Теми статей
Обрати теми

Художник-реставратор музею: чи є право на «вислужну» доплату?

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Художник-реставратор обласного художнього музею (комунальна форма власності) працює у закладі з 18.11.2019. Чи має право зазначений працівник на доплату за вислугу років? Якщо так, то з якої дати йому слід установити таку доплату?

Коло отримувачів

Право на доплату за вислугу років для працівників музеїв закріплено в абз. 8 ч. 2 ст. 28 Закону № 249*. Конкретний механізм установлення такої доплати наведено у Порядку № 82**.

* Закон України «Про музеї та музейну справу» від 29.06.95 № 249/95-ВР.

** Порядок виплати доплати за вислугу років працівникам державних і комунальних музеїв, затверджений постановою КМУ від 22.01.2005 № 82.

Доплата за вислугу років установлюється музейним працівникам, які працюють у державних та комунальних музеях усіх видів, у тому числі історико-культурних заповідниках, музеях-заповідниках, музеях просто неба, меморіальних музеях-садибах (п. 1 Порядку № 82).

Для виникнення права на «вислужну» доплату вони повинні працювати у зазначених закладах на посадах, які передбачають здійснення культурно-освітньої та науково-дослідної діяльності, пов’язаної з комплектуванням музейних зібрань, експозиційною, фондовою, видавничою, реставраційною роботою.

Перелік таких посад затверджено постановою № 82*. Зауважимо, що в цьому Переліку зазначено посаду художника-реставратора. Тому такий працівник має право на отримання доплати за вислугу років.

* Постанова КМУ «Про реалізацію окремих положень частини другої статті 28 Закону України «Про музеї та музейну справу» від 22.01.2005 № 82.

Однак лише самої наявності посади у відповідному переліку недостатньо для того, щоб отримати «вислужну» доплату. Ще однією важливою умовою для її встановлення є набуття працівником необхідного стажу.

Стаж для доплати

Періоди роботи, що включають до стажу для виплати доплати за вислугу років, наведено в п. 3 Порядку № 82. До них належить:

— час роботи в музеях України, колишнього Союзу РСР на посадах, зазначених у переліку посад, затверджених постановою № 82;

— відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком;

— час, відведений на підвищення кваліфікації, з відривом від роботи, якщо працівник до і після періоду підвищення кваліфікації працював у музеї;

— строкова військова служба, у разі, коли працівник до призову на військову службу працював у музеї та протягом трьох місяців після звільнення з військової служби (без урахування часу проїзду на постійне місце проживання) був прийнятий на роботу в музей;

— час, коли працівник фактично не працював, але за ним згідно із законодавством зберігалися місце роботи, посада та зарплата повністю або частково.

Стаж, який дає право на одержання доплати за вислугу років, визначається на підставі трудової книжки (у разі наявності) або відомостей про трудову діяльність із реєстру застрахованих осіб Держреєстру загальнообов’язкового державного соцстрахування.

Розмір доплати

Розмір доплати за вислугу років працівникам музеїв установлюється у відсотках до посадового окладу. Відсоткові значення розміру цієї доплати наведені у таблиці нижче.

Розміри доплати за вислугу років для працівників музеїв

Стаж роботи

Розмір доплати, %

від посадового окладу

Понад 3 роки

10

Понад 10 років

20

Понад 20 років

30

Нюанси встановлення

Наведемо декілька важливих особливостей, які стосуються порядку встановлення та виплати доплати за вислугу років працівникам музеїв:

1) доплата обчислюється виходячи з посадового окладу працівника без урахування інших доплат і надбавок;

2) нарахування та виплата доплати проводиться щомісяця за фактично відпрацьований час у межах коштів, передбачених на оплату праці;

3) особам, які працюють за сумісництвом, доплата не встановлюється;

4) у разі виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників доплата обчислюється з посадового окладу за основною посадою (місцем роботи);

5) доплата враховується під час обчислення середнього заробітку, який зберігається за працівниками на час відпустки, за період тимчасової непрацездатності та в інших випадках.

Точка відліку

Працівникам, у яких право на одержання або підвищення розміру «вислужної» доплати виникло протягом календарного місяця, доплата встановлюється з початку наступного місяця. Така умова зазначена у п. 7 Порядку № 82.

У ситуації, що розглядається, станом на 18 листопада 2022 року стаж роботи працівника у музеї складе понад 3 роки. Відповідно з 1 грудня 2022 року йому потрібно встановити доплату за вислугу років у розмірі 10 % посадового окладу.

Виплату доплати за вислугу років здійснюють на підставі наказу керівника музею. У разі виникнення права на доплату або у разі настання права на неї у більшому відсотковому розмірі видається наказ про виплату доплати окремо за кожним працівником.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі