Темы статей
Выбрать темы

Директор-іноземець: яку зарплату йому платити?

Жиленко Екатерина, эксперт по оплате труда и трудовым отношениям
Директор підприємства є іноземцем. Він має посвідку на постійне проживання. Яку мінімальну зарплату можна йому встановити?

Загальні правила

Чому виникає таке запитання? Невже іноземці мають якісь привілеї щодо оплати праці? Дійсно, так і є.

Але «закручено» все навколо документа, без якого більшість іноземців не можуть працювати в Україні — дозволу на застосування їх праці.

Відповідно до припису ч. 1 ст. 42 Закону про зайнятість* роботодавці мають право на застосування праці іноземців та осіб без громадянства на території України на підставі дозволу, який видає територіальний орган Служби зайнятості.

* Закон України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 № 5067-VI.

Важливою умовою для отримання дозволу є встановлення зарплати у мінімальних розмірах, зазначених у ч. 3 ст. 421 Закону про зайнятість:

1) п’ять МЗП — іноземцям та особам без громадянства — найманим працівникам у громадських об’єднаннях, благодійних організаціях та закладах освіти, визначених у ст. 34, 36, 37, 39, 41, 43, 48 Закону про освіту**;

2) десять МЗП — для всіх інших категорій найманих працівників.

** Закон України «Про освіту» від 05.09.2017 № 2145-VIII.

Звісно, є винятки — ситуації, коли обмежувати зарплату не потрібно. Це стосується обмеженого кола осіб (особливих категорій іноземців та осіб без громадянства), зазначених у ч. 2 ст. 421 Закону про зайнятість:

1) іноземні високооплачувані професіонали;

2) засновники та/або учасники, та/або бенефіціари (контролери) юридичної особи, створеної в Україні;

3) випускники університетів, що входять до першої сотні у світових рейтингах університетів, відповідно до переліку, визначеного Кабінетом Міністрів України;

4) іноземні працівники творчих професій;

5) іноземні ІТ-професіонали;

6) гіг-спеціалісти.

Але, насправді, все набагато простіше. Приписом ч. 6 ст. 42 Закону про зайнятість передбачено перелік осіб, працевлаштувати яких можна без дозволу. І на першому місці серед них — іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають в Україні.

Документом, що підтверджує право іноземця чи особи без громадянства на постійне проживання в Україні, є посвідка на постійне проживання.

Саме цей документ має директор юрособи у описаній в запитанні ситуації. Тобто він є іноземцем, для працевлаштування якого не потрібен дозвіл. А отже, і обмежувати його зарплату мінімум у п’ять або десять МЗП немає потреби.

Тож у цьому випадку слід дотримуватись загального мінімального обмеження: зарплата директора-іноземця має становити не менше законодавчо встановленої МЗП. На сьогодні її розмір складає 6700 грн.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше