Теми статей
Обрати теми

«Воєнна» відпустка за свій рахунок: чи включати до педагогічного стажу?

Гаращук Ольга, завідувач відділу вищої школи і науки ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Чи зараховується до педагогічного стажу педпрацівника час, коли він перебував у відпустці без збереження зарплати у період воєнного стану?

Неоплачувана воєнна відпустка

За угодою сторін. У ч. 1 ст. 26 Закону про відпустки* передбачено надання відпустки без збереження зарплати за сімейними обставинами та з інших причин. Термін такої відпустки обумовлюється угодою між працівником та роботодавцем, але не більше 15 календарних днів на рік. Водночас ч. 3 ст. 12 Закону № 2136** дозволяє протягом дії воєнного стану надавати таку відпустку без обмеження 15-денним строком.

* Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР.

** Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX.

Таким чином, протягом дії воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надати йому відпустку без збереження заробітної плати у зв’язку з воєнним станом тієї тривалості, про яку просить працівник, але не довше ніж до закінчення воєнного стану.

Скористатися відпусткою за свій рахунок на підставі ч. 1 ст. 26 Закону про відпустки можуть абсолютно усі категорії працівників.

На вимогу працівника. У ч. 4 ст. 12 Закону № 2136 передбачено надання у період дії воєнного стану відпустки за свій рахунок працівнику, який виїхав за межі території України або набув статусу ВПО. Всі інші працівники скористатися такою відпусткою не можуть.

Якщо працівник має право на таку відпустку, то відмовити в її наданні роботодавець не може. Працівник, який бажає її отримати, має підтвердити той факт, що він дійсно виїхав за межі території України або набув статусу ВПО.

Бажану тривалість відпустки, що надається відповідно до ч. 4 ст. 12 Закону № 2136, визначає працівник у заяві, але не більше 90 календарних днів протягом дії воєнного стану.

Далі поговоримо про вплив зазначених відпусток на педагогічний стаж.

Педагогічний стаж

Педагогічний стаж — це сумарна тривалість трудової діяльності педагогічних, науково-педагогічних працівників у закладах освіти на відповідних посадах. Він безпосередньо впливає на визначення розміру надбавки за вислугу років.

Виплата такої надбавки для педагогів передбачена ч. 4 ст. 61 Закону про освіту*** та Порядком № 78****. Надбавку за вислугу років установлюють у відсотковому значенні виходячи з посадового окладу (ставки зарплати) з урахуванням підвищень та без урахування інших доплат і надбавок. А також залежно від стажу педагогічної роботи (педагогічного стажу): понад 3 роки — 10 %, понад 10 років — 20 %, понад 20 років — 30 %.

*** Закон України «Про освіту» від 05.09.2017 № 2145-VIII.

**** Порядок виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів і установ освіти, затверджений постановою КМУ від 31.01.2001 № 78.

Педагогічний стаж визначається на підставі (п. 6 Порядку № 1078):

1) трудової книжки (у разі наявності);

2) відомостей про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Держреєстру загальнообов’язкового державного соцстрахування;

3) інших документів, які відповідно до законодавства підтверджують стаж роботи.

До педстажу зараховується час роботи на посадах, передбачених Переліком № 963*****, а також окремі періоди, вказані у п. 2 Порядку № 78. Крім того, у п. 5 Порядку № 1078 зазначено, що до педстажу включають, зокрема, час перебування працівників у відпустці без збереження зарплати (див. також лист МОН від 30.09.2020 № 3/2697-21).

***** Перелік посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затверджений постановою КМУ від 14.06.2000 № 963.

Із цього робимо висновок, що до стажу для виплати надбавки за вислугу років зараховується будь-який вид відпустки за свій рахунок. Тому до педстажу включається як час перебування педагога у неоплачуваній відпустці, передбаченій ч. 1 ст. 26 Закону про відпустки, так і час його перебування у відпустці, визначеній у ч. 4 ст. 12 Закону № 2136.

Висновок

  • Період відпустки без збереження зарплати (незалежно від підстави її надання) включається до педстажу, що дає право на виплату надбавки за вислугу років.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі