Теми статей
Обрати теми

Директор-іноземець: яку зарплату йому платити?

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Директор підприємства є іноземцем. Він має посвідку на постійне проживання. Яку мінімальну зарплату можна йому встановити?

Загальні правила

Чому виникає таке запитання? Невже іноземці мають якісь привілеї щодо оплати праці? Дійсно, так і є.

Але «закручено» все навколо документа, без якого більшість іноземців не можуть працювати в Україні — дозволу на застосування їх праці.

Відповідно до припису ч. 1 ст. 42 Закону про зайнятість* роботодавці мають право на застосування праці іноземців та осіб без громадянства на території України на підставі дозволу, який видає територіальний орган Служби зайнятості.

* Закон України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 № 5067-VI.

Важливою умовою для отримання дозволу є встановлення зарплати у мінімальних розмірах, зазначених у ч. 3 ст. 421 Закону про зайнятість:

1) п’ять МЗП — іноземцям та особам без громадянства — найманим працівникам у громадських об’єднаннях, благодійних організаціях та закладах освіти, визначених у ст. 34, 36, 37, 39, 41, 43, 48 Закону про освіту**;

2) десять МЗП — для всіх інших категорій найманих працівників.

** Закон України «Про освіту» від 05.09.2017 № 2145-VIII.

Звісно, є винятки — ситуації, коли обмежувати зарплату не потрібно. Це стосується обмеженого кола осіб (особливих категорій іноземців та осіб без громадянства), зазначених у ч. 2 ст. 421 Закону про зайнятість:

1) іноземні високооплачувані професіонали;

2) засновники та/або учасники, та/або бенефіціари (контролери) юридичної особи, створеної в Україні;

3) випускники університетів, що входять до першої сотні у світових рейтингах університетів, відповідно до переліку, визначеного Кабінетом Міністрів України;

4) іноземні працівники творчих професій;

5) іноземні ІТ-професіонали;

6) гіг-спеціалісти.

Але, насправді, все набагато простіше. Приписом ч. 6 ст. 42 Закону про зайнятість передбачено перелік осіб, працевлаштувати яких можна без дозволу. І на першому місці серед них — іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають в Україні.

Документом, що підтверджує право іноземця чи особи без громадянства на постійне проживання в Україні, є посвідка на постійне проживання.

Саме цей документ має директор юрособи у описаній в запитанні ситуації. Тобто він є іноземцем, для працевлаштування якого не потрібен дозвіл. А отже, і обмежувати його зарплату мінімум у п’ять або десять МЗП немає потреби.

Тож у цьому випадку слід дотримуватись загального мінімального обмеження: зарплата директора-іноземця має становити не менше законодавчо встановленої МЗП. На сьогодні її розмір складає 6700 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі