Теми статей
Обрати теми

Норми робочого часу: реалії сьогодення

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
В установі встановлено нормальну тривалість робочого часу за нормами КЗпП — 40 годин на тиждень. Чи потрібно її збільшувати до рівня, визначеного Законом № 2136, тобто до 60 годин на тиждень? Чи слід у зв’язку з цим вносити зміни до внутрішніх документів? Як це позначиться на зарплаті працівників?

24.03.2022 набув чинності Закон № 2136*. Цей нормативний документ визначає особливості трудових відносин у період дії воєнного стану. Відповідно норми законодавства про працю, які суперечать положенням цього Закону, у зазначений період не застосовуються.

* Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ.

Далі проаналізуємо деякі нововведення з урахуванням запитань, що розглядаються.

Норма тривалості робочого часу

У ч. 1 ст. 6 Закону № 2136 передбачено, що нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 60 годин на тиждень. У свою чергу, для працівників, яким відповідно до законодавства (ст. 51 КЗпП) встановлюється скорочена тривалість робочого часу, норма тривалості робочого часу не може перевищувати 50 годин на тиждень (ч. 2 ст. 6 Закону № 2136).

Тривалість щотижневого безперервного відпочинку може бути скорочена до 24 годин.

Крім того, у період воєнного стану не діє заборона на залучення працівників до роботи у вихідні дні (ч. 6 ст. 6 Закону № 2136). Тож за потреби роботодавець має право виводити працівників на роботу у вихідні дні. І це не буде вважатися порушенням трудового законодавства.

ВАЖЛИВО!

Час початку і закінчення щоденної роботи (зміни) визначає роботодавець (ч. 4 ст. 6 Закону № 2136).

Тривалість робочого тижня (п’ятиденний або шестиденний) встановлюється роботодавцем за рішенням військового командування разом із військовими адміністраціями (у разі їх утворення). Про це зазначено в ч. 3 ст. 6 Закону № 2136.

Ураховуючи зазначене, у багатьох роботодавців цілком логічно виникає запитання: чи потрібно на період воєнного стану збільшувати нормальну тривалість робочого часу, визначену у ст. 50 КЗпП (40 годин на тиждень), до рівня, встановленого Законом № 2136, тобто до 60 годин на тиждень?

Якщо в роботодавця немає такої потреби, то не потрібно. Адже збільшення на період воєнного стану нормальної тривалості робочого часу до 60 годин на тиждень є його правом, а не обов’язком. Таке збільшення повинно бути обґрунтоване передусім потребою ефективної діяльності відповідної установи в оборонній сфері та сфері забезпечення життєдіяльності населення. Про це зазначили фахівці Мінекономіки в роз’ясненні, розміщеному на офіційному сайті Міністерства me.gov.ua (Діяльність Умови праці Трудові відносини в умовах воєнного стану Коментар Мінекономіки до Закону № 2136).

Тож роботодавець має право встановлювати меншу тривалість робочого часу, ніж визначена в ч. 1 ст. 6 Закону № 2136, і це не буде порушенням. Якщо він залишить норму 40 годин на тиждень, то жодних змін до внутрішніх документів установи вносити не потрібно. Відповідно не потрібно перераховувати й норму робочого часу.

Порядок нарахування та виплати зарплати

У ч. 1 ст. 10 Закону № 2136 зазначено, що зарплата в період дії воєнного стану має виплачуватися на умовах, визначених трудовим договором. Тобто не лише основна зарплата (за окладами, тарифними ставками), а й доплати та надбавки, визначені трудовим договором, мають виплачуватися працівникам, незважаючи на дію воєнного стану.

Також продовжують діяти вимоги щодо мінімального розміру оплати праці. Тож розмір зарплати працівника за повністю виконану місячну норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати (на сьогодні — 6500 грн).

Окремо хотілося б зазначити про тих роботодавців, які за необхідності збільшують нормальну тривалість робочого часу до показників, установлених Законом № 2136, наприклад з 40 до 60 робочих годин на тиждень. І стосується це насамперед тих працівників, яким установлено місячний оклад, а не годинну тарифну ставку. Хоча для працівників бюджетних установ остання взагалі не застосовується. Так ось, у цьому випадку збільшення норми тривалості робочого часу не повинно позначитися на сумі основної заробітної плати працівників за місяць. Хоча працівники і будуть працювати більше, проте це не відобразиться на їх основній зарплаті.

У свою чергу, якщо роботодавець залишає діючі норми робочого часу (40 робочих годин на тиждень), то це не призводить до зменшення розміру основної зарплати порівняно з довоєнними часами.

У разі встановлення в установі меншої нормальної тривалості робочого часу та виконання норми праці оплата праці повинна здійснюватися в повному розмірі, тобто за повним окладом. Тож, наприклад, відпрацювавши встановлену йому норму часу, розраховану виходячи з 40 годинного робочого тижня, працівник повинен отримати основну зарплату в розмірі, що дорівнює окладу. Жодні пропорційні розрахунки не проводяться.

Зауважте: порядок виплати зарплати залишився незмінним. При цьому в ч. 2 ст. 10 Закону № 2136 передбачено, що роботодавець має вжити всіх можливих заходів для забезпечення реалізації права працівників на своєчасне отримання зарплати.

УВАГА!

У разі неможливості своєчасної виплати зарплати через бойові дії строк її виплати може бути відтермінований до моменту відновлення діяльності установи.

Такий припис містить ч. 4 ст. 10 Закону № 2136.

При цьому роботодавець звільняється від відповідальності за порушення зобов’язання щодо строків оплати праці, якщо доведе, що це порушення сталося внаслідок ведення бойових дій або дії інших обставин непереборної сили. Але пам’ятайте, що звільнення від відповідальності за порушення строків виплати зарплати не звільняє роботодавця від обов’язку її виплатити (абз. 2 ч. 3 ст. 10 Закону № 2136).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі