Теми статей
Обрати теми

Повідомлення про прийняття на роботу за ЦПД*: думка Мінекономіки

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Про те, що до постанови № 413** були внесені зміни, а її додаток із Повідомленням про прийняття на роботу працівника викладено в новій редакції, ми розповідали в статті «Нове Повідомлення про прийняття на роботу» // спецвипуск «ОП», 2022, № 2/1.

* Цивільно-правовий договір.

** Постанова КМУ «Про порядок повідомлення Державній податковій службі… про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту» від 17.06.2015 № 413.

Із цікавого: у табличній частині бланка Повідомлення було додано дві нові категорії осіб, які слід зазначати в графі «5. Категорія особи». Тож наразі маємо такі категорії:

• «1» — наймані працівники за основним місцем роботи;

• «2» — працівники за сумісництвом;

• «3» — гіг-спеціалісти за гіг-контрактом;

• «4» — працівники на підставі ЦПД.

Зауважимо, що постанова № 413 розроблена та затверджена на виконання ч. 3 ст. 24 КЗпП та ч. 1 ст. 23 Закону № 1667***. Це прямо зазначено в її вступній частині.

*** Закон України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» від 15.07.2021 № 1667-IX.

Частина 3 ст. 24 КЗпП зобов’язує роботодавця повідомити податківців про укладення трудового договору з працівником. Залежно від форми зайнятості (основне місце роботи/сумісництво), це категорії особи «1» — наймані працівники за основним місцем роботи та «2» — працівники за сумісництвом.

Частина 1 ст. 23 Закону № 1667 вимагає від резидента Дія Сіті повідомити податківців про укладення гіг-контракту до початку виконання робіт (надання послуг) гіг-спеціалістом. Для цього використовуємо категорію особи «3» — гіг-спеціалісти за гіг-контрактом.

Хто та коли повинен подавати Повідомлення на категорію «4» — працівники на підставі ЦПД?

Коментуючи зміни до постанови № 413, ми зробили висновки, що обов’язок подання Повідомлення на осіб, які виконують роботи (надають послуги) за ЦПД, наразі відсутній. Відповідальності за неподання Повідомлення на таких осіб немає.

Проте, звісно, цікаво знати думку офіційних органів з цього питання.

ДПСУ. Податківці в категорії 201.10 ЗІР зазначили, що вони тут ні до чого. За роз’ясненнями слід звертатися до Мінекономіки.

Із цим не посперечаєшся. Адже в ситуації з Повідомленням ДПСУ відведена роль «прийняв — передав далі».

Інформація, що міститься в Повідомленні, не залишається у податківців. Вона вноситься до реєстру страхувальників та реєстру застрахованих осіб відповідно до Закону про ЄСВ (див. постановляючу частину постанови № 413). Так було й раніше, так залишилось і після внесення останніх змін до постанови № 413.

Тож ми не стали даремно турбувати податківців, а відразу звернулися із запитом до Мінекономіки.

Мінекономіки. Що запитували в міністерства?

1. Чи повинні роботодавці подавати Повідомлення про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту на фізичних осіб, які виконують роботи (надають послуги) на підставі ЦПД, з якими не укладено трудові договори (контракти)?

2. Яких осіб слід відображати в Повідомленні про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту з категорією «4» — працівники на підставі цивільно-правових договорів? Яким нормативно-правовим актом передбачене таке подання та в які строки?

Що відповіло Мінекономіки? Що ані КЗпП, ані Законом № 1667, ані цивільним законодавством не передбачено обов’язку будь-якої із сторін цивільно-правового договору інформувати Державну податкову службу та її територіальні органи про його укладення, а також відповідальності за невчинення таких дій (див. лист Мінекономіки від 21.01.2022 № 4711-06/3082-07 «Щодо подання повідомлення про укладення цивільно-правових договорів»).

Тобто висновок Мінекономіки повністю збігається з думкою редакції.

Що стосується ноухау-формулювання на бланку Повідомлення «працівники на підставі ЦПД», то Мінекономіки слушно зазначило, що виходячи зі змісту ч. 3 ст. 1 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.92 № 2694-XII працівником є особа, яка працює згідно з трудовим договором (контрактом).

Разом із тим у листі, що коментується, Мінекономіки все ж таки говорить про доцільність подання Повідомлення на осіб, що виконують роботи (надають послуги) за ЦПД, та щодо яких підприємства (ФОП) є страхувальниками.

Чому? Тому що за допомогою таких дій, схоже, хочуть вирішити проблему оперативного надходження відомостей до реєстру застрахованих осіб Держреєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

А оскільки розробником цих змін було Мінсоцполітики, то саме до нього рекомендує звернутися Мінекономіки за роз’ясненнями щодо появи отих ЦПДшників на бланку Повідомлення.

Що ж, ми запит Мінсоцполітики направили. І майже блискавично отримали відповідь. Хочете знати яку? Що питання трудових відносин належать до компетенції Мінекономіки. Ось так ось. І я не я, і хата не моя.

А що думає з цього питання Держпраці?

Держпраці. Тут, схоже, поки що єдиної думки немає. Так, наприклад, Управління Держпраці в Закарпатській області* роз’яснило, що категорія «4 — працівники на підставі ЦПД» — для всіх страхувальників. ☺ Її запровадження дозволить виключити оформлення «заднім числом» ЦПД, до чого, буває, вдаються окремі недобросовісні роботодавці.

* uz.dsp.gov.ua/index.php/statti-interv-iu/1786-nabula-chynnosti-nova-forma-povidomlennia-pro-pryiniattia-pratsivnyka-na-robotu

А їх колеги з Головного Управління Держпраці в Одеській області** чомусь дійшли висновку, що про укладення ЦПД із фізособами зобов’язані повідомляти резиденти Дія Сіті.

** od.dsp.gov.ua/news/povidomlennia-pro-pryiniattia-pratsivnyka-na-robotu-za-onovlenoiu-formoiu/

Ось такий компот думок. Так що робити роботодавцям? Подавати чи ні Повідомлення про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту на осіб, з якими укладено ЦПД?

Наша думка не змінилася. Обов’язку такого у роботодавців сьогодні немає.

Строки, в які необхідно подати Повідомлення на осіб, що виконують роботи (надають послуги) за ЦПД, ніде не встановлені.

Відповідальності за неподання Повідомлення на осіб за ЦПД не передбачено.

Правильність усіх трьох висновків, перерахованих вище, підтвердило Мінекономіки в листі, що коментується. Отже, зрештою до такої самої думки дійде і Держпраці.

Але якщо ви, як і Мінекономіки, за доцільність подання Повідомлення на ЦПДшників, то рекомендуємо у графі «9. Номер наказу або розпорядження про прийняття на роботу/укладення гіг-контракту» зазначати номер ЦПД, а в графі «10. Дата видання наказу або розпорядження…» — дату договору. Адже, на відміну від трудового договору, ЦПД не оформлюють наказом/розпорядженням.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі