№19

Оплата праці, жовтень, 2023/№ 19 Інші номери журналу ›
  • Договір з нефіксованим робочим часом: беремо працівника на заміну ФОП сам здійснює роздрібну торгівлю у продуктовому магазині. Графік роботи магазину — щодня з 8:00 до 19:00. ФОП хоче найняти одного працівника (продавцем) для заміни. Графік його роботи — з понеділка по суботу (включно) протягом 2 годин. Але початок роботи — нефіксований і може коливатися залежно від дня тижня. Чи може за таких умов ФОП оформити з працівником трудовий договір з нефіксованим робочим часом?
  • Договір з нефіксованим робочим часом: оплата праці У статті «Договір з нефіксованим робочим часом: беремо працівника на заміну» ми розглянули всі нюанси укладання такого трудового договору. Тепер час поговорити про особливості оплати праці працівника із нефіксованим робочим часом.
  • Грошова винагорода педпрацівникам: оподаткування, звітність та середня Навчальний заклад планує до Дня працівників освіти виплатити педагогічним працівникам щорічну грошову винагороду за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків. Як оподатковувати таку виплату? Чи відображати її в Об’єднаному звіті?
  • Дитині виповнилося 18 років: ПСП за новим місцем роботи Працівницю прийняли на роботу 07.08.2023. Вона має трьох дітей віком 23 роки, 18 років та 8 років. Середня дитина досягла повноліття 20.08.2023. Зарплата працівниці становить 7200 грн. У серпні вона не подавала заяву на ПСП. Чи має вона право на пільгу у вересні 2023 року?
  • Розрахунковий період для «оздоровчих»: роз’яснення від Мінекономіки Лист Мінекономіки від 29.09.2023 № 4707-05/52588-09, що коментується, — це відповідь на запит нашої редакції щодо визначення події, з якою пов’язаний розрахунок середньомісячної зарплати для нарахування суми матеріальної (грошової) допомоги на оздоровлення.
  • Доплата завідувачу майстерні: чи обов’язкова виплата у ЗСО? Вчитель трудового навчання закладу загальної середньої освіти (далі — ЗСО) завідує майстернею. Чи обов’язково йому потрібно встановлювати доплату?
  • Працівник-студент: денне навчання і робота «на повну» Чи може студент закладу вищої освіти денної форми навчання працювати на підприємстві за основним місцем роботи на повну ставку?
  • Вільний від роботи час для працівника-студента Ваш працівник є студентом? Інколи йому потрібен вільний від роботи час? Є декілька варіантів. Про це сьогодні розповімо.
  • Працівник-студент: зарплатно-стипендіальні питання Працівник має одночасно зарплату і стипендію. Чи є тут підводне каміння? Давайте розберемось.
  • Призупинення дії трудового договору: чи є в роботодавця шанс виграти справу? Більша частина «трудових» судових рішень за період війни присвячена саме призупиненню трудового договору. Це й не дивно, адже більшість працівників, з якими трудові відносини були поставлені «на паузу», могли і хотіли працювати, але фактично були позбавлені такої можливості. Деякі судові справи дійшли аж до Верховного Суду. Давайте розбиратися, на чий бік він став?
  • Відпускна компенсація, якщо відсутній розрахунковий період: роз’яснення Мінекономіки З 12 вересня 2023 року змінилися правила розрахунку компенсації за дні невикористаних відпусток. Ці зміни породили купу запитань, зокрема щодо ситуації, коли відсутній розрахунковий період. Ми отримали роз’яснення фахівців Мінекономіки і тепер маємо чітку відповідь на це питання.
  • Додаток 4ДФ: загальні цікавинки У додатку 4ДФ податковий агент зобов’язаний відображати доходи, які він виплачує фізособам. Коли треба складати цей додаток, коли можна його не складати, як вносити зміни у раніше подані дані? На ці та інші запитання ми відповімо у сьогоднішній статті.
  • Зарплата, лікарняні, декретні: показуємо в додатку 4ДФ У додатку 4ДФ податкові агенти відображають доходи фізосіб, зокрема зарплату, лікарняні та декретні. Які є підводні камені при цьому? Коли на одну фізособу формуємо два рядки? Охоче відповімо!
  • Додаток 4ДФ: відображаємо матеріальну допомогу Окрім зарплатних доходів, у додатку 4ДФ знаходять своє відображення такі виплати, як матеріальна допомога, допомога на поховання від ПФУ, поворотна і безповоротна фіндопомога тощо. Коли, як та з якою ознакою доходу їх треба показати, розглянемо у статті.
  • Виплати за договором страхування працівників: відображаємо в додатку 4ДФ Роботодавці доволі часто практикують добровільне страхування своїх працівників. І власним коштом перераховують страхові платежі за застрахованих працівників страховим компаніям. І в такому випадку мають відображати ці виплати в додатку 4ДФ. Розглянемо найпоширеніші випадки такого страхування і відображення їх у звітності.
  • Оренда майна у фізособи: відображаємо в 4ДФ Дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду потрапляє до оподатковуваного доходу фізособи-орендодавця. І якщо орендатор є суб’єктом господарювання (юрособою або ФОП), то як податковий агент він має утримати та сплатити податки з цього доходу і правильно відобразити це в додатку 4ДФ. Як саме — читайте в цій статті.
  • Чи можна звільнити сумісника, щоб прийняти основного працівника? Чи можна розірвати трудовий договір з працівником, який працює в установі на умовах сумісництва, якщо на його посаду претендує працівник, для якого це місце роботи стане основним?
  • Донорство у вихідний: чи зберігати середню? Працівник установи (стандартна п’ятиденка) здав кров 1 жовтня 2023 року (вихідний день для нього). А 02.10.2023 він виявив бажання використати додатковий день відпочинку. Чи потрібно оплачувати за середнім заробітком день донації та день відпочинку?
  • Лікарняний у день звільнення: як оплатити Працівник звільняється за власним бажанням 30.09.2023 (у суботу — вихідний день). Через це остаточний розрахунок із ним проведено 29.09.2023 (у п’ятницю). Але згодом з’ясувалося, що у день звільнення працівник захворів (е-лікарняний оформлено 30.09.2023). Чи потрібно оплачувати такий листок непрацездатності?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі