Теми статей
Обрати теми

Працівнику встановлено інвалідність: з якої дати змінюється ставка ЄСВ?

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Працівникові підприємства 09.11.2022 встановлена інвалідність III групи. Довідка до акта огляду в МСЕК надана ним 14.11.2022. З якої дати нараховувати ЄСВ за ставкою 8,41 %?

Як підтвердити право?

У загальному випадку ЄСВ на заробітну плату, лікарняні і допомогу по вагітності та пологах, які були нараховані працівникам, обчислюється за ставкою 22 % (п. 1 ч. 1 ст. 7, абз. 1 ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ*).

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.

Що стосується працівників з інвалідністю, то для нарахування ЄСВ на вищезазначені виплати застосовується пільгова ставка 8,41 % (ч. 13 ст. 8 Закону про ЄСВ).

Підтвердженням того, що працівникові встановлена інвалідність, є засвідчена копія довідки до акта огляду в медико-соціальній експертній комісії (далі — МСЕК) про встановлення групи інвалідності.

Зауважимо, що на період дії воєнного стану та протягом шести місяців після його припинення (скасування) МСЕК мають забезпечувати проведення експертизи за направленням лікарсько-консультативної комісії (далі — ЛКК) незалежно від місця реєстрації, проживання чи перебування громадян, які звертаються для встановлення групи інвалідності.

У разі коли особа, що звертається для встановлення інвалідності, не може прибути на огляд до МСЕК, така комісія може приймати рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення ЛКК закладу охорони здоров’я (п. 1 постанови № 225*).

* Постанова КМУ «Деякі питання порядку проведення медико-соціальної експертизи на період дії воєнного стану на території України» від 08.03.2022 № 225.

З якої дати діє пільгова ставка?

Нарахування ЄСВ за ставкою 8,41 % здійснюється роботодавцями з дати встановлення групи інвалідності, але не раніше отримання і завірення копії довідки до акта огляду в МСЕК, і закінчується датою припинення інвалідності (п.п. 5 п. 2 розд. III Інструкції № 449*).

* Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена наказом Мінфіну від 24.05.2015 № 449.

Копія довідки засвідчується словами «Згідно з оригіналом», ставиться назва посади, особистий підпис особи, що засвідчує копію, її ініціали і прізвище, дата засвідчення копії.

ВАЖЛИВО!

До дати отримання і засвідчення довідки до акта огляду в МСЕК і після дати припинення інвалідності ЄСВ нараховується у розмірі 22 % визначеної бази нарахування.

Отже, в описаному випадку все залежить від того, коли була засвідчена копія довідки. Припустимо, що копія засвідчена у день надання — 14.11.2022. Саме із цієї дати ЄСВ слід нараховувати за ставкою 8,41 %. У свою чергу, з 01.11.2022 по 13.11.2022 роботодавець зобов’язаний нарахувати ЄСВ за ставкою 22 %.

Чи платити ЄСВ з МЗП?

Вимогу про сплату ЄСВ з мінімальної заробітної плати (далі — МЗП) зобов’язаний виконувати роботодавець за основним місцем роботи працівника, на доходи якого він нараховує ЄСВ за ставкою 22 % (абз. 2 ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ).

Якщо до бази нарахування ЄСВ працівника з інвалідністю застосовується пільгова ставка ЄСВ 8,41 %, то єдиний внесок нараховується на його фактичну базу нарахування. Вимога про сплату ЄСВ з фактичної бази нарахування ЄСВ, але не нижче МЗП тут не працює (п.п. 6 п. 2 розд. III Iнструкції № 449).

А як бути, якщо працівник надав копію довідки до акта огляду в МСЕК не з першого робочого числа місяця, зокрема як у випадку, що розглядається? Чи потрібно підприємству виконувати вимогу про сплату ЄСВ з МЗП за листопад 2022 року?

Ні, не потрібно! Якщо працівник надав копію довідки до акта огляду в МСЕК про встановлення групи інвалідності не з першого робочого дня звітного місяця, вимогу про сплату ЄСВ з МЗП цього місяця виконувати не треба.

УВАГА!

Підприємство у зазначеному випадку нараховує ЄСВ на фактично нарахований дохід (див. роз’яснення в підкатегорії 201.04.01 ЗIР).

Детальніше про правила, коли потрібно виконувати вимогу про сплату ЄСВ з МЗП, а також винятки з цих правил читайте у статті «ЄСВ з МЗП: грудневі «точки дотику» // «Оплата праці», 2021, № 24.

Що показувати у звітності?

У графі 08 Д1 Податкового розрахунку роботодавець зазначає той код категорії застрахованої особи (далі — КЗО), який відповідає виду доходу з урахуванням пільгової ставки ЄСВ. Перелік КЗО наведено у додатку 1 до Порядку № 4*.

* Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затверджений наказом МФУ від 13.01.2015 № 4.

Так, підприємство, яке нараховує на доходи працівника з інвалідністю ЄСВ за ставкою 8,41 %, у графі 08 Д1 відображає:

— суму заробітної плати — з КЗО «2»;

— суму лікарняних — з КЗО «36»;

— суму допомоги по вагітності та пологах — з КЗО «43».

Інші графи Д1 заповнюються в загальному порядку. Тут без особливостей.

Що стосується заповнення додатка 4ДФ Податкового розрахунку, то тут від інших працівників особи з інвалідністю відрізнятися будуть лише ознакою податкової соціальної пільги в графі 9, якщо, звісно, вони мають на неї право:

— «02» — у розмірі, що дорівнює 150 % суми пільги, визначеної в ознаці «01» (п.п. 169.1.3 ПКУ);

— «03» — у розмірі, що дорівнює 200 % суми пільги, визначеної в ознаці «01» (п.п. 169.1.4 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі