Теми статей
Обрати теми

«На перший-другий розрахуйся!», або Військовий облік жінок

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Як грім серед ясного неба в кінці грудня прогриміла новина — жінок більшості спеціальностей і професій візьмуть на військовий облік. Ким та коли було прийнято таке рішення і чи треба вже бігти у військкомат — усе розповімо в сьогоднішній статті.

Із чого все почалося

Обов’язок жінок ставати на військовий облік існує вже давно. У Законі № 2232* така норма була прописана ще в 1992 році. Проте ставати на військовий облік повинні були не всі жінки, а ті з них, хто мав спеціальність, зазначену в переліку, затвердженому Кабміном. На той момент це був Перелік № 711**.

* Закон України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.92 № 2232-XII.

** Перелік спеціальностей, по одержанні яких придатні до військової служби жінки перебувають на військовому обліку, затверджений постановою КМУ від 14.10.94 № 711.

Останній містив такі професії, як лікар, телефоніст, телеграфіст тощо. Багато які з них уже давно застаріли. Тому й хвилюватися з приводу взяття на військовий облік жінкам не доводилося.

Усе змінилося з настанням 2021 року, коли набрали чинності зміни, передбачені Законом України від 30.03.2021 № 1357-IX.

Цим документом повноваження із затвердження переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних, були передані від Кабміну до Міноборони.

І Міністерство не стало зволікати з корективами. Через декілька місяців з’явився новий Перелік № 313*** (набрав чинності 17.12.2021).

*** Перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних, затверджений наказом Міноборони від 11.10.2021 № 313.

І на відміну від Переліку № 711, він містить уже 35 професійних напрямів, кожен з яких має десятки окремих спеціальностей господарської діяльності.

Серед них: професіонали у сфері аудиту та бухгалтерського обліку, кваліфіковані бухгалтери, керівники фінансових, бухгалтерських та економічних підрозділів тощо.

Але є й хороші новини.

По-перше, Міноборони вже пообіцяло скоротити перелік військовозобов’язаних жінок.

По-друге, 28.12.2021 у Верховну Раду переданий законопроєкт № 6482, яким запропоновано ввести добровільне взяття на військовий облік жінок. А обов’язкове — залишити для жінок, які мають медичну спеціальність і професію.

Тому поки не варто перейматися — усе ще може змінитися. А якщо ні? Теж нічого страшного. Зараз розповімо чому.

До чого готуватися?

Передусім Міноборони планує реалізувати норми наказу № 313 до кінця 2022 року.

А це означає, що зараз бігти в терцентри комплектування та соціальної підтримки (колишні військкомати) не потрібно. В українок є ще цілий рік для того, щоб стати на військовий облік.

Більше того, протягом такого «перехідного» періоду жодного примусу і тим більше штрафів за ухилення від узяття на військовий облік не буде.

Але попереджаємо: надалі за таке порушення на жінку може бути накладений адмінштраф згідно зі ст. 210 КпАП — у розмірі від 850 до 1700 грн.

Більше того, за ухилення військовозобов’язаного від військового обліку після попередження, зробленого відповідним керівником терцентру, передбачений штраф згідно зі ст. 337 Кримінального кодексу — у розмірі від 5100 до 8500 грн або виправні роботи строком до одного року.

Тому радимо все ж приготуватися до взяття на облік жінкам, які:

1) мають спеціальність та/або професію, що потрапила в Перелік № 313 (ср. ).

Зверніть увагу: військово-облікова спеціальність визначається не лише дипломом, але й записом у трудовій книжці — досвідом роботи;

2) придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком (від 18 до 60 років).

Увага!

Узяття на військовий облік — це не призов на службу і не обов’язкова мобілізація.

Жінок, які перебувають на військовому обліку, можуть призвати на військову службу або залучити для виконання робіт із забезпечення оборони держави тільки у військовий час (!).

Нагадаємо: на сьогодні в Україні діє особливий період. Проте військового часу і військових дій в Україні офіційно немає.

У мирний час жінки можуть бути прийняті на військову службу і на службу у військовому резерві тільки в добровільному порядку (за контрактом) (ч. 12 ст. 1 Закону № 2232).

Як стати на облік

Міноборони стверджує: процес узяття на військовий облік жінок аналогічний до того, який проходять чоловіки.

Тобто жінкам доведеться:

• прийти до терцентру комплектування та соціальної підтримки за місцем реєстрації місця проживання й надати пакет документів (паспорт, документ про освіту, свідоцтва про народження дітей тощо);

• пройти військово-лікарську комісію (ВЛК);

• на підставі заяви про взяття на військовий облік і рішення ВЛК про придатність до проходження служби отримати військовий квиток.

Водночас ВСУ все ще опрацьовує алгоритм узяття на облік жінок. Планується його зробити максимально дистанційним.

Наприклад, замінити проходження ВЛК отриманням інформації про стан здоров’я жінки від сімейного лікаря. Тому поки чекаємо відповідних роз’яснень.

Що робити роботодавцеві

Незважаючи на те що Перелік № 313 набрав чинності ще 17.12.2021, підприємствам, установам та організаціям не варто квапитися і вже зараз вимагати:

• від працівниць — негайно відвідати терцентр комплектування та соціальної підтримки з метою взяття на військовий облік;

• від кандидаток на посаду — надати військовообліковий документ.

На цьому етапі роботодавцям достатньо скласти списки працівниць, посади яких на підприємстві відповідають професіям, зазначеним у Переліку № 313, і:

• повідомити таким працівницям про необхідність стати на військовий облік протягом 2022 року;

• надати такі списки в терцентр комплектування та соціальної підтримки (за необхідності).

Зверніть увагу, що протягом 2022 року роботодавців обіцяють не штрафувати за порушення ведення первинного військового обліку жінок.

Після того як строки та механізм узяття жінок на військовий облік будуть визначені, можливо, доведеться «посприяти» взяттю на облік жінок-працівниць, вести військовий облік військовозобов’язаних працівниць, а під час прийняття на роботу перевіряти в них наявність військово-облікових документів.

Пам’ятайте, що за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію передбачено адмінштраф на посадових осіб підприємства згідно зі ст. 2101 КпАП — у розмірі від 3400 до 5100 грн (за повторне порушення — від 5100 до 8500 грн).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі