнення ним пенсійного віку не вносяться.

Звільняти чи ні?

Досягнення працівником пенсійного віку не є підставою для розірвання з ним трудового договору.

Стаття 11 Закону № 3721* прямо забороняє роботодавцеві звільняти працівника за своєю ініціативою через досягнення ним пенсійного віку.

* Закон України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні» від 16.12.93 № 3721-XII.

Водночас для окремих категорій працівників законодавством установлені вікові обмеження для роботи. Наприклад, держслужбовців, військовослужбовців тощо.

У загальному ж випадку працівник, що став пенсіонером, продовжує працювати (якщо, звичайно, не виявить бажання звільнитися за власною ініціативою).

увага!

Нагадаємо: вихід на пенсію є однією з підстав для звільнення за ініціативою працівника (ст. 38 КЗпП).

Причому ця підстава віднесена до поважних. Це означає, що роботодавець зобов’язаний розірвати трудовий договір із працівником у строк, про який він просить, без двотижневого відпрацювання.

Остаточний розрахунок із працівником у цьому випадку стандартний: йому виплачують зарплату за фактично відпрацьований час і компенсацію за невикористані дні відпусток. Крім того, колдоговором може бути передбачена виплата одноразової допомоги у зв’язку з виходом на пенсію. Така допомога не належить до фонду зарплати (п. 3.6 Інструкції № 5). Тому її не враховують при визначенні права працівника на ПСП і ПСП до її суми не застосовують.

Грошову допомогу, що виплачується згідно з колдоговором працівникові, який виходить на пенсію, включають до оподатковуваного доходу у складі інших доходів (п.п. 164.2.20 ПКУ), оподатковують ПДФО і ВЗ за ставками 18 % і 1,5 % відповідно.

В об’єднаному Розрахунку суму одноразової допомоги при виході на пенсію відображають з ознакою доходу «127».

А ось ЄСВ-нарахувань не буде, оскільки виплату згадали в п. 2 розд. I Переліку № 1170**.

** Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується ЄСВ, затверджений постановою КМУ від 22.12.2010 № 1170.

Важливо!

Якщо працівник звільняється у зв’язку з виходом на пенсію до закінчення робочого року, за який він вже отримав відпустку повної тривалості, відрахування за невідпрацьовані дні відпустки не проводять (п. 2 ч. 2 ст. 127 КЗпП, п. 9 ч. 2 ст. 22 Закону про відпустки).

Якщо ж працівник, оформивши пенсію, не побажав іти на заслужений відпочинок, а продовжував працювати, то надалі при звільненні такого працюючого пенсіонера жодних спеціальних обмежень законодавством не передбачено.

Розірвання трудового договору відбувається в загальному порядку, як і зі звичайними працівниками. Зокрема, за ситуації, коли працівник «перевикористав» відпустку, роботодавець проведе відрахування із зарплати за дні відпустки, надані в рахунок невідпрацьованої частини робочого року, у звичайному порядку.

Пільги та гарантії для працюючих пенсіонерів

Якихось спеціальних пільг та гарантій для працюючих пенсіонерів порівняно із звичайними працівниками трудове законодавство не передбачає.

Деякі особливості праці громадян похилого віку визначені в розд. III Закону № 3721, зокрема:

• заборонено переводити літнього працівника і працівника передпенсійного віку з одного робочого місця на інше без його згоди, якщо при цьому змінюються істотні умови праці;

• для працівників похилого віку застосовується загальновстановлена тривалість робочого часу. При цьому на прохання працівника роботодавець може встановити йому неповний робочий день або неповний робочий тиждень з оплатою праці пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку;

• залучати таких громадян до роботи в нічний час, до надурочної роботи і до роботи у вихідні дні допустимо тільки за їх згоди та за умови, що це не протипоказано їм за станом здоров’я.

Також зверніть увагу на те, що працівники-пенсіонери мають право на відпустку без збереження зарплати тривалістю 30 календарних днів щорічно (п. 6 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки). Ця відпустка надається за бажанням працюючого пенсіонера в обов’язковому порядку.

Якщо працюючий пенсіонер належить ще й до окремих пільгових категорій осіб (чорнобилець, особа з інвалідністю тощо), то на нього поширюються пільги та гарантії, передбачені відповідними законодавчими нормами.

ПДФО, ВЗ, ЄСВ

Як і звичайним працівникам, працюючим пенсіонерам нараховують і виплачують зарплату. Оподаткування зарплати працівників-пенсіонерів ПДФО, ВЗ і ЄСВ відбувається у звичайному порядку.

Будь-яких спеціальних пільг у частині оподаткування зарплати працівників-пенсіонерів немає.

Чи має працюючий пенсіонер право на ПСП?

Вичерпний перелік виплат, до яких ПСП не застосовується, наведений у п.п. 169.2.3 ПКУ. Пенсії в ньому немає. Отже, працюючий пенсіонер, що отримує одночасно із зарплатою дохід у вигляді пенсії, у загальному порядку має право на застосування ПСП до суми зарплати, нарахованої за звітний місяць (див. категорію 103.08.01 ЗІР).

Сума пенсії для порівняння з граничним доходом, який надає право на застосування ПСП, до розрахунку не береться. В іншому діють загальні правила застосування ПСП та її розміри.

Для отримання права на ПСП пенсіонер повинен подати заяву та підтвердні документи (у разі потреби) і його зарплата за звітний місяць не повинна перевищувати встановлений граничний розмір (у 2021 році — 3180 грн).

ЄСВ на зарплату працюючого пенсіонера нараховуємо у звичайному порядку. Звільнення від сплати ЄСВ за працюючих пенсіонерів законодавством не передбачено (див. категорію 201.04.01 ЗІР).

Також пам’ятайте про те, що працівник, який оформив пенсію за віком, уже не може бути врахований на виконання квоти з працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії в сприянні працевлаштуванню, як особа, якій до настання пенсії за віком залишилося 10 і менше років (ст. 14 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 № 5067-VI).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі