Теми статей
Обрати теми

Вільний від роботи час для працівника-студента

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Ваш працівник є студентом? Інколи йому потрібен вільний від роботи час? Є декілька варіантів. Про це сьогодні розповімо.

Денне навчання і навчальна відпустка

Чи має право на навчальну відпустку працівник, який є студентом денної форми навчання?

Відпустка у зв’язку з навчанням — це додаткова оплачувана відпустка, яка обов’язково надається працівникам, які навчаються (ст. 211, 213, 215, 216 КЗпП, ст. 13 — 15 Закону про відпустки*):

— у середніх навчальних закладах (для всіх очників і заочників);

— на вечірніх відділеннях професійно-технічних навчальних закладів;

— у вищих навчальних закладах (для очників на вечірній формі навчання та заочників);

— у навчальних закладах післядипломної освіти і в аспірантурі (для очників на вечірній формі навчання та заочників).

* Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР.

Надають такий вид відпусток для підготовки та складання іспитів, на період настановних занять, виконання лабораторних робіт, складання заліків та іспитів.

Отже,

студентам закладів вищої освіти, які навчаються на денній формі, не передбачене надання навчальної відпустки

На час заліків, іспитів, захисту диплома їм можна надавати інші види так би мовити загальних відпусток, зокрема, щорічну основну, додаткові, соцвідпустку на дітей чи відпустку без збереження зарплати.

Пам’ятайте: якщо ваш працівник-студент є неповнолітнім (до 18 років), то він має право на відпустку більшої тривалості — 31 календарний день (ч. 8 ст. 6 Закону про відпустки).

Вільні від роботи дні

Працівник отримує другу вищу освіту за денною формою навчання. Чи можна/треба надавати йому оплачувані дні, вільні від роботи?

Усе залежить від того, на якому курсі (року навчання) він вчиться.

Надання вільних від роботи днів працівникам-студентам регламентує ст. 218 КЗпП. І тут є декілька важливих правил.

По-перше, вільні від роботи дні надаються працівникам, які навчаються на останніх курсах закладів вищої освіти. Які саме курси вважати останніми? Це, на жаль, не конкретизовано. Але із другого правила стане зрозуміло, як визначити.

По-друге, такі дні надають протягом 10 навчальних місяців перед початком виконання дипломного проєкту (роботи) або складання державних іспитів. І ось те, про що ми казали раніше: вільні від роботи дні надають на курсах, на яких є держіспити та/чи захист диплома.

По-третє, вільні від роботи дні можуть бути оплачувані та неоплачувані.

Оплачувані вільні дні. При шестиденному робочому тижні надається один вільний день щотижня, оплачений у розмірі 50 % одержуваної зарплати, але не нижче МЗП (ч. 2 ст. 218 КЗпП). При п’ятиденному робочому тижні кількість вільних від роботи днів змінюється залежно від тривалості робочої зміни при збереженні загальної кількості вільних від роботи годин.

При підсумованому обліку робочого часу кількість наданих працівникові вільних від роботи днів може змінюватися, але за умови, що загальна кількість робочих годин звільнення працівника від роботи залишиться незмінною.

Порядок розрахунку кількості вільних від роботи днів при 5-денному робочому тижні або при підсумованому обліку робочого часу наведено в листі Мінсоцполітики від 01.12.2011 № 1084/13/84-11 (ср. ). Пояснимо на прикладі для 2023/2024 навчального року.

Приклад. На підприємстві запроваджено п’ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями (субота та неділя) і 8-годинний робочий день. Згідно з довідкою, наданою працівником з навчального закладу, навчальний рік триває 10 місяців (з 01.09.2023 по 30.06.2024).

Розрахуємо кількість вільних від роботи днів при 5-денному робочому тижні за наступним алгоритмом:

1. Визначимо кількість календарних днів у навчальному році. На період з 01.09.2023 по 30.06.2024 припадає 304 календарних дні. Тобто це складає 43,4 тижня (304 дні : 7 днів/тиждень).

2. Визначимо кількість вільних від роботи годин за графіком шестиденного робочого тижня:

(40 год на тиждень : 6 роб. дн. тижня) х 43,4 тижня = 289 год.

3. Отриманий результат поділимо на тривалість робочого дня при 5-денному 40-годинному робочому тижні:

289 год : 8 год = 36 днів 1 год,

де 8 год — тривалість щоденної роботи при п’ятиденному робочому тижні.

Таким чином, протягом 10 навчальних місяців працівникові можна надати 36 днів і 1 годину вільного від роботи часу, які оплачуємо в розмірі 50 %. З урахуванням цього має бути складено графік надання вільних від роботи днів.

Неоплачувані вільні дні. Також працівнику за його бажанням можуть бути надані один-два вільні від роботи дні на тиждень без збереження зарплати (ч. 3 ст. 218 КЗпП).

На вільні дні також мають право і працівники-аспіранти, які навчаються без відриву від виробництва. За їх бажанням їм надають:

— протягом чотирьох років навчання — один вільний від роботи день на тиждень (незалежно від того, скільки днів становить робочий тиждень) з оплатою в розмірі 50 % середньої зарплати (ч. 4 ст. 218 КЗпП);

— протягом четвертого року навчання — додатково ще один вільний день на тиждень без збереження зарплати (ч. 5 ст. 218 КЗпП).

Для отримання вільного від роботи дня працівник подає відповідну заяву. На підставі цього документа роботодавець оформляє наказ (розпорядження).

Висновки

  • Студентам закладів вищої освіти, які навчаються на денній формі, не передбачене надання навчальної відпустки.
  • Студентам останніх курсів закладів вищої освіти протягом 10 навчальних місяців перед початком виконання дипломного проєкту (роботи) або складання державних іспитів надають напівоплачувані та неоплачувані вільні від роботи дні.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі