Теми статей
Обрати теми

Допомога у розмірі 10 пенсій: чи виплачувати бібліотекарю ЗСО?

Гаращук Ольга, завідувач відділу вищої школи і науки ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Чи зараховується час роботи на посаді бібліотекаря школи до спеціального стажу, що дає право на отримання допомоги у розмірі десяти пенсій? Бібліотека є структурним підрозділом закладу загальної середньої освіти (далі — ЗСО).

Кому виплачується?

У п. 71 Прикінцевих положень Закону про пенсійне страхування* встановлено, що грошова допомога у розмірі десяти місячних пенсій виплачується особам, які:

— на день досягнення пенсійного віку працювали в закладах та установах державної / комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пп. «е» — «ж» ст. 55 Закону про пенсійне забезпечення**,

— мають страховий стаж на таких посадах: для чоловіків — 35 років, для жінок — 30 років;

— до цього не отримували будь-яку пенсію, при призначенні пенсії за віком.

* Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 № 1058-IV.

** Закон України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.91 № 1788-XII.

Розмір «пенсійної» допомоги визначається виходячи із розміру пенсії на день її призначення, і вся сума такої допомоги не оподатковується.

Виплата грошової допомоги здійснюється за рахунок коштів держбюджету

Аналогічні умови виплати грошової допомоги передбачені у п. 5 Порядку № 1191*. Водночас у п. 7 цього Порядку додатково зазначено, що виплата допомоги здійснюється органами ПФУ одноразово та одночасно з першою виплатою пенсії за віком.

* Порядок обчислення стажу, що дає право на призначення грошової допомоги та її виплати, затверджений постановою КМУ від 23.11.2011 № 1191.

Що включається до стажу?

До страхового стажу, що визначає право на виплату грошової допомоги, зараховуються періоди роботи (п. 2 Порядку № 1191):

— в закладах та установах державної та комунальної форми власності;

— на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до п. «е» ст. 55 Закону про пенсійне забезпечення, що передбачені Переліком № 909*.

* Перелік закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затверджений постановою КМУ від 04.11.93 № 909.

До Переліку № 909 віднесено посади завідуючих та бібліотекарів бібліотек галузі освіти, що мають статус юридичної особи відповідно до чинного законодавства

Оскільки шкільні бібліотеки є структурними підрозділами ЗСО і не мають статусу юридичної особи, то періоди роботи на посадах завідуючих бібліотек та бібліотекарів не зараховуються до спецстажу, що дає право на пенсію за вислугу років. Аналогічні роз’яснення з цього приводу надає ПФУ у листі від 12.07.2021 № 2800-050101-1/33130).

Відповідно час роботи на посаді бібліотекаря ЗСО на дає право на отримання грошової допомоги при виході на пенсію у розмірі десяти місячних пенсій.

Висновки

  • Для того щоб отримати грошову допомогу у розмірі 10 пенсій, потрібно мати спеціальний стаж у відповідних закладах та установах на чітко визначених посадах.
  • Стаж роботи на посаді бібліотекаря ЗСО не зараховується до спецстажу, що дає право на пенсію за вислугу років та виплату грошової допомоги при виході на пенсію.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі