Теми статей
Обрати теми

Дитині виповнилось 18: як стягувати аліменти в цьому місяці?

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Працівник платить аліменти на неповнолітнього сина. На підставі виконавчого листа щомісяця утримують ¼ з його зарплати. 10.08.2023 сину виповниться 18 років. Як правильно визначити суму аліментів за серпень?

Для початку нагадаємо: суд може визначити розмір аліментів або в частці від доходу платника, або в твердій сумі (ст. 183 та 184 СКУ*). Водночас ст. 182 встановлено мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину, який не може бути меншим за 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Конкретні суми для 2023 року наводимо у таблиці нижче.

* Сімейний кодекс України від 10.01.2002 № 2947-III.

Мінімальні обмеження розмірів аліментів на 2023 рік

Показник

Дитина

до 6 років

Дитина

від 6 до 18 років

Дитина

від 18 до 23 років

Мінімальний гарантований розмір, грн (50 % прожитмінімуму)

1136,00

1416,50

1342,00

Мінімальний рекомендований розмір, грн (100 % прожитмінімуму)

2272,00

2833,00

2684,00

Тепер переходимо до нашого запитання: в якій сумі утримувати аліменти в місяці досягнення дитиною повноліття?

Одразу скажемо:

законодавство не містить прямої відповіді на це запитання

Тож доведеться аналізувати та інтерпретувати законодавство.

Загальне правило установлено ч. 3 ст. 77 СКУ: аліменти сплачуються щомісячно. За взаємною згодою аліменти можуть бути сплачені наперед.

Якщо аліменти стягують за рішенням суду, то слід керуватись нормами Інструкції № 512*. З її норм випливає, що платник аліментів сплачує щомісячний аліментний платіж.

* Інструкція з організації примусового виконання рішень, затверджена наказом Мін’юсту від 02.04.2012 № 512/5.

Чи достатньо цього, щоб стверджувати: платити аліменти слід за повний місяць? Вважаємо, що ні. У наведених вище нормах йдеться лише про строки та систематичність сплати аліментів.

Аналізуємо далі. Відповідно до положень ч. 1 ст. 180 СКУ батьки зобов’язані утримувати дитину ДО досягнення нею повноліття. Згідно зі ст. 6 СКУ особа є дитиною до досягнення повноліття: малолітньої — до 14 років, неповнолітньої — з 14 до 18 років. А відповідно повноліття настає у 18 років.

Тому за загальним правилом аліменти стягують до настання 18-річчя. Звісно, є винятки. Зокрема, якщо діти потребують матеріальної допомоги, а батьки можуть її надати, цей термін може буде продовжений:

— до досягнення дитиною 23 років, якщо вона продовжує навчання (ст. 199 СКУ);

— якщо повнолітня дитина є непрацездатною (ч. 1 ст. 198 СКУ).

Повернемось до нашої ситуації. Син працівника святкує 18-річчя 10.08.2023. Судячи з описаних вище норм, з цієї дати він втрачає право на аліменти. А батько — платник аліментів уже не зобов’язаний їх сплачувати.

Це непрямо, але підтверджує припис п. 9 розд. ХVI Інструкції № 512: виконавець закінчує виконавче провадження про стягнення аліментів після закінчення передбаченого законом строку їх стягнення за умови, якщо сума аліментів стягнена в повному обсязі. А як ми уже зазначали вище, обов’язок сплати аліментів діє лише до досягнення повноліття. Тобто строк стягнення аліментів закінчується у день досягнення дитиною 18-річчя.

Отже, якщо враховувати ці норми, то виходить таке: суму аліментів у місяці досягнення дитиною 18 років потрібно обчислювати пропорційно кількості календарних днів місяця, що припадають на час неповноліття.

Як варіант, працівник — платник аліментів може подати роботодавцю заяву про добровільну сплату аліментів у серпні (місяці настання повноліття дитини) у розмірі суми за повний місяць.

Але найбезпечніший варіант дій — звернутися за роз’ясненням з цього питання до державного виконавця. Самостійно (без відома виконавця) утримувати меншу суму аліментів не рекомендуємо.

Висновки

  • За загальним правилом аліменти стягують до досягнення дитиною повноліття. Тож логічно у місяці досягнення 18-річчя розрахувати суму аліментів пропорційно дням неповноліття.
  • Законодавчо це питання не врегульовано. Тому радимо звернутись до державного виконавця за роз’ясненнями.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі