№21

Оплата праці, листопад, 2021/№ 21 Інші номери журналу ›
  • Відмова від вакцинації: кого, як і коли відстороняти Темпи вакцинації від коронавірусу залишають бажати кращого. Для пришвидшення цього процесу запроваджено обов’язкову вакцинацію від COVID-19 для певних категорій працівників*. Ці вимоги запрацювали з 8 листопада. Саме з цієї дати роботодавцям потрібно чітко розуміти, як, коли, кого та на якій підставі можна відсторонювати від роботи. Тож давайте розбиратись.
  • Обов’язкова вакцинація МОЗ оприлюднило на своєму офіційному сайті (moz.gov.ua) проєкт наказу «Про затвердження Змін до Переліку професій, виробництв і організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням».
  • е-Лікарняні: невеликий апгрейд ФСС на своєму офіційному сайті (fssu.gov.ua) повідомив про останні технічні оновлення в Електронному реєстрі листків непрацездатності.
  • Класифікатор професій підкоригували Мінекономіки своїм наказом від 25.10.2021 № 810-21 затвердило зміни № 10 до Національного класифікатора професій ДК 003:2010.
  • Щодо необхідності проведення перерахунку середньої зарплати Лист від 07.10.2021 № 4711-06/49007-07
  • Премія за III квартал & перерахунок «середньої» Лист Мінекономіки від 07.10.2021 № 4711-06/49007-07, що коментується,— відповідь на запит нашої редакції щодо нюансів проведення перерахунку середньої зарплати згідно з п. 2 постанови КМУ від 01.09.2021 № 917 (далі — постанова № 917).
  • Середня зарплата & сторновані виплати Працівнику (графік роботи — стандартна п’ятиденка) у листопаді 2021 року надана матдопомога на соцпобут у розмірі середнього заробітку. Розрахунковий період вересень — жовтень 2021 року. У вересні за 19 відпрацьованих робочих днів нараховано 9515,38 грн. Крім того, у вересні сторнована помилково нарахована зарплата за серпень 2021 року у сумі 1049,31 грн (працівник хворів з 30 серпня по 4 вересня 2021 року). У жовтні за 20 робочих днів працівнику нараховано 11017,81 грн. У листопаді сторнована зайво нарахована зарплата за жовтень (за період хвороби з 26 по 30 жовтня) у сумі 2203,56 грн. Яким чином сума сторнованої зарплати вплине на розрахунок середньої зарплати?
  • Розмір авансу: коли зарплати не вистачає на аліменти… На підприємство надійшла постанова від виконавця на стягнення з працівника аліментів на неповнолітніх дітей у розмірі 1/2 (50 %) доходу та боргу по аліментах на неповнолітніх дітей. Розмір стягнення становить 70 % заробітку працівника до погашення заборгованості. Зарплата за першу половину місяця виплачується пропорційно відпрацьованому часу. У результаті після виплати авансу наприкінці місяця не вистачає коштів на сплату аліментів. Чи можна зменшити суму авансу? Як правильно утримувати аліменти і заборгованість за аліментами?
  • Помер працівник: підказки для роботодавця Смерть — подія трагічна. Водночас роботодавцеві необхідно правильно припинити трудові відносини з працівником і провести в такому разі остаточний розрахунок. Про це сьогодні й поговоримо.
  • Хвороба збіглася з… Поки розробники е-лікарняних продовжують їх удосконалювати, бухгалтери пристосовуються до нововведень, а працівники продовжують хворіти. Тому, як і раніше, трапляються «накладки»: першого дня відкритого е-лікарняного і робочого дня, хвороби і відпустки, хвороби і відрядження. Що з цим робити зараз — читайте у статті.
  • Паперові лікарняні після 1 жовтня 1 жовтня 2021 року Україна перейшла на електронні лікарняні. Проте лікарняні листи в паперовій формі зникнуть не відразу, а лише з 1 лютого 2022 року. Доти їх виписуватимуть, але тільки в чітко визначених випадках. Яких? Зараз розповімо.
  • Пільги донорам: чи надавати із запізненням і при звільненні Донори надають невидиму підтримку усім, хто її потребує. Держава ж у свою чергу надає таким героям низку пільг і гарантій. Зокрема: звільнення від роботи в день донації (медичного огляду) і додатковий день відпочинку. Але що як донор повідомив про свій подвиг тільки через місяць після здавання крові або взагалі вирішив звільнитися. Як надати йому «донорські» пільги? Про це читайте в сьогоднішній статті.
  • Працівник став пенсіонером: що врахувати роботодавцеві? Працівник підприємства оформляє пенсію за віком. Чи будуть якісь особливості при нарахуванні зарплати такому працівникові та складанні звітності? Що повинен урахувати роботодавець у цій ситуації?
  • Індексуємо зарплату за листопад 2021 року На листопадову індексацію впливає індекс споживчих цін за вересень 2021 року. Він становить 101,2 %. Якими будуть коефіцієнти та суми поточної індексації зарплати за листопад 2021 року, дізнаєтеся із статті.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі