Теми статей
Обрати теми

Педзвання та кваліфкатегорія: чи поширюються на все навантаження?

Гаращук Ольга, завідувач відділу вищої школи і науки ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Чи поширюється кваліфікаційна категорія та педагогічне звання на все педнавантаження вчителя, якщо в міжатестаційний період його довантажено годинами з інших предметів? Яким може бути міжатестаційний період та порядок подання заяви на позачергову атестацію?

Педнавантаження та педзвання

Педагогічні працівники, які мають педагогічне навантаження з кількох предметів, атестуються з того предмета, який викладають за спеціальністю. У цьому випадку присвоєна кваліфікаційна категорія поширюється на все педнавантаження (п. 12 розд. І Положення № 805*). Необхідною умовою при цьому є підвищення кваліфікації з навчальних предметів (інтегрованих курсів), що обов’язкові для вивчення відповідно до річного навчального плану закладу освіти.

* Положення про атестацію педагогічних працівників, затверджене наказом МОН від 09.09.2022 № 805.

Як бачимо, у вищезазначеній нормі робиться акцент щодо поширення на все педнавантаження саме кваліфікаційної категорії. Адже педпрацівник, який викладає предмет за спеціальністю, атестується як вчитель з цього предмета, а викладання ним іншого предмета вимагає обов’язкового підвищення кваліфікації з такого предмета.

Педагогічне звання присвоюється вчителю за результатом атестації за його посадою, незалежно від предметів, які він викладає

Відповідно педагогічне звання також має поширюватися на все педагогічне навантаження з усіх предметів до наступної атестації (див. лист МОН від 17.05.2017 № 1/11-4738).

Кваліфкатегорія, педзвання, що присвоюється (підтверджується) за результатами атестації, визначаються відповідно до Переліку № 1109**. Зазначеним нормативним актом передбачені педагогічні звання, зокрема, за посадою вчителя: «старший учитель» та «учитель-методист».

** Перелік кваліфікаційних категорій і педагогічних звань педагогічних працівників, затверджений постановою КМУ від 23.12.2015 № 1109.

Педпрацівникам за педзвання підвищуються посадові оклади і ставки заробітної плати (п. 24 Інструкції № 102***. Розміри підвищень визначені постановою № 1391****.

*** Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджена наказом МОН від 15.04.93 № 102.

**** Постанова КМУ «Деякі питання встановлення підвищень посадових окладів (ставок заробітної плати) та доплат за окремі види педагогічної діяльності у державних і комунальних закладах та установах освіти» від 28.12.2021 № 1391.

Так, за педагогічні звання «учитель-методист» посадовий оклад (ставка зарплати) підвищуються на 15 %, а за педзвання «старший учитель» на 10 %. Підвищення за педагогічні звання, присвоєні за результатами атестації, здійснюється лише за період роботи на посадах, на яких були присвоєні відповідні звання.

Міжатестаційний період

Міжатестаційний період (проміжок часу між проходженням педпрацівником попередньої та наступної атестації) не може бути меншим ніж три роки, крім випадків проведення позачергової атестації за ініціативи педпрацівника (п. 7 розд. І Положення № 805). Час перебування педпрацівника в соціальних відпустках, навчання у закладах вищої освіти, а також період, на який переноситься атестація, до міжатестаційного періоду не включаються.

Позачергова атестація педагогічного працівника може проводитися за його ініціативою та/або за однією з таких умов:

1) визнання переможцем, лауреатом фінальних етапів всеукраїнських, міжнародних фахових конкурсів;

2) наявності освітньо-наукового/освітньо-творчого, наукового ступеня, наукового звання;

3) успішного проходження сертифікації.

Умови, зазначені у вищенаведеному переліку, не є одночасною сукупністю підстав для проходження педпрацівником позачергової атестації, що засвідчено сполучником «або».

Позачергова атестація педагогічного працівника можлива виключно за його ініціативою з дотриманням вимог пп. 8 та 9 Положення № 805

У пп. 8 та 9 Положення № 805 передбачено обов’язковість проходження підвищення кваліфікації педпрацівником для атестації та визначено умови для присвоєння кваліфікаційних категорій залежно від наявності у педагога освітніх рівнів та стажу педагогічної роботи.

Для проведення позачергової атестації до 20 грудня до атестаційної комісії подається заява за формою, наведеною в додатку 1 до Положення № 805. Комісія затверджує окремий список педпрацівників, які підлягають позачерговій атестації, визначає строки проведення їх атестації, подання ними документів та у разі потреби може внести зміни до графіка своїх засідань.

Разом з тим слід ураховувати, що для проведення чергової атестації комісії до 10 жовтня поточного року повинні:

— скласти і затвердити список педпрацівників, які підлягають черговій атестації в наступному календарному році;

— строки проведення їх атестації та

— графік проведення засідань комісії.

Зважаючи на зазначене, оскільки атестаційна комісія закладу освіти вже діє до 10 жовтня, педпрацівник, який бажає атестуватися позачергово, може подати заяву на позачергову атестацію до комісії І або ІІ рівня як до 10 жовтня, так і протягом більш пізнього строку, — до 20 грудня.

Педпрацівник, який атестується, може подати до відповідної атестаційної комісії документи в паперовій або електронній формі. Такі документи реєструються секретарем атестаційної комісії. При цьому забороняється безпідставно відмовляти педпрацівнику в прийнятті документів, які відповідають усім вимогам.

Відповідно до п. 6 Положення № 805 атестаційна комісія:

— розглядає документи педпрацівників та за потреби перевіряє їх достовірність;

— встановлює дотримання вимог пп. 8 та 9 розд. I Положення № 805;

— оцінює професійні компетентності педпрацівника з урахуванням його посадових обов’язків і вимог професійного стандарту (за наявності).

Висновки

  • Підвищення окладу за педзвання, як і присвоєна кваліфкатегорія, поширюються на все педнавантаження учителя незалежно від кількості предметів, які він викладає.
  • Позачергова атестація педагогічного працівника можлива виключно за його ініціативою, якщо дотримуються вимоги, встановлені у пп. 8 та 9 Положення № 805.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі