№15

Оплата праці, серпень, 2023/№ 15 Інші номери журналу ›
  • Норма робочого часу для серпня 2023 року Під час воєнного стану немає святкових та неробочих днів. Як зазначений факт впливає на норму тривалості робочого часу у серпні 2023 року? Розглянемо найпопулярніший графік роботи — п’ятиденка з двома вихідними днями у суботу та неділю.
  • Які лікарі матимуть право формувати медвисновки МОЗ своїм наказом від 05.06.2023 № 1012 (далі — наказ № 1012) вніс зміни до Порядку № 1066* та Порядку № 2136**, тим самим окресливши перелік лікарів, які матимуть право формувати медвисновки про тимчасову непрацездатність та медвисновки про народження. Хто ці щасливчики, розкажемо далі.
  • Виплата відпускних після початку відпустки Чи можна виплачувати працівнику відпускні вже після початку відпустки в строки для виплати зарплати? Якщо так, то як це треба оформити?
  • Бронювання працівників: і знову зміни Останнім часом уряд серйозно взявся за удосконалення процедури бронювання працівників. Це ж зрозуміло, адже бронювання — це законний спосіб для працівників — уникнути мобілізації, а для роботодавців — зберегти свій кадровий потенціал. Тож сьогодні — про чергове оновлення в цій процедурі.
  • Грошова допомога до відпустки: як визначити розрахунковий період? Держслужбовець йде у щорічну відпустку тривалістю 14 календарних днів 01.09.2023 з виплатою грошової допомоги на оздоровлення у розмірі середньомісячної зарплати. Виплату відпускних та допомоги плануємо провести у серпні. Як правильно визначити розрахунковий період для обчислення суми грошової допомоги?
  • Допомога у розмірі 10 пенсій: чи виплачувати бібліотекарю ЗСО? Чи зараховується час роботи на посаді бібліотекаря школи до спеціального стажу, що дає право на отримання допомоги у розмірі десяти пенсій? Бібліотека є структурним підрозділом закладу загальної середньої освіти (далі — ЗСО).
  • Забули перевести працівника в Д5: виправляємось Працівника було переведено з однієї посади на іншу в травні 2023 року. Таке переведення не відобразили в додатку Д5 за 2 квартал 2023 року. Як виправитися?
  • Дитині виповнилось 18: як стягувати аліменти в цьому місяці? Працівник платить аліменти на неповнолітнього сина. На підставі виконавчого листа щомісяця утримують ¼ з його зарплати. 10.08.2023 сину виповниться 18 років. Як правильно визначити суму аліментів за серпень?
  • Приймаємо на роботу на 0,25 ставки: документальне оформлення Як правильно оформити трудові відносини із працівником для роботи на 0,25 ставки? Чи потрібна заява від працівника, наказ тощо?
  • Відпускні на межі розрахункового періоду: як розрахувати лікарняні Працівник захворів 12 червня 2023 року. У останньому місяці розрахункового періоду (червень 2022 — травень 2023 року) йому були нараховані «перехідні» відпускні за період з 12 травня по 4 червня 2023 року. Яку суму треба включити до розрахунку середньоденної зарплати: усю суму відпускних чи ту суму відпускних, яка припадає на дні відпустки за травень?
  • Простій та призупинення: чи можна відтермінувати атестацію? Як визначати строки чергової атестації педагогічних працівників з урахуванням часу їх простою, призупинення трудових відносин в умовах воєнного стану та враховуючи введення з 1 вересня 2023 року нового положення про атестацію?
  • Медсестра терцентру: чи є право на додаткову відпустку? У територіальному центрі соціального обслуговування (далі — терцентр) функціонує відділення денного перебування. У ньому працює медична сестра. Чи має право така працівниця на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці?
  • Сумісництво під час призупинення ТД: розраховуємо лікарняні Працівникові відкрито лікарняний 30.06.2023. Як правильно розрахувати лікарняні, якщо в розрахунковому періоді з ним було призупинено трудовий договір (далі — ТД) з 01.09.2022 по 28.02.2023. Крім того, з 01.12.2022 по 28.02.2023 він працював за сумісництвом на іншому підприємстві.
  • Оновлені святкові дати: 11 друзів бухгалтера Нещодавно Законом № 3258* було оновлено перелік святкових та неробочих днів. Їх знову 11. Але деякі вже не ті, що були раніше.
  • Класифікатор професій: аналізуємо Зміну № 12 Класифікатор професій знов оновили. Давайте розбиратися, що змінили на цей раз і як бути з цим новим «щастям» роботодавцям.
  • Працівник-новачок: як оплатити відрядження Працівника прийняли на роботу 01.07.2023. А вже з 24 по 26 липня 2023 року його направили у відрядження. Як оплатити час службової поїздки, якщо за умовами трудового договору працівнику виплачується, крім окладу, ще й щомісячна премія, яка нараховується місяць у місяць?
  • Працівник суміщає посади: як оплатити відрядження На працівника підприємства, який вже займає посаду «логіст», покладено обов’язки за посадою «водій автотранспортного засобу» у порядку суміщення посад. За це йому встановлена доплата. Крім того, кожен місяць такого працівника направляють у відрядження. Як у такому випадку розраховувати доплату за суміщення посад та оплачувати дні службової поїздки?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі