Теми статей
Обрати теми

ФОП та військовий облік: вести чи не вести?

Кучерова Оксана, юрист
Чи може ФОП не вести військовий облік і при цьому не отримати штраф за це? З таким запитанням до нас звернулась наша читачка. Тож давайте розбиратися.

Почнемо з того, що обов’язок вести персональний облік призовників, військовозобов’язаних і резервістів передбачений у:

Законі України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.92 № 2232-XII (далі — Закон № 2232);

Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженому постановою КМУ від 30.12.2022 № 1487 (далі — Порядок № 1487).

У цих документах передбачено, що персональний військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів за місцем їх роботи ведеться підприємствами, установами, організаціями незалежно від підпорядкування і форми власності. При цьому про фізичних осіб — підприємців тут мова не йде. Звідси робимо висновок, що вести військовий облік вони не зобов’язані.

Незважаючи на це, Міноборони все ж уперто прирівнює ФОП до підприємств, установ та організацій і таким чином вимагає від них ведення військового обліку (див. лист Міноборони від 13.11.2017 № 321/7065 та лист Генерального штабу ЗСУ від 27.09.2017 № 321/5989).

Ми з цим не погоджуємося, адже ФОП, як форма господарювання, не є тотожною підприємству, установі чи організації, і тому, на нашу думку, норми Порядку № 1487 на них не поширюються.

Про правильність такої позиції свідчить і судова практика. Наприклад, в одній із справ, яка нещодавно розглядалася судами, ФОП успішно оскаржив штраф, який на нього виписали представники ТЦК та СП за відсутність будь-яких документів щодо ведення військового обліку. Суд став на бік ФОП, адже серед переліку тих, хто повинен вести військовий облік, відсутні підприємці. ФОП — це не юридична особа. Відповідно законодавством не передбачено ведення військового обліку фізособою-підприємцем. До того ж КУпАП* не передбачає адміністративної відповідальності саме для фізосіб-підприємців ані за неподання до військкоматів списків працівників, які підлягають приписці до призовних дільниць, ані за прийняття на роботу працівників, які не перебувають на військовому обліку за місцем проживання, ані за незабезпечення сповіщення про виклик у військкомат (рішення Бобринецького районного суду Кіровоградської області від 20.07.2023 у справі № 383/1142/23).

* Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 № 8073-X.

Схожої думки суди притримувалися і раніше, коли діяв ще «старий» Порядок № 921*. До речі, він також не згадував ФОП серед тих, на кого поширюється обов’язок ведення військового обліку. Відповідно саме на цій підставі суди і раніше скасовували штрафи за неведення ФОП військового обліку. Основний аргумент: законодавством не передбачено обов’язок фізичної особи — підприємця вести військовий облік (рішення Шацького районного суду Волинської області від 27.02.2019 у справі № 170/20/19).

* Порядок організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних, затверджений постановою КМУ від 07.12.2016 № 921.

Як бачимо, обов’язку із ведення військового обліку у ФОП немає. Тож вести військовий облік він не зобов’язаний, хоча якщо є таке бажання, то він може це робити. Якщо такого бажання немає — беріть на замітку вищенаведені судові рішення, адже вони допоможуть вам відстояти свою правоту.

Висновки

  • ФОП не зобов’язаний вести військовий облік.
  • Вже є позитивна судова практика для ФОП, результатом якої є скасування штрафів за відсутність військового обліку.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі