Теми статей
Обрати теми

Декретні & додаткова база з ЄСВ

Івлєва Наталія, експерт з оплати праці
Працівниця за основним місцем роботи надала лікарняний у зв’язку з вагітністю та пологами з 27 вересня 2021 року на 126 календарних днів. Лікарняний був наданий у жовтні. Допомога була розрахована і нарахована виходячи із середньоденної МЗП — 197,11 грн. У деяких місяцях дохід (сума допомоги по вагітності та пологах) виявився менше МЗП. Чи треба нараховувати додаткову базу з ЄСВ наперед, тобто в жовтні за подальші місяці?

Правила нарахування декретних

Перш ніж відповісти на запитання читача, нагадаємо правила нарахування допомоги по вагітності та пологах.

Зазвичай вона відрізняється тим, що налічується за увесь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, тривалість якої 4 місяці. Таким чином, допомога по вагітності та пологах нараховується в поточному місяці за майбутні.

Для правильної сплати ЄСВ із суми допомоги по вагітності та пологах слід:

• загальну суму допомоги розподілити пропорційно дням декретної відпустки;

• отримані з розрахунку на місяць суми порівняти з розміром діючої в такому місяці МЗП;

• якщо зарплата працівниці з урахуванням декретної допомоги з підсумку за місяць дорівнює або більше МЗП, то ЄСВ сплачується з фактичної зарплати, суми декретної допомоги;

• якщо зарплата (дохід) з урахуванням декретної допомоги або сума декретної допомоги з підсумку за місяць виявилася менше розміру МЗП, треба нарахувати і сплатити ЄСВ з МЗП (ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ). А як це треба зробити — ми розповімо трохи нижче.

Зауважимо, що вимоги про сплату ЄСВ з МЗП щодо доходу працівниці не треба дотримуватися лише в таких випадках:

• зарплата і декретна допомога виплачуються працівниці не за основним місцем роботи (базою нарахування ЄСВ є зарплата і допомога незалежно від їх розміру);

• зарплата і декретна допомога виплачуються працівниці з інвалідністю, яка працює на підприємстві, в установі або організації, де застосовується ставка ЄСВ 8,41 %;

• зарплата і декретна допомога виплачуються працівниці з інвалідністю, яка є працівником Всеукраїнської громадської організації інвалідів, зокрема товариства УТОГ або УТОС, де застосовується ставка ЄСВ 5,3 %;

• зарплата і декретна допомога виплачуються працівниці з інвалідністю, яка є працівником підприємства або громадської організації інвалідів, де застосовується ставка ЄСВ 5,5 %.

Декретні та мінбаза ЄСВ

Тепер переходимо до суті поставленого запитання. Якщо в будь-якому місяці фактична база нарахування ЄСВ виявиться нижча МЗП, на різницю між цими двома величинами донараховуємо ЄСВ.

Проте врахуйте, що Порядком № 4 не передбачена можливість відображення в поточному звітному періоді додаткової бази з ЄСВ за майбутні місяці відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Тому за декретними всі порівняння з МЗП проводимо місяць у місяць.

Тобто наперед (у поточному звітному періоді за майбутні звітні періоди) додаткову базу з ЄСВ НЕ визначаємо. Це погоджується з положеннями п. 1 розд. IV Порядку № 4 (ср. ).

Наведемо нижче в таблиці, як суми допомоги по вагітності та пологах розподіляються за місяцями декретної відпустки з метою порівняння бази оподаткування ЄСВ з мінімальною зарплатою.

Суми допомоги та мінімальної зарплати за місяцями декретної відпустки

Місяць декретної відпустки

Сума допомоги

МЗП

Додаткова база

Вересень

788,44

6000

—*

Жовтень

6110,41

6000

Листопад

5913,30

6000

86,70

Грудень

6110,41

6500

389,59

Січень

5913,30

6500

586,70

Усього

24835,86

х

х

* Додаткова база з ЄСВ за вересень визначається як різниця між сумою зарплати за вересень і допомоги по вагітності та пологах за вересень і сумою МЗП, що діє у вересні.

Як видно з нашого прикладу, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами припадає на грудень 2021 року і січень 2022 року, на місяці чергового підвищення розміру МЗП.

У зв’язку з цим уточнимо, що з 1 грудня 2021 року збільшується розмір МЗП з 6000 до 6500 грн (ст. 8 Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» від 15.12.2020 № 1082-IX).

Такий же рівень МЗП (6500 грн) передбачений із 1 січня 2022 року проєктом Закону про Державний бюджет України на 2022 рік (законопроєкт від 15.09.2021 № 6000 (ст. 8)).

Тому при виконанні вимоги про сплату ЄСВ з МЗП за ці два місяці не забудьте врахувати новий розмір МЗП.

Але! Вимогу про сплату ЄСВ з МЗП за грудень ви повинні виконати в грудні, а за січень 2022 року — у січні 2022 року.

Крім того, як видно з таблиці, у листопаді 2021 року сума допомоги по вагітності та пологах, що припадає на цей місяць, також менше діючої МЗП. У результаті за листопад виникає зобов’язання в сплаті ЄСВ з МЗП. Але! ЄСВ на додаткову базу за листопад треба буде відобразити в Д1 за листопад, тобто відображаємо її місяць у місяць.

Коли сплачувати ЄСВ з додаткової бази

Тепер про строки сплати ЄСВ з додаткової бази. Якщо додаткова база визначена в місяці нарахування доходу, з яким вона пов’язана, то ЄСВ, нарахований на додаткову базу, сплачуйте одночасно з виплатою такого доходу.

Якщо визначення додаткової бази пов’язане з нарахованим, але не виплаченим доходом, ЄСВ з додаткової бази сплатіть не пізніше 20-го (гірничі підприємства — не пізніше 28-го) числа місяця, наступного за місяцем, в якому визначена додаткова база (ч. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ).

Якщо останній день строку сплати ЄСВ припав на вихідний або святковий день, то граничний строк сплати переноситься на перший робочий день, наступний за вихідним або святковим днем (n. 6 розд. IV Інструкції № 449).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі