Теми статей
Обрати теми

Підвищена ПСП для студента: як підтвердити право на її отримання

Івлєва Наталія, експерт з оплати праці
На підприємство був працевлаштований працівник, який є студентом 5 курсу денної форми навчання. Чи можна до його зарплати застосувати підвищену податкову соціальну пільгу? Який документ він повинен нам надати?

Дійсно, працюючий студент може розраховувати на суму податкової соціальної пільги (далі — ПСП) у підвищеному розмірі — 150 % звичайної ПСП (у 2021 році — 1702,50 грн). Таке право закріплене п.п. «г» п.п. 169.1.3 ПКУ).

Проте скористатися таким правом можна лише при виконанні одночасно двох умов:

1) розмір його заробітної плати на місяць не перевищує у 2021 році — 3180 грн;

2) він не отримує стипендію з бюджету. Підтвердженням цьому буде відповідна довідка з навчального закладу, в якій зазначено, що він дійсно навчається в цьому закладі і не отримує стипендію з бюджету (див. роз’яснення, розміщене в категорії 103.08.03 ЗІР).

Якщо ж ваш працівник-студент отримує стипендію з бюджету, то суму виплачуваної йому зарплати оподатковуйте ПДФО без застосування ПСП.

Річ у тому, що п.п. 169.2.3 ПКУ встановлено заборону на застосування ПСП до

ЦИТАТА

заробітної плати, яку платник податків протягом звітного податкового місяця отримує одночасно з доходами у вигляді стипендії, грошового або майнового (речового) забезпечення учнів, студентів, аспірантів, ординаторів, ад’юнктів, військовослужбовців, що виплачуються з бюджету.

Якщо ж студент стипендію не отримує, то, працюючи та отримуючи заробітну плату, він має право скористатися ПСП у вказаному розмірі, за умови, що його зарплата за звітний місяць не перевищить суму 3180 грн. По суті, він повинен працювати в режимі неповного робочого часу, оскільки при повній зайнятості працівникові нараховується зарплата не нижче мінімальної (6000 грн), яка значно перевищує допустимий граничний дохід.

У будь-якому випадку користуватися ПСП чи ні — працівник-студент вирішує сам. Окрім довідки з ВНЗ, він зобов’язаний подати вам заяву про самостійне обрання місця застосування ПСП.

Нагадаємо, що застосовувати ПСП до зарплати працівника-студента розпочинайте з податкового місяця, в якому він надав вам заяву і довідку, причому незалежно від того, скільки днів він відпрацював цього місяця (див. роз’яснення, розміщене в категорії 103.08.04 ЗІР). У місяці звільнення працівника також можете застосовувати ПСП, якщо його зарплата за цей місяць не перевищить граничного розміру доходу, що надає право на ПСП (п.п. 169.3.4 ПКУ). Не зайвим буде інформування працівника-студента про те, що у разі отримання стипендії з бюджету він повинен повідомити роботодавця шляхом подання заяви про відмову від застосування ПСП у довільній формі. Інакше матиме місце порушення порядку застосування ПСП. Якщо цей факт виявлять податківці, то йому доведеться заплатити ПДФО в повній сумі і штрафні санкції.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі