№10

Оплата праці, травень, 2022/№ 10 Інші номери журналу ›
  • Цільова мобілізація: знайомимось Останні кілька днів Інтернет замайорів новиною: Кабмін передбачив цільову мобілізацію, вона вже стартує в Україні. Чи так усе, як пишуть у новинах? Давайте розбиратись.
  • Щодо збереження гарантій за працівником, призваним на військову службу під час призупинення дії трудового договору Лист від 10.05.2022 № 4711-06/23239-07
  • Призупинення & мобілізація: чи зберігати «середню»? Працівника установи, з яким призупинено дію трудового договору, мобілізували до лав Збройних Сил України. Чи зберігати за ним середній заробіток? Якщо так, то за чий рахунок проводити його виплату? Відповіді на ці запитання надали фахівці Мінекономіки в листі від 10.05.2022 № 4711-06/23239-07*. Розглянемо їх.
  • Компенсація: виплата зарплатних боргів у травні 2022 року Якщо роботодавець вчасно не виплатив працівникам зарплату, то він зобов’язаний при виплаті такої заборгованості нарахувати і виплатити компенсацію.
  • Зміни в Порядку № 100: новації при розрахунку середньої зарплати Чергові зміни внесені Урядом до порядку розрахунку середньої зарплати. Вони стосуються розрахунку відпускних та середньої виходячи з двомісячного періоду працівникам, чиї дані про зарплату були втрачені через війну. Крім того, підкориговано порядок включення премій у розрахунок середньої. Про це і поговоримо в статті.
  • Премії при розрахунку середньої за Порядком № 100: квітневі зміни Змінами, які внесені у квітні до Порядку № 100, передбачене обмеження при врахуванні премій для обчислення середньої зарплати. Якщо період, за який нарахована премія, відпрацьований частково, то така премія враховується при обчисленні середньої зарплати в межах її фактично нарахованої суми. Давайте детально розберемо, як це працює.
  • Ураховуємо місячну премію в розрахунок відпускних Премія, яка нараховується місяць у місяць (у поточному місяці за результатами роботи в цьому місяці), не викликає запитань. Адже вона не потребує додаткових розрахунків і враховується в розрахунок середньої зарплати в повній сумі. Премія, яка нараховується в поточному місяці за попередній місяць, має певні нюанси включення в розрахунок середньої, в тому числі на фоні квітневих змін до Порядку № 100. Пояснимо на прикладі.
  • Премія за квартал: враховуємо при обчисленні середньої У попередніх статтях цього номера ми розібрали зміни, внесені до Порядку № 100 в частині включення премій у розрахунок середньої зарплати. Зараз розглянемо на прикладах, як враховувати квартальну премію при розрахунку середньої зарплати виходячи з двомісячного розрахункового періоду та відпускних.
  • Враховуємо річну премію в розрахунок середньої зарплати Загальні правила врахування премії у світлі квітневих змін ми розглянули в попередніх публікаціях цього номера. У цій статті на прикладі розберемо ситуацію врахування річної премії в розрахунку середньої зарплати, якщо рік, за який вона нарахована, відпрацьований не повністю.
  • Розрахунок середньої при втраті даних про зарплату Працівник установи йде у відпустку з 30 травня 2022 року. Розрахунковий період для обчислення відпускних: травень 2021 року — квітень 2022 року. У розрахунковому періоді щомісяця працівнику нараховувалася премія за попередній місяць роботи. А також у грудні 2022 року була нарахована річна премія. Оклад працівника — 5265 грн. Із 1 березня по 30 квітня працівник перебував у простої, який оплачений з розрахунку 2/3 окладу. Також до відпустки йому буде нарахована матеріальна допомога в розмірі середньої зарплати. Розрахунковий період для її обчислення: березень 2022 року — квітень 2022 року. У розрахунковому періоді втрачені дані про нараховану зарплату за травень 2021 року — березень 2022 року через бойові дії. На момент нарахування відпускних ці дані не відновлено. Але інформацію про нарахований заробіток працівника за 2021 рік отримано з Реєстру застрахованих осіб, який формується на підставі Об’єднаного звіту. За 1 квартал 2022 року Об’єднаний звіт не подавався. Чи можна в такому разі вважати дані про нараховану зарплату втраченими? Чи треба використати відомості про зарплату з Реєстру застрахованих осіб при нарахуванні середньої зарплати?
  • Звільнення «за скороченням»: чи є особливості для воєнного стану? Чи можна під час воєнного стану проводити скорочення штату або чисельності працівників? Якщо так, то чи потрібно повідомляти працівників про майбутнє скорочення?
  • Вихідна допомога: як визначити розмір? Розмір вихідної допомоги залежить від підстав, за якими припиняється трудовий договір, та розміру середнього заробітку працівника. У цій статті розберемо кожен із зазначених факторів.
  • Сумісник відпрацював один день та захворів: як рахувати лікарняні Працівник — зовнішній сумісник відпрацював один день і пішов на лікарняний. Як розрахувати середню заробітну плату? І чи потрібна для цього довідка з основного місця роботи?
  • Працівник захворів за кордоном: що з лікарняним? Багато українців зараз перебувають за кордоном. Чимало з них продовжують працювати дистанційно. Стреси, незвичний клімат і їжа… Усе це може похитнути імунітет. Що робити, якщо ваш працівник захворів за кордоном? Сьогодні розберемо можливі ситуації та алгоритм дій.
  • Індексація стипендій: що враховувати у 2022 році? Із 01.01.2022 були підвищені розміри стипендій. Не слід забувати, що такий вид доходу є об’єктом індексації. У цій статті розглянемо особливості проведення індексації стипендій у 2022 році.
  • Як стати на облік до Центру зайнятості Російська агресія проти України призвела до того, що багато громадян нашої країни втратили роботу. Поряд із цим скоротилася кількість вакансій. Знайти нове місце роботи вдається не всім, і кількість безробітних осіб поступово збільшується. Тому законодавець вирішив максимально спростити процедуру реєстрації безробітних. Ці зміни вже працюють. Тож давайте розбиратися.
  • «Оздоровчі» і «соцпобут»: чи можна надати допомогу під час війни? Багатьох турбує запитання: чи можна виплачувати допомогу на оздоровлення в період воєнного часу? Таке ж запитання виникає і щодо допомоги на вирішення соціально-побутових питань. Наша стаття надасть вам відповіді.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі