Теми статей
Обрати теми

Покочегаримо: беремо працівника на опалювальний сезон

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Приймаємо працівника на опалювальний сезон. Як правильно його оформити? Чи є він сезонним або тимчасовим?

Посада

Почнемо з того, що оберемо відповідну посаду для такого працівника. Є три варіанти назв посад працівників, які обслуговують системи опалення приміщень:

— опалювач;

— машиніст (кочегар) котельні;

— оператор котельні.

Кваліфікаційні характеристики для кожної з них містить Довідник № 336*, а для оператора котельні — ще й Довідник № 144**.

* Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності», затверджений наказом Мінпраці від 29.12.2004 № 336.

** Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 87 «Житлове та комунальне господарство населених пунктів», затверджений наказом Держбуду від 17.06.99 № 144.

Нижче у таблиці наведено завдання та обов’язки, кваліфікаційні вимоги, а також код класифікатора професій для кожної з посад.

Майте на увазі: кваліфікаційні вимоги для машиністів (кочегарів) та операторів котельні відрізняються від 2-го до 6-го розряду. У таблиці нижче наведено дані для відповідних посад 2-го розряду. Для кожного наступного розряду потрібен стаж роботи не менше 1 року на посаді машиніста (кочегара) чи оператора котельні попереднього розряду. Крім того, починаючи від 4-го розряду працівники котельні повинні мати професійно-технічну освіту, а не тільки загальну середню.

Завдання та кваліфікаційні вимоги категорії посад

Назва посади

Завдання та обов’язки

Кваліфікаційні вимоги

Код КП

Опалювач

(позиція 104 Довідника № 336)

Топить печі твердим та газоподібним паливом і обслуговує їх у житлових приміщеннях, культурно-побутових, навчальних, службових та інших установах. Пиляє та рубає дрова, подрібнює вугілля

Базова загальна середня освіта або початкова загальна освіта та професійна підготовка на виробництві, без вимог до стажу роботи

9141

Машиніст (кочегар) котельні (позиція 84 Довідника № 336)

Обслуговує водогрійні та парові котли із сумарною теплопродуктивністю до 12,6 ГДж/год (до 3 Гкал/год) або обслуговує в котельні окремі водогрійні або парові котли з теплопродуктивністю котла до 21 ГДж/год (до 5 Гкал/год), які працюють на твердому паливі

Повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві, без вимог до стажу роботи

8162

Оператор котельні (позиція 110 Довідника № 336 та позиція 1 розділу «Робітники» Довідника № 144)

Обслуговує водогрійні та парові котли з сумарною теплопродуктивністю до 12,6 ГДж/год (до 3 Гкал/год) або обслуговує в котельні окремі водогрійні або парові котли з теплопродуктивністю котла до 21 ГДж/год (до 5 Гкал/год), які працюють на рідкому та газоподібному паливі або електронагріванні

Повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві, без вимог до стажу роботи

8162

Сумніваєтесь, на яку із перелічених посад прийняти працівника? Усе залежить від обладнання, яке встановлене для опалення приміщень. Тож приймайте:

— опалювача — якщо опалення проводиться з використанням печей, що топлять дровами та вугіллям;

— машиніста (кочегара) котельні — при опаленні котлами, що працюють на твердому паливі (вугіллі);

— оператора котельні — якщо приміщення опалюються завдяки котлам, які працюють на рідкому та газовому паливі або електронагріванні.

Переходимо до правил оформлення трудових відносин із працівником. І на початку розберемось із важливим міфом, яким оповиті працівники описаних професій: чи є вони сезонними або тимчасовими?

Сезонні чи тимчасові

Зазвичай працівника котельні приймають тимчасово, а саме на опалювальний сезон. Приблизно, це період з жовтня по квітень.

Але майте на увазі:

опалювач, кочегар або оператор котельні не є ані сезонними, ані тимчасовими працівниками

Визначення сезонних працівників та особливості трудових відносин із ними передбачені Указом № 310***. Сезонний працівник трудиться на роботах, які внаслідок природних і кліматичних умов виконуються не весь рік, а протягом певного періоду (сезону), що не перевищує 6 місяців. Та ще й виконувані працівником роботи зазначено у Списку № 278****.

*** Указ Президії Верховної Ради СРСР «Про умови праці робітників і службовців, зайнятих на сезонних роботах» від 24.09.74 № 310.

**** Список сезонних робіт і сезонних галузей, затверджений постановою КМУ від 28.03.97 № 278.

І якщо за першим критерієм кочегар, опалювач або оператор котельні ще могли б потрапити у лави сезонних працівників, то за другим — ні. Робіт з опалювання, обслуговування систем опалення або щось на кшталт цього у Списку № 278 немає.

Тимчасовими працівниками їх теж називати не варто. Відповідно до Указу № 311***** тимчасовими є працівники, прийняті на роботу на строк до 2 місяців, а для заміщення тимчасово відсутніх працівників, за якими зберігається їх місце роботи (посада), — до 4 місяців.

Детальніше про сезонних працівників читайте у статті «Сезонні працівники: кадрові та трудооплаті особливості», а про тимчасових — у статті «Тимчасові працівники: кадрові та трудооплаті нюанси» цього номера.

А яким же тоді є працівник, який обслуговує систему опалення? Він є прийнятим за строковим трудовим договором. Далі про це детальніше.

Трудовий договір

Приймаючи на роботу опалювача, машиніста (кочегара) чи оператора котельні на період опалювального сезону, із працівником доцільно укласти строковий трудовий договір. Його строк необхідно установити за погодженням сторін (п. 2 ч. 1 ст. 23 КЗпП).

Радимо не встановлювати точну дату закінчення строкового договору. Адже з урахуванням погодних умов опалення може бути вимкнено як у кінці березня, так на початку травня. А з огляду на небезпечну воєнну ситуацію, поготів… Тож пропишіть, що працівник приймається з певної дати до закінчення опалювального сезону. Наприклад,

«…ПРИЙНЯТИ:

ГОРЕЦЬКОГО Івана Петровича на посаду оператора котельні до відділу адміністративно-господарського забезпечення з 16.10.2023 року до дати фактичного закінчення опалювального сезону 2023/2024».

Так, подію фактичного закінчення опалювального сезону потрібно буде задокументувати. Наприклад, відповідним наказом. У свою чергу, такий наказ слід видати на підставі рішення органу місцевої влади (розпорядження міського голови, виконавчого комітету місцевої ради тощо), організації вищого рівня (для бюджетних організацій) чи власних розпорядчих документів.

Нагадаємо, що у мирний час для працівників, з якими укладено строковий трудовий договір менш ніж на 12 місяців, установлювати випробування при прийнятті на роботу заборонено приписом ч. 3 ст. 26 КЗпП. Однак в період дії воєнного стану випробування можна встановити для будь-якого працівника. Це виходить із п. 2 ст. 2 Закону № 2136*****.

***** Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ.

Трудова книжка

Все більше роботодавців переходять на електронні трудові книжки. Тож уносити запис про прийняття на роботу, переведення, звільнення до паперової трудової вже не обов’язково. Проте за бажанням працівника це потрібно зробити. При цьому зазначати, що трудові відносини мають строковий характер, не потрібно (лист Мінпраці від 29.05.2007 № 126/13/133-07).

Повідомлення до ДПСУ

Перед допуском працівника до роботи необхідно подати до органу ДПСУ Повідомлення про прийняття на роботу / укладення гіг-контракту (ч. 4 ст. 24 КЗпП). Форма документа затверджена постановою КМУ від 17.06.2015 № 413 (ср. ).

Працівник, прийнятий за строковим трудовим договором, не є винятком.

При цьому в Повідомленні не потрібно зазначати про строковий характер трудових відносин.

Трудові гарантії

Працівники, які уклали строковий трудовий договір, мають такі ж трудові права та обов’язки, що й працівники, які працюють безстроково. Вони підпорядковуються правилам внутрішнього трудового розпорядку, мають право на відпустки, оплату лікарняних тощо.

Деяким зі згаданих працівників належить щорічна додаткова відпустка за роботу із шкідливими і важкими умовами праці. На неї мають право працівники, зайняті на роботах, пов’язаних із негативним впливом на здоров’я шкідливих виробничих факторів за Списком № 1290-1******.

****** Список виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість працівників на роботах в яких дає право на щорічну додаткову відпустку, затверджений у додатку 1 до постанови КМУ від 17.11.97 № 1290.

На додаткову відпустку «за шкідливість» мають право машиніст (кочегар) котельні та опалювач, але ті, котрі зайняті на роботах у житлових та адміністративних будинках з центральним опаленням, що працює на вугіллі та інших видах твердого палива (п. 1 розд. ХХХ «Житлово-комунальне господарство» Списку № 1290-1). Максимальна тривалість такої відпустки — 4 календарних дні.

Також на додаткову відпустку «за шкідливість» заслуговує машиніст (кочегар) котельні, зайнятий обслуговуванням парових та водогрійних котлів, що працюють на твердому мінеральному та торфовому паливі. Таке право закріплено у п. 87 розд. XXXIII «Загальні професії в усіх галузях господарства» Списку № 1290-1. Тривалість відпустки залежить від способу обслуговування котлів: ручний спосіб завантаження — максимум 7 календарних днів, механізований — максимум 4 календарних дні.

Конкретну тривалість відпустки визначають у колективному договорі залежно від результатів атестації робочих місць за умовами праці та часу зайнятості працівника в цих умовах.

Висновки

  • Залежно від виду обладнання, яким опалюють приміщення, для його обслуговування можна прийняти опалювача, машиніста (кочегара) чи оператора котельні.
  • Такі працівники не є ані сезонними, ані тимчасовими. Їх приймають за строковим трудовим договором на період опалювального сезону.
  • Про строковість роботи не потрібно зазначати ані в трудовій книжці, ані в повідомленні про прийняття на роботу.
  • Строкові працівники не мають обмежень у зарплатних та трудових гарантіях.
  • Машиніст (кочегар) котельні та опалювач мають право на додаткову відпустку «за шкідливість».
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі