Теми статей
Обрати теми

Трудові пільги батькам-вихователям дитбудинку сімейного типу

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Працівник є батьком-вихователем дитячого будинку сімейного типу, де проживають восьмеро дітей. Чи має він право на податкову соціальну пільгу «на дітей»? Які ще гарантії він має?

ПСП

Право на податкову соціальну пільгу (далі — ПСП) «на дітей» мають три категорії платників податків. Хто саме та в якому розмірі надається пільга, наведено у таблиці.

ПСП «на дітей»

Категорія платника податків

Розмір ПСП

У відсотках

У 2023 році

У 2024 році

Особи, які утримують двох або більше дітей віком до 18 років (п.п. 169.1.2 ПКУ)

100 %

1342 грн

1514 грн

Особи, які утримують дитину з інвалідністю

(п.п. «б» п.п. 169.1.3 ПКУ)

150 %

2013 грн

2271 грн

Одинокі матері (батьки), вдови (вдівці) або опікуни, піклувальники (п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ)

Як бачимо, батьки-вихователі прямо тут не зазначені. Але, можливо, вони відносяться до вказаних категорій платників податку? Давайте розбиратись.

Утримання. Відповідно до ст. 2565 СКУ* дитячий будинок сімейного типу — це окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі. Ціль — забезпечення сімейним вихованням та спільного проживання не менш як п’яти дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

* Сімейний кодекс України від 10.01.2002 № 2947-III.

Статтею 2566 СКУ передбачено, що батьки-вихователі несуть обов’язки по вихованню та розвитку дітей, передбачені ст. 150 цього Кодексу: піклуються про здоров’я дітей, їх фізичний, духовний та моральний розвиток, забезпечують здобуття дітьми повної загальної середньої освіти, готують їх до самостійного життя тощо. При цьому батьки-вихователі є законними представниками дітей і діють без спеціальних на те повноважень як опікуни або піклувальники.

Водночас матеріальне утримання дітей проводиться за рахунок бюджетних коштів (пп. 24 — 29 Положення № 564*). Тож батьків-вихователів не можна назвати особами, які утримують дітей.

* Положення про дитячий будинок сімейного типу, затверджене постановою КМУ від 26.04.2002 № 564.

Батьківство. Як ми вже зауважили раніше, батьки-вихователі несуть обов’язки по вихованню та розвитку дітей і є законними представниками дітей.

Водночас за вихованцями дитячого будинку сімейного типу зберігається право на аліменти, пенсію, інші соціальні виплати, а також на відшкодування шкоди у зв’язку з втратою годувальника, які вони мали до влаштування до дитячого будинку сімейного типу (ч. 4. ст. 2567 СКУ). Тобто діти, потрапляючи в дитбудинок сімейного типу, не отримують прав доньки або сина (як це відбувається при усиновленні). За вихованцями дитбудинку сімейного типу зберігаються пільги та державні гарантії, установлені законодавством для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування (п. 8 Положення № 564).

Батьки-вихователі дитбудинку сімейного типу не мають права на ПСП до зарплати на «чужих» дітей

Ще одне підтвердження цього: батько-вихователь для отримання права на «дитячу» ПСП не зможе надати жоден з документів, зазначених Порядком № 1227*.

* Порядок подання документів для застосування податкової соціальної пільги, затверджений постановою КМУ від 29.12.2010 № 1227.

Податкова знижка

А от на податкову знижку батьки-вихователі право мають.

Відповідно до припису п.п. 166.3.3 ПКУ вони можуть включити до податкової знижки суму коштів, сплачених на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти самим платником податку (батьком-вихователем або матір’ю-вихователькою) та/або особи, яку влаштовано до дитячого будинку сімейного типу.

Детальніше про це читайте у статті «Сплачуєш за дитсадок, школу, гурток, універ? Отримай податкову знижку!» // «Оплата праці», 2023, № 16.

Також згідно з приписом п.п. 166.3.4 ПКУ податкову знижку можна оформити на суму коштів, сплачених батьком-вихователем чи матір’ю-вихователькою на користь закладів охорони здоров’я для компенсації вартості платних послуг з лікування самого батька/матері та/або особи, яку влаштовано до дитбудинку сімейного типу. Це можуть бути витрати, у тому числі на придбання ліків (донорських компонентів, протезно-ортопедичних пристосувань, виробів медичного призначення для індивідуального користування осіб з інвалідністю). Також якщо батько/мати або дитина мають інвалідність, то зарахувати до податкової знижки можна суму коштів, сплачених платником податку на користь протезно-ортопедичних підприємств, реабілітаційних установ для компенсації вартості платних послуг з реабілітації, технічних та інших засобів реабілітації, наданих такому платнику податку або його дитині-вихованцю з інвалідністю. Але тут є винятки. Не можна включити до податкової знижки вартість таких витрат:

— косметичне лікування або косметична хірургія, включаючи косметичне протезування, не пов’язані з медичними показаннями, водолікування та геліотерапії, не пов’язані з лікуванням хронічних захворювань;

— протезування зубів з використанням дорогоцінних металів, порцеляни та гальванопластики;

— аборти (крім тих, що проводять за медичними показаннями або коли вагітність стала наслідком зґвалтування);

— операції із зміни статі;

— лікування венеричних захворювань (крім СНІДу та венеричних захворювань, причиною яких є побутове зараження або зґвалтування);

— лікування тютюнової чи алкогольної залежності;

— придбання ліків, медичних засобів та пристосувань, оплати вартості медичних послуг, які не включено до переліку життєво необхідних, затвердженого КМУ.

Відпустки

У питанні надання відпусток працівники, які є батьками-вихователями, мають досить багато «бонусів».

Щорічні. За загальним правилом працівник-новачок може піти у щорічну відпустку повної тривалості, безперервно відпрацювавши пів року, а до того — пропорційно відпрацьованому часу. Але приписом ч. 7 ст. 10 Закону про відпустки* установлено перелік працівників, яким за їх бажанням щорічні відпустки повної тривалості надаються до піврічного відпрацювання. Серед них і батьки-вихователі дитячих будинків сімейного типу.

* Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР.

Ще один виняток з правил, який роблять для таких працівників, стосується використання відпусток за графіком. Припис абз. 9 ч. 14 ст. 10 Закону про відпустки дозволяє батькам-вихователям використовувати щорічні відпустки у зручний для них час.

Зверніть увагу: такими бонусами можуть скористатись обидва з батьків-вихователів.

«Доглядова» до 3 або 6 років. Приписами ч. 3 ст. 18 Закону про відпустки та ч. 7 ст. 179 КЗпП прямо передбачено, що відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею 3 або 6 років можуть використати повністю або частково один з батьків-вихователів. Головна «заковика» у цій ситуації — з’ясувати, чи не використали таку відпустку батьки чи інші родичі дитини або особи, що їх заміняли.

Зверніть увагу, перебувати у такій відпустці одночасно може лише один з батьків-вихователів.

Окрім прямих норм, КЗпП також містить припис, який надає низку пільг опосередковано. Вони виходять зі змісту ст. 1861 КЗпП: на одного з батьків-вихователів поширюються гарантії, установлені ст. 56, 176, 177, ч. 4 — 9 ст. 179, ст. 181, 182, 1821, 184, 185, 186 КЗпП.

Такі трудові гарантії може використати тільки один з батьків-вихователів.

Додаткова на дітей. Один з батьків-вихователів має право на додаткову соціальну відпустку на дітей.

У цьому питанні підхід відрізняється від застосованого для ПСП. Тобто аргументи «проти», на кшталт «діти не рідні і не усиновлені», тут не працюють. Єдиний аргумент «за»: маємо норму законодавства, яка дозволяє надавати таку відпустку. Тобто це ст. 1861 КЗпП через ст. 1821 КЗпП.

Усиновителям. Формально через припис ст. 1861 КЗпП і для одного з батьків-вихователів дитячого будинку сімейного типу діє норма ч. 2 ст. 182 КЗпП. Вона надає працівникам, які усиновили дитину з числа дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування, право на одноразову оплачувану відпустку у зв’язку з усиновленням дитини. Її тривалість — 56 календарних днів, а при усиновленні двох і більше дітей — 70 календарних днів.

Водночас батьки-вихователі дитбудинку сімейного типу беруть дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, для виховання і спільного проживання, але не всиновлюють їх. Тому такі працівники не мають права на цю відпустку. Це свого часу підтвердили фахівці Мінсоцполітики у листі від 11.07.2018 № 1211/0/101-18/284.

Неповний робочий час

Один з батьків-вихователів, який має на вихованні дитину віком до 14 років або дитину з інвалідністю, має право попросити про установлення неповного робочого дня або неповного робочого тижня. І роботодавець зобов’язаний це зробити.

Також такі працівники можуть працювати на умовах неповного робочого часу або вдома під час перебування у відпустці для догляду за дитиною до 3 або 6 років.

Нічні та надурочні роботи, відрядження

Батьків-вихователів, які мають дітей віком до 3 років, не можна залучати до робіт у нічний час та у вихідні дні, а також до надурочних робіт. Окрім цього, їх не можна направляти у відрядження.

А тих, хто має дітей віком від 3 до 14 років або дітей з інвалідністю, також не можна залучати до надурочних робіт. У відрядження їх можна направити, але за їхньою згодою.

Працевлаштування

Батьки-вихователі, які виховують дітей віком до 3 років, а одинокі — за наявності дитини віком до 14 років або дитини з інвалідністю, також мають досить вагомі привілеї. Їм заборонено відмовляти у прийнятті на роботу і знижувати їм зарплату. Якщо таким потенційним працівникам таки відмовляють у прийнятті на роботу, то роботодавець зобов’язаний повідомити їм причину відмови в письмовій формі. І таку відмову можна оскаржити в суді.

Звільнення таких батьків-вихователів з ініціативи роботодавця не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації. У такому разі можливе звільнення з обов’язковим працевлаштуванням.

Також обов’язково працевлаштувати зазначених працівників потрібно у разі їх звільнення після закінчення строкового трудового договору. На період працевлаштування за ними зберігається середня зарплата, але не більше трьох місяців з дня закінчення строкового трудового договору.

Підтвердження для пільг

Як ми вже зазначали, багато пільг надаються лише одному з бітьків-вихователів. То як підтвердити, що інший з батьків-вихователів не користується такими гарантіями?

Одразу зауважимо: законодавство не передбачає обов’язку працівника надавати будь-які підтвердження. Так само як і немає права роботодавця витребувати такі підтвердження. До того ж немає законодавчо затвердженого переліку документів, які слід надавати для такого підтвердження. Тож програма-мінімум — вказати про це у заяві.

Якщо дитбудинок сімейного типу створено подружжям, то один з батьків, який просить про надання гарантії, має вказати в заяві, що другий (друга) з подружжя не користується нею.

Якщо дитбудинок засновано одноосібно, то батько-вихователь (мати-вихователька) має вказати в заяві саме про це.

Висновки

  • Працівники, які є батьками-вихователями дитбудинку сімейного типу, не мають права на ПСП.
  • Вони мають право на соцвідпустку на дітей, відпустку для догляду за дитиною до 3 або 6 років. Також вони можуть піти у щорічну відпустку у зручний для них час, а повної тривалості — до відпрацювання піврічного строку на новому місяці роботи.
  • Один з батьків-вихователів, який має на вихованні дитину віком до 14 років або дитину з інвалідністю, може просити про установлення неповного робочого часу, у тому числі під час перебування у відпустці для догляду за дитиною до 3 або 6 років.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі