№20

Оплата праці, жовтень, 2023/№ 20 Інші номери журналу ›
  • Переведення працівника: як бути з повідомленням? Працівника буде прийнято на підприємство у порядку переведення з іншого підприємства. Чи потрібно у цьому випадку подавати повідомлення до ДПС?
  • Повідомлення про прийняття на роботу: практичні кейси Повідомлення про прийняття працівника на роботу (далі — Повідомлення) подається вже більше 8 років. Незважаючи на це, і досі є запитання, з якими до нас часто звертаються читачі. Тож нагадаємо основні правила його подання, розберемо найпопулярніші практичні кейси і визначимося чи змінилося щось на період воєнного стану?
  • Навчальна відпустка: як бути із сумісником? Працівник, який заочно навчається в університеті, надав до відділу кадрів довідку-виклик на сесію. Він працює на підприємстві за основним місцем роботи та за внутрішнім сумісництвом. Як оформляти такому працівникові відпустку у зв’язку з навчанням?
  • Покочегаримо: беремо працівника на опалювальний сезон Приймаємо працівника на опалювальний сезон. Як правильно його оформити? Чи є він сезонним або тимчасовим?
  • Сезонні працівники: кадрові та працеоплатні особливості Досить часто роботодавці незаслужено називають працівників сезонними або тимчасовим. Натомість останні просто є прийнятими за строковим трудовим договором. Сьогодні розповімо, хто ж насправді є сезонними працівниками. А у наступній статті* приділимо увагу тимчасовим.
  • Тимчасові працівники: кадрові та працеоплатні нюанси Раніше* ми вже розповідали про сезонних працівників та трудові особливості для них. Сьогодні — зірковий час тимчасових працівників.
  • Компенсація: виплата зарплатних боргів у жовтні 2023 року Якщо роботодавець вчасно не виплатив працівникам зарплату, то він зобов’язаний при виплаті такої заборгованості нарахувати і виплатити компенсацію.
  • Додаток 4ДФ: оплата навчання, подарунки, аліменти, виплати ФОП… Якщо суб’єкт господарювання виплачує/надає доходи фізособі, то він є податковим агентом. У цій статті розглянемо незарплатні доходи, а також ті доходи, які входять до фонду оплати праці, але мають нюанси в оподаткуванні (ПДФО, ВЗ) і відображенні в додатку 4ДФ.
  • Купуєте нерухомість або авто у фізособи? Не забудьте сплатити податки і подати 4ДФ У цій статті поговоримо про купівлю юрособою нерухомості та автотранспорту у фізособи. Мова піде про оподаткування доходу фізособи від продажу такого майна та відображення покупцем такого доходу в 4ДФ.
  • Підвищення кваліфікації сумісника: які гарантії забезпечує роботодавець? У ДЮСШ медсестра працює як зовнішній сумісник. З 06.10.2023 її направлено на курси підвищення кваліфікації. Причому з основного місця роботи, де вона також займає медичну посаду, її на курси не направляють. Хто в цьому випадку оплатить працівниці проїзд, проживання та виплатить добові: роботодавець за основним місцем роботи чи за сумісництвом?
  • Педзвання та кваліфкатегорія: чи поширюються на все навантаження? Чи поширюється кваліфікаційна категорія та педагогічне звання на все педнавантаження вчителя, якщо в міжатестаційний період його довантажено годинами з інших предметів? Яким може бути міжатестаційний період та порядок подання заяви на позачергову атестацію?
  • Захворів працівник резидента Дія Сіті: як призначити та розрахувати лікарняні Запровадивши особливий режим оподаткування резидентів Дія Сіті, законодавці передбачили для таких осіб ще й спеціальні норми щодо оплати лікарняних. Сьогодні розберемо найпопулярніші питання щодо застосування таких норм. І почнемо з тих, що стосуються призначення та розрахунку лікарняних для працівників резидентів Дія Сіті.
  • Захворів гіг-спеціаліст резидента Дія Сіті: особливості розрахунку лікарняних Продовжуємо розмову про особливості призначення та розрахунку лікарняних спеціалістам резидента Дія Сіті. У попередній статті (див. статтю «Захворів працівник резидента Дія Сіті: як призначити та розрахувати лікарняні» цього номера) ми зупинилися на розрахунку лікарняних для працівників Дія Сіті. Тепер час поговорити про розрахунок страхових виплат для гіг-спеціалістів.
  • Відпустка мобілізованому: чи можна надати під час служби? Працівник служить у лавах ЗСУ. У «цивільного» роботодавця його увільнено від виконання обов’язків зі збереженням місця роботи і посади. Жодних добровільних виплат після 19.07.2022 роботодавець не надає. Чи можна такому працівнику надати основну щорічну відпустку під час його військової служби і, відповідно, виплатити відпускні?
  • Щомісячна матдопомога мобілізованому: як рахувати відпускні та компенсацію? Уже більше року роботодавці не зобов’язані зберігати середній заробіток за працівниками, які проходять військову службу. Але можна продовжити фінансово підтримувати захисників, надаючи їм, наприклад, щомісячну матдопомогу. І от питання: як врахувати таку виплату при обчисленні відпускних та компенсації за невикористану відпустку? Давайте розбиратись.
  • «Воєнна» відпустка за свій рахунок: чи включати до педагогічного стажу? Чи зараховується до педагогічного стажу педпрацівника час, коли він перебував у відпустці без збереження зарплати у період воєнного стану?
  • Відпускна компенсація — 2023: коли немає заробітку чи періоду Нові правила розрахунку відпускної компенсації породили цілу купу запитань. Серед них: як рахувати, якщо у працівника немає виплат у розрахунковому періоді або ж і взагалі немає самого розрахункового періоду?
  • Середньомісячне число робочих днів: нюанси розрахунку для матдопомоги Держслужбовця прийняли на роботу 15.05.2023. На підставі розпорядження керівника держоргану від 18.10.2023 йому надається допомога на вирішення соціально-побутових питань у розмірі середньомісячної зарплати. Як правильно обчислити суму матдопомоги? При розрахунку середньомісячної кількості робочих днів ураховувати фактичний час роботи чи 12 місяців, що передують місяцю надання допомоги?
  • Якщо немає роботи: як правильно звільнити працівника? З кожним днем війни кількість руйнувань в Україні збільшується, а з нею росте й завдана шкода. Як бути роботодавцю, якщо внаслідок бойових дій він не може надати роботу працівникам? Чи можна їх звільнити? Як це правильно зробити, щоб не натрапити на судові розбірки? Про це — далі.
  • Перехід на зимовий час: табельні та оплатні нюанси На підприємстві для охоронників установлений підсумований облік робочого часу. 29.10.2023 годинники переводять на одну годину назад. Як оплачувати нічну зміну, яка припала на час переведення годинників? Чи потрібно факт переведення відображати у табелі?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі