Теми статей
Обрати теми

Доглядова відпустка в Д5: якщо не зазначили дату закінчення

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Працівниця після відпустки для догляду за дитиною до 3 років відразу приступила до роботи 12.09.2023. Але у Д5 Об’єднаного звіту за III квартал 2023 року забули відобразити дату закінчення цієї відпустки. Помилку помітили у грудні 2023 року. Як можна виправитись?

Доглядова відпустка в Д5

Початок і закінчення відпустки для догляду за дитиною до 3 років роботодавці зобов’язані показувати в Д5 Податкового розрахунку. Для цього у Д5 на працівницю у кварталі, в якому починається/закінчується декретна відпустка, формуємо рядок. У ньому, серед іншого, зазначаємо:

у графі 7 — категорію особи «6»;

у графі 16 (Документ-підстава про початок/кінець…) зазначаємо реквізити наказу, на підставі якого така відпустка надана. У випадку, коли відпустка достроково не переривалася, то реквізити наказу для початку і закінчення такої відпустки будуть однаковими;

графи 13 — 15 у Д5 заповнювати не потрібно.

Закінчення відпустки для догляду за дитиною до 3 років відображаємо у Д5 окремим рядком з категорією особи «6» у графі 07, у тому кварталі, коли закінчилась відпустка

Утім сьогодні нас більше цікавить питання, як виправити помилку, пов’язану із тим, що роботодавець своєчасно не зазначив у Д5 Податкового розрахунку дату закінчення доглядової відпустки. Тому далі розглянемо, як виправляти помилки у Д5.

Виправлення помилок у Д5

Для виправлення помилок у прийнятому звітному Податковому розрахунку з додатком Д5 діємо так. За період, в якому допущено помилку, формуємо Податковий розрахунок та Д5 до нього з типом:

«Звітний новий» — якщо помилку виявили до завершення строку звітування за відповідний квартал;

«Уточнюючий» — якщо строк подання звіту завершився.

Алгоритм виправлення помилки для обох типів однаковий.

У табличну частину Д5 заносимо лише інформацію, яку потрібно відкоригувати. Решта рядків з правильною інформацією до коригуючої звітності потрапити не повинна

У табличній частині Д5 застосовуємо такий принцип коригування:

— щоб виключити зайвий рядок у поданому Д5 — повторюємо його дані, а в графі 20 «Ознака (0, 1)» проставляємо «1»;

— щоб додати забутий рядок — формуємо його і в графі 20 проставляємо «0»;

— щоб виправити помилкові відомості — формуємо два рядки. В одному повністю повторюємо інформацію з помилкою і в графі 20 Д5 проставляємо «1» — рядок на виключення. У другому — вказуємо правильну інформацію і в графі 20 зазначаємо «0» — рядок на введення.

Виправляємо на прикладі

Пропонуємо розглянути приклад виправлення помилки в Д5 за умовами нашого запитання.

Приклад. Підприємство в Д5 Податкового розрахунку за III квартал 2023 року не відобразило дату закінчення відпустки для догляду за дитиною до 3 років (11.09.2023). Помилка виправляється в грудні 2023 року після спливу строку подання звіту за цей квартал.

Для уточнення раніше не поданої інформації про закінчення відпустки для догляду за дитиною до 3 років формуємо Податковий розрахунок + Д5 за III квартал 2023 року з типом «Уточнюючий».

У табличній частині Д5 створюємо 1 рядок — на включення, у графі 20 якого проставляємо ознаку «0», а у графі 10 зазначаємо дату останнього дня відпустки для догляду за дитиною до 3 років «11092023» (див. рисунок нижче).

img 1

Фрагмент Уточнюючого Д5 за III квартал 2023 року

Висновки

  • Закінчення відпустки для догляду за дитиною до 3 років відображаємо у Д5 окремим рядком з категорією особи «6» у графі 07. Графи 13 — 15 такого рядка не заповнюємо.
  • Якщо забули в Д5 за звітний квартал відобразити закінчення доглядової відпустки і строк подання звіту сплив, то подаємо уточнюючий Податковий розрахунок із додатком Д5.
  • Щоб додати забутий рядок із датою закінчення доглядової відпустки, формуємо його і в графі 20 проставляємо «0», а у графі 10 зазначаємо дату останнього дня відпустки.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі