Теми статей
Обрати теми

Цільова мобілізація: знайомимось

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Останні кілька днів Інтернет замайорів новиною: Кабмін передбачив цільову мобілізацію, вона вже стартує в Україні. Чи так усе, як пишуть у новинах? Давайте розбиратись.

Насправді поняття «цільова мобілізація» вже давно «живе» в законодавстві. Але раніше її могли проводити для ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного або природного характеру державного рівня та їх наслідків. Однак із 21 березня цього року вона також можлива у відбудовний період для ліквідації наслідків воєнних дій. Відтоді запрацювали зміни до ст. 83 КЦЗ*, внесені Законом України від 15.03.2022 № 2132-IX.

* Кодекс цивільного захисту України від 02.10.2012 № 5403-VI.

Також у КЦЗ розширено перелік завдань єдиної державної системи цивільного захисту населення. Така система діє у мирний час та в особливий період. Тож, крім основних завдань, тепер вона має ще й додаткові. І очолює їх перелік та сама цільова мобілізація для ліквідації наслідків ведення воєнних дій та надзвичайних ситуацій. Крім цього, серед додаткових завдань також передбачено:

ліквідацію наслідків воєнних дій у населених пунктах та на територіях, що зазнали впливу засобів ураження;

— вжиття заходів для відновлення об’єктів критичної інфраструктури сфери життєзабезпечення населення;

— залучення до ліквідації наслідків ведення воєнних дій та надзвичайних ситуацій міжнародної допомоги;

— визначення населених пунктів та районів, що потребують проведення гуманітарного розмінування, маркування небезпечних ділянок, проведення очищення (розмінування) територій.

До речі, гуманітарне розмінування зовсім не має на меті залучення непідготовлених цивільних осіб на волонтерських засадах. Просто, на відміну від військового, воно передбачає комплексний огляд усієї території, де тривали бойові дії, визначення небезпечних районів, виявлення забруднених вибухонебезпечними предметами ділянок та їх очищення. Після цього місцевість стає повністю придатною для використання. Таке розмінування проводять як спеціалізовані державні, так і неурядові організації, а також комерційні компанії, військові підрозділи та міжнародні організації.

Услід за КЦЗ додаткові завдання прописали і в Положенні про єдину державну систему цивільного захисту**. Ось тут уже в гру вступив Кабмін. І саме про цю зміну говорять портали новин. До речі, вона набрала чинності з 13.05.2022 (дня офіційного опублікування постанови КМУ від 07.05.2022 № 545).

** Положення про єдину державну систему цивільного захисту, затверджене постановою КМУ від 09.01.2014 № 11.

Важливий момент: перелічені додаткові завдання діють у відбудовний період. Що це за період такий? Чіткого визначення законодавство не містить. Але виходячи, зокрема, із норм Закону про мобілізацію*** можна зрозуміти: він настає після закінчення воєнних дій і частково належить до особливого періоду.

*** Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.93 № 3543-XII.

На жаль, війна за нашу свободу і незалежність триває. Але відбудова пошкоджених територій вже починається.

Перелік заходів відбудовного періоду після закінчення воєнних дій та строки їх проведення визначає Кабмін (ст. 12 Закону про мобілізацію).

Звісно, ми розуміємо, що багатьох цільова мобілізація лякає та викликає багато запитань:

— чи торкнеться вона лише військовозобов’язаних або перелік буде ширший?

— на який строк будуть мобілізувати?

— чи зберігати роботодавцям середній заробіток за «цільовомобілізованими» працівниками?

Але наразі жодної конкретики немає.

Проте можемо заспокоїти. Цільова мобілізація проводиться в порядку, визначеному Законом про надзвичайний стан**** та іншими нормативно-правовими актами (ст. 83 КЦЗ). А ч. 2 ст. 17 згаданого Закону передбачає, що цільова мобілізація може здійснюватись для ліквідації особливо тяжких надзвичайних ситуацій у мирний час. Обсяги і строк проведення такої мобілізації визначаються в Указі Президента України про введення надзвичайного стану.

**** Закон України «Про правовий режим надзвичайного стану» від 16.03.2000 № 1550-III.

Отже, для оголошення такої мобілізації маємо дочекатись, поки закінчиться воєнний стан або ж будуть внесені зміни до Закону про надзвичайний стан. Тоді Президент зможе видати відповідний Указ.

У будь-якому разі цільову мобілізацію будуть проводити на основі плану. У ньому мають передбачити організаційні, фінансові, правові та інші заходи, необхідні для забезпечення функціонування сил цивільного захисту в період цільової мобілізації.

Тож наразі віримо в нашу перемогу та з нетерпінням її чекаємо. Слава Україні!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі